Είναι η βραχνάδα σύμπτωμα του…;

Δυστυχώς στην καθημερινότητά μας οι περισσότεροι κάνουμε κατάχρηση της φωνής μας, ταλαιπωρώντας την αρκετά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζονται διάφορα συμπτώματα, με ένα από τα πιο βασικά να είναι το λεγόμενο βράγχος, η βραχνάδα δηλαδή.

Όπως εξηγεί η χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής – τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ, συνήθως το βράγχος δεν κρατάει για πολύ, αλλά, αν διαρκέσει πάνω από 15 ημέρες, τότε θα πρέπει να επισκεφθούμε έναν ωτορινολαρυγγόλογο. «Με μια εύκολη και ανώδυνη εξέταση, την ενδοσκόπηση και κάποιες φορές και με την στροβοσκόπηση, ο ειδικός γιατρός θα ελέγξει τις φωνητικές χορδές για τυχόν ευρήματα.

Φλεγμονές του φάρυγγα, του λάρυγγα ή και της μύτης μπορούν να προκαλέσουν βραχνάδα, όπως επίσης και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση», λέει η κυρία Ανατολή Παταρίδου.

Οι πολύποδες, οι κάλοι, το οίδημα του Reinke, το κοκκίωμα και πιο σπάνια ο καρκίνος είναι μερικές από τις παθήσεις, που μπορεί να προσβάλουν τις φωνητικές χορδές. Η έγκαιρη όσο και η σωστή διάγνωση είναι πάρα πολύ σημαντική, διότι είναι αυτή που, σε συνδυασμό με την εξατομικευμένη θεραπεία, μπορεί να δώσει λύση στις περισσότερες περιπτώσεις.

«Αρχικά η θεραπεία αποτελείται από συντηρητική αγωγή και αν αυτή δεν αποδώσει, τότε μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση», υπογραμμίζει η ειδικός.

Η πρόοδος της τεχνολογίας και η εξέλιξη των μηχανημάτων έχουν οδηγήσει στην ανακάλυψη νέων χειρουργικών μεθόδων, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις φωνητικές χορδές. Τα κλασικά εργαλεία θεωρούνται, πλέον, ξεπερασμένα και η χρήση laser έχει πάρει την θέση τους.

Πρόκειται για μια μοντέρνα τεχνική, αναίμακτη, χωρίς τομές, η οποία εξασφαλίζει εξαιρετική ποιότητα φωνής στον ασθενή, περιορισμένη διαταραχή κατάποσης και μικρό χρόνο αποκατάστασης. «Πέρα από την ίαση καλοηθών παθήσεων, η ενδοσκοπική χειρουργική με laser εφαρμόζεται και στα πρώιμα στάδια του καρκίνου των φωνητικών χορδών. Μάλιστα, σε αυτές τις περιπτώσεις, η ενδοσκοπική χειρoυργική με laser χαρίζει μεγάλα πλεονεκτήματα κατά την επέμβαση, όπως ικανή διεγχειρητική αιμόσταση και ελαχιστοποίηση της μεταστατικής διασποράς και μετεγχειρητικά αποφυγή της τραχειοστομίας», εξηγεί η επιστημονική συνεργάτης του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ.

Και καταλήγει…

«Το laser αποτελεί την ιδανική επιλογή στην χειρουργική αντιμετώπιση των καλοηθών προβλημάτων των φωνητικών χορδών, καθώς και του πρώιμου καρκίνου. Η φωνή είναι το διαβατήριο για την ψυχή μας. Εμφανίζει τις δυνάμεις μας, αλλά και τις αδυναμίες μας. Ας μην αφήσουμε το πιο σημαντικό μέσο διασύνδεσής μας με τον υπόλοιπο κόσμο στην τύχη».

 

Το άρθρο υπογράφει η Ανατολή Παταρίδου – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος & Επιστημονικός Συνεργάτης Νοσοκομείου Υγεία-Μητέρα

Επικοινωνία:

Τηλ.: 210 68 67 206  (Νοσοκομείου Υγεία-Μητέρα – 3ος όροφος “Ωτορινολαρυγγολογικό”)

Ιατρείο: Σαπφούς  105, 17676 Καλλιθέα


Τηλ: 210 95 75 252, Fax: 210 95 96 556

Κινητό: 693 22 91 793


E-mail: anatolipataridou@windowslive.com

Site: www.pataridou.gr

(275)