ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ: Μουδιάζουν τα χέρια μου όταν κοιμάμαι, τι φταίει;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το μούδιασμα σε ένα ή και στα δύο χέρια περιγράφει μια απώλεια αίσθησης στο χέρι ή στα δάχτυλά σας. Συχνά, μπορεί να συνοδεύεται από άλλες αλλαγές, όπως μια αίσθηση καρφιών και βελονιών, κάψιμο ή τσούξιμο. Το μούδιασμα μπορεί να συμβεί κατά μήκος ενός νεύρου στο ένα χέρι ή μπορεί να συμβεί συμμετρικά και στα δύο χέρια.

Οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν περιστασιακά, σύντομα επεισόδια παραισθησίας. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν εσφαλμένα ότι αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται λόγω προσωρινής απώλειας ροής αίματος στο άκρο. Στην πραγματικότητα, η αιτία μπορεί να οφείλεται στην συμπίεση του νεύρου που τροφοδοτεί το τμήμα του σώματος.

Συχνά, η θέση ενός ατόμου είναι η αιτία. Οι περιπτώσεις παραισθησίας θέσης είναι αβλαβείς και γενικά συμβαίνουν όταν ένα νεύρο είναι υπό παρατεταμένη πίεση. Η αίσθηση πρέπει να εξαλειφθεί μετά από αλλαγή θέσεων.

Οι παρακάτω καταστάσεις που μπορούν επίσης να προκαλέσουν παραισθησία αποτελούν:

  • Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Ο καρπιαίος σωλήνας είναι ένα στενό πέρασμα στον καρπό που προστατεύει το μέσο νεύρο του χεριού και τους τένοντες που κινούνται και λυγίζουν τα τρία πρώτα δάχτυλα. Ο καρπιαίος σωλήνας σχηματίζεται από τα οστά του καρπού στον πυθμένα και τις πλευρές και η κορυφή καλύπτεται από τον εγκάρσιο σύνδεσμο, που είναι μια ισχυρή ζώνη συνδετικού ιστού.

Μέσα στο σωλήνα βρίσκονται το μέσο νεύρο και εννέα τένοντες που εκτείνονται από τους μυς του αντιβραχίου που χρησιμοποιούνται για να μετακινήσουν το δείκτη, το μεσαίο δάχτυλο και τον αντίχειρα. Μια λιπαντική μεμβράνη, καλύπτει τους τένοντες και μπορεί να διογκωθεί υπό ορισμένες συνθήκες.

Εάν το πρήξιμο πιέζει το νεύρο κατά του εγκάρσιου συνδέσμου προκαλεί συμπίεση του νεύρου στον καρπό. Όταν συμπιέζεται, το νεύρο παράγει αίσθηση μουδιάσματος, μυρμηγκιάσματος και αδυναμίας.

  • Επικονδυλίτιδα του αγκώνα

Η φλεγμονή ή ο τραυματισμός του ωλενίου νεύρου, συχνότερα στον αγκώνα, οδηγεί σε συνήθεις καταστάσεις υπερβολικής χρήσης όπως ο αγκώνας του τενίστα ή του γκολφ (πλευρική και μεσαία επικονδυλίτιδα, αντίστοιχα). Η πίεση του νεύρου κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί επίσης να συμβάλει στην ποιότητα αυτού.

Συγκεκριμένα, η παρατεταμένη ή συχνή ανάπαυση του αγκώνα σε θέση κάμψης σε σκληρή επιφάνεια (όπως σε ένα γραφείο ή σε μια πολυθρόνα) μπορεί να συμπιέσει το νεύρο. Η παρατεταμένη κάμψη του αγκώνα κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί επίσης να συμβάλει στην ωλένια νευροπάθεια.

Είναι επίσης πιθανό να συμπιεστεί το ωλένιο νεύρο στον καρπό και να υπάρχει παρόμοιος πόνος ή μούδιασμα στην εσωτερική πλευρά του αντιβραχίου ή και του καρπού.

  • Αυχενική ριζοπάθεια

Όταν μια νευρική ρίζα στην αυχενική σπονδυλική στήλη συμπιέζεται ή ερεθίζεται, τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε από τον ώμο μέχρι το χέρι και τα δάχτυλα. Ο πόνος που εμφανίζεται κατά μήκος αυτής της νευρικής οδού του νεύρου, ονομάζεται αυχενική ριζοπάθεια.

Τα συμπτώματα πόνου, τσουξίματος ή μουδιάσματος συνήθως προέρχονται από δισκοπάθεια, αρθρίτιδα ή στένωση στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης που επηρεάζει την Α6, Α7, ή Α8 νευρική ρίζα:

Α6 ριζοπάθεια: Τα συμπτώματα είναι συνήθως αισθητά στην πλευρά του αντίχειρα του χεριού και του καρπού, καθώς και στον αντίχειρα.

Α7 ριζοπάθεια: Τα συμπτώματα γίνονται συχνά αισθητά στη μεσότητα του χεριού και του καρπού, καθώς και στον δείκτη και τα μεσαία δάχτυλα.

Α8 ριζοπάθεια: Τα συμπτώματα γίνονται συχνά αισθητά στην πλευρά του χεριού και του καρπού, καθώς και στον παράμεσο και μικρό δάκτυλο.

  • Σύνδρομο Θωρακικής Εξόδου

Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου οφείλεται σε συμπίεση των υποκλείδιων αγγείων και νεύρων του βραχιονίου πλέγματος στην περιοχή του άνω θωρακικού στομίου. Τα συμπτώματα εξαρτώνται από τα συμπιεζόμενα ανατομικά στοιχεία και είναι αποτέλεσμα κυρίως συμπίεσης των νευρικών σχηματισμών, αλλά και, σπανιότερα, αγγειακής ή νευραγγειακής φύσης.

Συνήθως παρατηρούνται 2 τύποι νευρολογικών εκδηλώσεων. Ο πρώτος τύπος χαρακτηρίζετε με εκδηλώσεις συμπίεσης των ανώτερων 3 νευρικών ριζών του βραχιονίου πλέγματος (Α5, Α6 και Α7) και εκδηλώνετε με παραισθησίες στην κατανομή του κερκιδικού νεύρου, με αισθητικές διαταραχές κυρίως στους 3 πρώτους δακτύλους, ενώ ο δεύτερος τύπος χαρακτηρίζεται με εκδηλώσεις συμπίεσης των κατώτερων 2 νευρικών ριζών του βραχιονίου πλέγματος δηλαδή με παραισθησίες στην κατανομή του ωλένιου νεύρου και αισθητικές διαταραχές κυρίως του 4ου και 5ου δακτύλου. 

Πέρα από τους παράγοντες προδιάθεσης για την περιφερική νευροπάθεια που περιγράφηκαν παραπάνω, η περιφερική νευροπάθεια μπορεί να οφείλεται και σε μη μηχανικό αίτιο όπως διαβήτη, υποθυρεοειδισμός, ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, χρόνια νεφρική νόσο, έκθεση σε βαρέα μέταλλα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα και άλλες καταστάσεις. 

Εάν τα αίτια που αναπαράγουν τα συμπτώματα με τη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού και φυσικής εξέτασης, οφείλονται σε κάποιο μηχανικό αίτιο όπως προαναφέρθηκε παραπάνω, άμεση λύση αποτελεί η συντηρητική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων μέσω του Manual Therapy.

Το Manual Therapy αποτελεί έναν κλάδο της φυσικοθεραπείας για τη διαχείριση των νευρομυοσκελετικών καταστάσεων, βασιζόμενο στον κλινικό συλλογισμό, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις, με σκοπό την εξάλειψη των συμπτωμάτων και την επανένταξη του ατόμου στις δραστηριότητες της καθημερινής του ζωής.

Το άρθρο υπογράφει ο Dr. Σωκράτης Φ. Ηλιάδης Ph.D., MSc. Physiotherapy, MSc. Sport science, Orthopedic Manual Therapist (I.M.T.A.)

Στοιχεία επικοινωνίας:

Manual Praxis Athens
Kotsika 2, 10434, Athens
tel.-fax: 210 8210777
_____________________
Manual Praxis Marousi
Ag. Konstantinou 12, 15124, Marousi
tel.: 210 6180777 – fax: 210 6180778

www.physiomedica.gr

(4223)