Τα τελευταία χρόνια, η Ρομποτική Αρθροπλαστική και η Eλάχιστης Eπεμβατικότητας μέθοδος SuperPath έχουν φέρει επανάσταση στις Aρθροπλαστικές.
Η είσοδος της Ρομποτικής στην αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος είναι η τελευταία τεχνολογική επανάσταση.
Η διαδικασία ξεκινάει με ειδική αξονική τομογραφία της άρθρωσης, με την οποία δημιουργείται τρισδιάστατο μοντέλο στον υπολογιστή, πάνω στο οποίο ο χειρουργός επεξεργάζεται και εξατομικεύει την αρθροπλαστική στις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενή.
Κατά την επέμβαση ο χειρουργός αποκαλύπτει την άρθρωση και ο ρομποτικός βραχίονας, με την καθοδήγηση του χειρουργού και ακολουθώντας το προεγχειρητικό πλάνο, την προετοιμάζει και βοηθάει στην τοποθέτηση των εμφυτευμάτων με εξαιρετική ακρίβεια και με ελαχιστοποίηση του χειρουργικού τραύματος.
Αυτό εξασφαλίζει άριστο χειρουργικό αποτέλεσμα με τους ασθενείς να κινητοποιούνται λίγες ώρες μετά το χειρουργείο και να αναρρώνουν ταχύτερα, ο κίνδυνος επιπλοκών είναι μικρότερος, ενώ παρατείνεται σημαντικά η διάρκεια ζωής των εμφυτευμάτων.
Είναι πολύ σημαντικό να επισημάνουμε ότι ο ρομποτικός βραχίονας δεν πραγματοποιεί, σε καμία περίπτωση την επέμβαση, δεν λαμβάνει αποφάσεις και δεν κινείται χωρίς καθοδήγηση. Ο χειρουργός είναι αυτός που το κατευθύνει καθ΄ όλη τη διάρκεια της επέμβασης.
-
Aρθροπλαστική Ισχίου με τη μέθοδο SuperPathⓇ
Η μέθοδος SuperPath αποτελεί την τελευταία εξέλιξη στις τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας για Ολική Αρθροπλαστική του Ισχίου. Δεν γίνεται χειρουργική εξάρθρωση του ισχίου και κανένας μυς ή τένοντας δεν κόβεται. Οι μύες απλώς απωθούνται και η όλη επέμβαση γίνεται από ένα μικρό “παράθυρο” μεταξύ τους (σαν να χτίζεις ένα πλοίο μέσα σε ένα μπουκάλι).
Με το να μην εξαρθρώνεται ποτέ χειρουργικά το ισχίο, είναι πολύ λίγοι οι τραυματισμοί των μυών και τενόντων που το περιβάλλουν.
Με αυτήν την χειρουργική τεχνική, η πρόθεση τοποθετείται μέσα στο σώμα χωρίς το ισχίο να στρέφεται σε μη φυσικές θέσεις όπως συμβαίνει σε όλες τις άλλες τεχνικές (κλασσικές ή MIS).
Αποφεύγοντας την διατομή και την αποκόλληση των μυών και των τενόντων γύρω από το ισχίο ελαχιστοποιούνται το τραύμα, ο πόνος και η αιμορραγία που προκαλούνται στα μαλακά μόρια.
Έτσι μένουν ανέπαφα περισσότερα μαλακά μόρια και κυρίως οι έξω στροφείς του ισχίου και οι γλουτιαίοι μύες. Αυτοί οι μύες προλαμβάνουν την εξάρθρωση και επιτρέπουν φυσιολογική βάδιση χωρίς ο ασθενής να “κουτσαίνει” όπως συμβαίνει συχνά με τις παραδοσιακές τεχνικές.
Χάρη στην ελαχιστοποίηση της βλάβης αυτών των σημαντικών μαλακών μορίων, οι ασθενείς περπατούν λίγες ώρες μετά την επέμβαση και μπορεί να βγουν από το νοσοκομείο την επόμενη κιόλας ημέρα. Επιπροσθέτως ο πόνος τους είναι σημαντικά λιγότερος.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;
-
Διαφύλαξη των μαλακών μορίων (κανένας μυς δεν κόβεται)
-
Μικρότερη αιμορραγία
-
Ελάχιστος πόνος
-
Άμεση κινητοποίηση – έξοδος από το νοσοκομείο
-
Κανένας περιορισμός
-
Ταχύτερη ανάρρωση – αποκατάσταση και επιστροφή στην καθημερινότητα
-
Το ισχίο μοιάζει πιο ‘φυσιολογικό’
(Πηγή: https://ksarantos.gr/)