Διαφορές στα συμπτώματα της κατάθλιψης μεταξύ ανδρών και γυναικών

Αν και μερικά από τα σημάδια και τα συμπτώματα κατάθλιψης είναι η ίδια τόσο για τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, οι γυναίκες τείνουν να παρουσιάζουν ορισμένα συμπτώματα πιο συχνά από τους άνδρες.

Διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών

Αν και μερικά από τα σημάδια και τα συμπτώματα κατάθλιψης είναι η ίδια τόσο για τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, οι γυναίκες τείνουν να παρουσιάζουν ορισμένα συμπτώματα πιο συχνά από τους άνδρες. Για παράδειγμα, η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή-κατάθλιψη κατά τους χειμερινούς μήνες, λόγω των χαμηλότερων επιπέδων του ηλιακού φωτός-είναι πιο συχνή στις γυναίκες. Επίσης, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν τα συμπτώματα της άτυπης κατάθλιψης.

Στην άτυπη κατάθλιψη, αντί να κοιμούνται λιγότερο, να τρώνε λιγότερο και να χάνουν βάρος, συμβαίνει το αντίθετο: κοιμούνται υπερβολικά, τρώνε περισσότερο (ειδικά υδατάνθρακες) και αυξάνουν το βάρος τους. Τα αισθήματα ενοχής που συνδέονται με την κατάθλιψη είναι επίσης πιο διαδεδομένα και έντονα στις γυναίκες. Οι γυναίκες έχουν, επίσης, υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης προβλημάτων του θυρεοειδούς. Επειδή ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, θα πρέπει να έχει διαγνωστεί ή αποκλειστεί από το γιατρό σε γυναίκες που πάσχουν από κατάθλιψη.

Οι γυναίκες τείνουν να:

Κατηγορούν τον εαυτό τους
Νιώθουν λυπημένες, ανάξιες και ευάλωτες
Νιώθουν αγχωμένες και φοβισμένες
Αποφεύγουν τις συγκρούσεις
Έχουν αργές και νευρικές κινήσεις
Τους είναι εύκολο να μιλούν για την απόγνωση τους
Δυσκολεύονται να θέσουν όρια
‘’Χρησιμοποιούν’’ το φαγητό, τους φίλους και την αγάπη για να νιώσουν καλύτερα

Οι άνδρες τείνουν να:

Κατηγορούν τους άλλους
Νιώθουν θυμωμένοι, οξύθυμοι
Νιώθουν δυσπιστία
Δημιουργούν συγκρούσεις
Είναι ανήσυχοι και ταραγμένοι
Θέλουν να έχουν τον έλεγχο σε όλα
Θεωρούν αδυναμία το μιλάνε για το ζήτημα αυτό
‘’Χρησιμοποιούν’’ το αλκοόλ, την τηλεόραση και την σεξουαλική επαφή για να νιώσουν καλύτερα

(1348)