Γιατί όλα αρχίζουν καλά και μετά χαλάνε;

Γιατί οι προδιαγραφές είναι καλές και στην πορεία χαλάνε; Μήπως δεν πιστεύουμε αρκετά στον εαυτό μας, ότι δηλαδή μπορούμε να τα καταφέρουμε; Μήπως δεν εμπιστευόμαστε αρκετά τον άλλον ότι θα είναι εκεί, δίπλα μας; Ή μήπως ο άλλος δεν πιστεύει αρκετά σε εαυτό του; Μήπως ο άλλος…; Μήπως αφήνουμε πολύ τον άλλο να μπαίνει; Μήπως είμαστε πολύ χαλαροί; Μήπως είμαστε πολύ άκαμπτοι;

Θα μπορούσα να γράφω συνέχεια λόγους, λόγους και δε θα τελείωνα ποτέ, αν ήθελα να απαριθμήσω τους πιθανούς λόγους που ένα ζευγάρι δεν τα πάει καλά ή δεν τα πήγε καλά ή όπως θα ήθελε!

Ποια είναι η συνταγή της ευτυχίας;

Ειλικρίνεια, εμπιστοσύνη, αγάπη, έλξη, πάθος, φιλία, χαρά, συνέπεια, καλοσύνη, φροντίδα, ικανότητα, εξυπνάδα, κοινωνικότητα. Και πάλι δε θα τελειώσω ποτέ!

Κάθε ζευγάρι, όπως κάθε άνθρωπος, είναι μοναδικό και έχουν το δικό τους αποκλειστικά τρόπο να εκφράσουν όλα τα παραπάνω. Για αυτό κι ένας ειδικός ζητά να ακούσει από το ζευγάρι συγκεκριμένα παραδείγματα, που να καταδεικνύουν τη δική του σύνθεση και πλοκή των γεγονότων και τη δική τους δαντέλα συναισθημάτων.

Κάθε φορά ανακαλύπτουμε πόσο πολύπλοκο είναι αυτό και ταυτόχρονα πόσο απλό, αφού αυτό που όλοι θέλουμε είναι η αγκαλιά που είχαμε ή που δεν είχαμε από τη μαμά μας, η αποδοχή που είχαμε ή δεν είχαμε από τη μαμά και τον μπαμπά μας, η χαρά που πήραμε ή δεν πήραμε στα παιδικά μας χρόνια, η αγάπη που εισπράξαμε ή δεν εισπράξαμε στα παιδικά μας χρόνια.

Και έτσι προχωράμε. Βήμα – βήμα, όλο και πιο μπροστά, όλο και πιο βαθιά μέσα μας. Καλό ταξίδι..!

Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής στην Αθήνα, πτυχιούχος Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος. τ. συνεργ. στο Ευγενίδειο Νοσοκομείο Επιστημονικός Υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”.

(115)