1 στους 3 επαγγελματίες ποδοσφαιριστές πάσχει από κατάθλιψη

Ένας στους τρεις επαγγελματίες ποδοσφαιριστές πάσχει από κατάθλιψη ή κάποια αγχώδη διαταραχή, όπως ανακοίνωσε η Παγκόσμια Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (FIFPro).

Όπως προκύπτει από νέα έρευνα, το 38% των 607 εν ενεργεία ποδοσφαιριστών που συμμετείχαν σε αυτήν παραδέχτηκαν ότι βασανίζονται από προβλήματα ψυχικής υγείας. Η έρευνα αποκαλύπτει ακόμα ότι το 23% των νυν και το 28% των πρώην ποδοσφαιριστών ταλαιπωρούνται από διαταραχές ύπνου, το 15% και το 18% αντιστοίχως από αισθήματα αγωνίας, ενώ το 9% των νυν και το 25% των πρώην αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το αλκοόλ.

Το δείγμα της έρευνας προέρχεται από 11 χώρες σε 3 ηπείρους και οι μισοί έχουν παίξει στην Super League του εθνικού πρωταθλήματος της πατρίδας τους. «Πολλοί παίκτες υποφέρουν σιωπηρά και η ευρεία δημοσιοποίηση του προβλήματος ίσως επιτρέψει την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία τους», δήλωσε ο αρχίατρος της FIFPro δρ Βενσέν Γκουτμπάρζ, που είναι και ο ίδιος παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Γαλλίας. «Προσπαθούμε να εφαρμόσουμε μία σειρά από μέτρα που θα βοηθήσουν τους παίκτες να αντιμετωπίσουν την κατάστασή τους – κάτι που είναι ανέφικτο να γίνει μέσα σε λίγες εβδομάδες ή μήνες», πρόσθεσε.

Ο δρ Γκουτμπάρζ επισήμανε ότι επειδή η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, οι νεαροί παίκτες στις απανταχού ακαδημίες ποδοσφαίρου θα πρέπει να εκπαιδεύονται κατάλληλα για «την αληθινή ζωή με το ποδόσφαιρο και μετά από αυτό».

Ο ρόλος των τραυματισμών

Ένα άλλο πολύ σημαντικό εύρημα της μελέτης είναι ότι παίκτες που έχουν περάσει τρεις ή περισσότερους σοβαρούς τραυματισμούς έχουν δύο έως τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη, σε σύγκριση με τους συμπαίκτες τους που δεν τραυματίζονται. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι «μετά την εγχείρηση, η ιατρική ομάδα και ο ορθοπεδικός χειρουργός πρέπει να έχουν το νου τους για τυχόν εμφάνιση συμπτωμάτων ψυχολογικής επιβάρυνσης του τραυματία», τόνισε ο δρ Γκουτμπάρζ. H εγρήγορση του ιατρού μπορεί να επιτρέψει την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των προβλημάτων ψυχικής υγείας, την καλύτερη και ασφαλέστερη επιστροφή των παικτών στα γήπεδα, και την προστασία τους μακροπρόθεσμα από σοβαρότερα προβλήματα.

(158545)