Αυπνία και κατάθλιψη των ηλικιωμένων

Ένα πολύ συχνό χαρακτηριστικό των ηλικιωμένων ανθρώπων είναι ο μικρής διάρκειας ύπνος που απολαμβάνουν. Έχει σχέση αυτό όμως με πιθανή κατάθλιψη;

Πολλοί δυσκολεύονται μέχρι να κοιμηθούν ή ξυπνούν αρκετές φορές με αποτέλεσμα να μην λαμβάνουν ικανοποιητικό και αποτελεσματικό ύπνο. Αρκετοί από αυτούς μάλιστα συντηρούνται με μόλις 4 ώρες ύπνου. Η αϋπνία συνήθως αποτελεί σύμπτωμα της κατάθλιψης.

Νέες μελέτες ωστόσο αποκαλύπτουν ότι η αϋπνία είναι επίσης ένας παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση ή την επανάληψη της κατάθλιψης, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους.

Για τη θεραπεία της αϋπνίας, πρέπει πρωτίστως να διερευνηθούν οι παράγοντες που την προκαλούν (π.χ. ιατρικοί λόγοι ή ψυχικές διαταραχές). Οι ειδικοί συστήνουν τα νεότερα «υπνωτικά» φάρμακα τα οποία είναι ασφαλή και αποτελεσματικά σε ηλικιωμένα άτομα. Αν όμως δεν παρατηρηθεί βελτίωση, προτείνονται πιο ισχυρά φάρμακα που προάγουν την έναρξη του ύπνου. Ωστόσο σε ηλικιωμένους ανθρώπους έχει παρατηρηθεί ότι έχουν μέτρια αποτελέσματα.

Σε κάθε περίπτωση, ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να βοηθήσει ώστε να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος θεραπείας για κάθε ηλικιωμένο.

(3569)