Έστω και μικρές χαλαρώσεις μας εδωσε τελικά η Κυβέρνηση να γιορτάσουμε και να περάσουμε την σημερινή ξεχωριστή μέρα της Καθαράς Δευτέρας.
Όπως ανακοινώθηκε μόνο για την Καθαρά Δευτέρα 15 Μαρτίου επιτρέπεται η παρουσία του κοινού στους εκδρομικούς χώρους και τα φράγματα. Αυτή ήταν η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίουσχετικά με τις χαλαρώσεις ανατρέποντας τις προβλέψεις για απαγόρευση.
Τι γιορτάζουμε την Καθαρά Δευτέρα
Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής (και της νηστείας), ενώ για τα παιδιά το τέλος της Αποκριάς.
Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονται» πνευματικά και σωματικά. Είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο. Εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού, το χριστιανικό Πάσχα.
Τι συνηθίζεται να τρώμε
Την Καθαρά Δευτέρα συνηθίζεται να τρώμε λαγάνα (άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο εκείνη τη μέρα), ταραμά και άλλα νηστίσιμα φαγώσιμα, κυρίως λαχανικά, όπως και φασολάδα χωρίς λάδι.
Στο τραπέζι περιλαμβάνεται και ο καθιερωμένος χαλβάς, στη μορφή που τον συναντάμε σε όλα τα Βαλκάνια και την Τουρκία είναι ένα απλό γλυκό. Ο χαλβάς αποτελεί ένα από τα σαρακοστιανά γλυκά τους και ιδίως η παραλλαγή που φτιάχνεται με ταχίνι και πωλείται σε μορφή κυλίνδρου η παραλληλεπιπέδου.
>>>>> ΕΠΙΣΗΜΟ: Τι αλλάζει στην Κύπρο την Δευτέρα και τι την Τρίτη
Επίσης στο τραπέζι πρωταγωνιστεί η ταχίνι, ελιές (μαύρες, πράσινες), πατατοσαλάτα, διάφορα σαλατικά, θαλασσινά, ενώ την τιμητική του έχει το κρασί αφού ρέει άφθονο σε όλα τα τραπέζια.
Κύριo έθιμo
Ένα από τα πιο γνωστά έθιμα της Καθαράς Δευτέρας είναι το πετάσιν, το πέταγμα του χαρταετού, αλλά και το λεγόμενο Γαϊτανάκι, έθιμο που έφεραν από την Μικρά Ασία οι πρόσφυγες.
Τι συμβολίζει το πέταγμα του χαρταετού
Ο συμβολισμός του πετάγματος του χαρταετού στην ελληνική χριστιανική παράδοση είναι αρκετά συναφής, καθώς συμβολίζει το πέταγμα της ανθρώπινης ψυχής προς το Θείο.
Με άλλα λόγια θέλει να πει ότι ο προορισμός του πνεύματος του ανθρώπου είναι στον ουρανό δίπλα στον δημιουργό του. Το γεγονός δε, ότι το έθιμο γίνεται κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι, καθώς πραγματοποιείται την πρώτη μέρα της Σαρακοστής, οπότε οι χριστιανοί ξεκινούν τη σωματική και πνευματική τους κάθαρση μέσω της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής.
Πάντως, πέρα από τη θρησκευτική του διάσταση, ο χαρταετός στο παρελθόν είχε και άλλες χρήσεις μιας και χρησιμοποιούνταν για μετεωρολογικές προβλέψεις, για στρατιωτική κατασκοπεία, ακόμη και για μεταφορά αντικειμένων σε δυσπρόσιτες περιοχές, ενώ ο Αμερικανός εφευρέτης Βενιαμίν Φραγκλίνος ανακάλυψε το αλεξικέραυνο χάρη σε πειράματα που έκανε με έναν χαρταετό και ένα κλειδί!
Πηγή ΠΡΟΣΦΑΤΑΛΑΦΑΖΑNEWS15 Mar 2021Η Λεμεσός να γίνει ανεξάρτητο κράτος*NEWS15 Mar 2021Η Telegraph χαρακτηρίζει την Κύπρο ως το καλύτερο νησί της ΜεσογείουNEWS15 Mar 2021Μέχρι το καλοκαίρι το εμβόλιο της CureVacNEWS15 Mar 2021Άντρας με σπάνια αντισώματα κατά του κοροναϊούNEWS15 Mar 2021Έρευνα για τον Φιλιππίδη – Σοκαριστική η καταγγελίαΠερισσότερα
Μερίδα πολιτών στην Λεμεσό… ξέφυγε (βίντεο)
15 Mar 2021
Αρχικά πορεία, μετά χαμός στην Πλατεία
Συνωστισμός καρναβαλιστών προκλήθηκε πριν από λίγο στο Παλιό Λιμάνι Λεμεσού. Μετά την εξέλιξη αυτή επί τόπου έσπευσε η Αστυνομία, η οποία προσπάθησε να αποτρέψει το συνωστισμό και να εφαρμόσει τα μέτρα.
Αρχικά υπήρξε πορεία χιλιάδων καρναβαλιστών με αυτοκίνητα στους δρόμους της Λεμεσού/ Αργά το απόγευμα υπήρξε κοσμοσυρροή στην πλατεία του παλιού λιμανιού
How to Share With Just Friends
How to share with just friends.Posted by Facebook App on Friday, 5 December 2014
Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, λίγο μετά τις 19:00, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση επτά μέλη της βασιλικής οικογένειας της Λεμεσού, τα οποία εκφράζουν την διαφωνία τους για τις όποιες «ανοργάνωτες εκδηλώσεις» που ενέχουν, εκτός από ταλαιπωρία για άλλους πολίτες και κινδύνους για την ασφάλεια της υγείας.
Συγκεκριμένα την ανακοίνωση συνυπογράφουν οι Αρτεμάκης Ζαχαρίου, Ρίτσα Κουτσούδη, Άκης Ταϊτός, Δώρος Ιερόπουλος, Έρμα Στυλιανίδη, Ντίμης Μαυρόπουλος και Μαρία Συκοπετρίτου Πιερή αναφέροντας πως διαφωνούν κάθετα «με τις διάφορες ανοργάνωτες εκδηλώσεις που παρουσιάστηκαν στους δρόμους της Λεμεσού, δημιουργώντας κυκλοφοριακό πρόβλημα στη πόλη και αυξάνοντας τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού στη πόλη μας».
Πηγή: avant-garde.com.https://avant-garde.com.cy/articles/nea/news/merida-politon-stin-lemeso-xefyge-binteo