ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟ: Η πρεσβυωπία εμφανίζεται και πριν τα 40;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όπως έχουμε ξαναπεί η πρεσβυωπία εμφανίζεται περίπου στην ηλικία των 40 ετών και οφείλεται στην αδυναμία που παρουσιάζει ο ανθρώπινος φακός να «ζουμάρει» προκειμένου να εστιάσει σε κοντινές αποστάσεις…

Όταν κοιτάμε κάτι σε μακρινές αποστάσεις  ο φακός ευρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας ενώ όσο ο στόχος πλησιάζει προς τα μάτια μας ο φακός αυτόματα αυξάνει την ισχύ του για να εστιάσει κοντά. Η διαδικασία αυτή γίνεται αυτόματα και ονομάζεται προσαρμογή.

Στην περίπτωση που κάποιος έχει υπερμετρωπία είναι αναγκασμένος να κάνει προσαρμογή για να εστιάσει και μακριά έτσι απαιτεί επιπλέον προσαρμογή  για την κοντινή όραση.

Αν κάποιος λοιπόν για παράδειγμα έχει υψηλή υπερμετρωπία παρουσιάζει πιο εύκολα σημεία κόπωσης του μηχανισμού προσαρμογής με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο άτομο να εμφανίζει συμπτώματα πρεσβυωπίας λόγω του ότι η προσαρμογή του έχει εξαντληθεί από την προυπάρχουσα υπερμετρωπία.

Άρα με πιο απλά λόγια…

η πρεσβυωπία πάντα εμφανίζεται στα 40 έτη ενώ η δυσκολία για εστίαση σε κοντινή απόσταση σε μικρότερη ηλικία οφείλεται κατά κύριο λόγω στην υπερμετρωπία.

Είναι πάρα πολύ συχνό φαινόμενο άτομα με υπερμετρωπία μέχρι την ηλικία των 40 να μην φοράνε γυαλιά οράσεως και μετά να έχουν ανάγκη συνεχούς χρήσης γυαλιών για μακρινή & κοντινή απόσταση.

Η υπερμετρωπία συνήθως εμφανίζεται στην παιδική ηλικία αλλά πολλές φορές σε αντίθεση με την μυωπία περνάει απαρατήρητη διότι απλούστατα ο εγκέφαλος αυτόματα δίνει εντολή να γίνει προσαρμογή για να ξεκαθαρίσει η εικόνα.

Θα έλεγε λοιπόν κανείς χρησιμοποιώντας ένα αδόκιμο όρο ότι η υπερμετρωπία είναι ένα είδος «πρεσβυωπίας για μακριά».

Συμπερασματικά όποιος παρουσιάζει προβλήματα στην κοντινή όραση σε ηλικία μικρότερη των 40 ετών είναι σίγουρο ότι έχει υπερμετρωπία με ή χωρίς υπερμετρωπικό αστιγματισμό.

Η αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής γίνεται με την χρήση πολυεστιακών γυαλιών ή πολυεστιακών φακών επαφής ή με διαθλαστική χειρουργική (laser), θέματα που θα  αναλύσουμε αργότερα σε μελλοντικά άρθρα.

Το άρθρο υπογράφει ο Κωνσταντίνος Ισμυρίδης – χειρουργός οφθαλμίατρος. Το κύριο αντικείμενο ενασχόλησης του είναι η αντιμετώπιση παθήσεων του προσθίου ημιμορίου (καταρράκτης, γλαύκωμα), διαθλαστική χειρουργική και η αντιμετώπιση προβλημάτων αμφιβληστροειδούς (διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, εκφύλιση ωχράς κηλίδας κ.λ.π.). 

Από το 1990 έως και σήμερα ο ιατρός έχει εκτελέσει πολύ μεγάλο αριθμό επεμβάσεων τόσο στην Διαθλαστική Χειρουργική όσο και στο πρόσθιο ημιμόριο (άνω των 3.000 επεμβάσεων). 

Στοιχεία Επικοινωνίας:

ΠΛΑΤΕΙΑ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 18

ΚΟΛΩΝΑΚΙ ΑΘΗΝΑ

Τηλ.: 2103611396

           2103613498

e mailismiridis@gmail.com

               kismiridis@hygeia.gr

 

(328)