ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΨΥΧΟΛΟΓΟ: Μετά τη γέννηση του παιδιού μου, έπαθα κατάθλιψη, τι να κάνω;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι απότομες αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών μετά τον τοκετό μπορεί να προκαλέσουν στις γυναίκες ήπια καταθλιπτικά συμπτώματα όπως… θλίψη, άγχος, ανησυχία, ευσυγκινησία.

Η απλή λοχειακή δυσφορία υποχωρεί συνήθως σε μία περίπου εβδομάδα χωρίς να χρειαστεί ειδική θεραπευτική παρέμβαση. Ωστόσο κάποιες γυναίκες μπορεί να αναπτύξουν υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης.

Η επιλόχεια κατάθλιψη πλήττει 1 στις 10 γυναίκες. Εμφανίζεται μέσα στις 4 πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό ενώ τα συμπτώματα είναι περισσότερα και πιο έντονα (καταθλιπτική διάθεση, ελάττωση του ενδιαφέροντος, διαταραχές στον ύπνο και στην όρεξη, δυσκολία συγκέντρωσης, σκέψεις θανάτου ή και ψυχωτικά στοιχεία).

Αν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα, η επιλόχεια κατάθλιψη μπορεί να διαρκέσει για μήνες. Η ψυχολογική θεραπεία εστιάζει στη διαχείριση του άγχους, καθώς και των έντονων, διφορούμενων πολλές φορές, συναισθημάτων που κατακλύζουν τις νέες μητέρες.

Επίσης τις βοηθά να αμφισβητήσουν δυσλειτουργικές σκέψεις και να θέσουν ρεαλιστικούς στόχους. Πολλές γυναίκες απογοητεύονται όταν οι ίδιες δεν αισθάνονται την ευδαιμονία η οποία περιγράφεται μέσα από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας ως βασικό στοιχείο της μητρότητας.

Η φροντίδα του βρέφους είναι συχνά απαιτητική και εξαντλητική και γι’ αυτό είναι επίσης απαραίτητος και ένας πιο υγιεινός τρόπος ζωής (ξεκούραση όσο είναι εφικτό, περιορισμός fast food, αποφυγή αλκοόλ). Ορισμένες φορές είναι αναγκαία η λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Όσο πιο έγκαιρη είναι η αναζήτηση βοήθειας τόσο πιο λειτουργικές και ενδυναμωμένες θα είναι αυτές οι γυναίκες να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες τους και να φροντίσουν τα νεογέννητα μωρά τους.   

Η Τσώλα Δήμητρα – Ψυχολόγος είναι Ψυχοθεραπεύτρια & Συνεργάτης του Ψυχοθεραπευτικού Κέντρου – Πολυχώρου Animus Corpus

(*Περισσότερες πληροφορίες για τις παροχές υπηρεσιών του Animus Corpus, καθώς και για το βιογραφικό της Ψυχολόγου, στην ιστοσελίδα www.animuscorpus.gr)

Στοιχεία επικοινωνίας:

διευθ.: Βασιλίσσης Σοφίας 54, Ιλίσια (Στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής) 

τηλ. επικοινωνίας: 210 72 22 214 

*Περισσότερες πληροφορίες για τις παροχές υπηρεσιών του Animus Corpus, καθώς και για το βιογραφικό της Ψυχολόγου, στην ιστοσελίδα www.animuscorpus.gr

 

 

(216)