Αποκτήστε τα αστραφτερά δόντια που ονειρεύεστε!

Για πολλούς ανθρώπους το χαμόγελο είναι το σήμα κατατεθέν τους! Ομορφαίνει το πρόσωπο μας, μας κάνει πιο προσιτούς και αγαπητούς στους γύρω μας και όταν μάλιστα έχουμε λευκά και καθαρά δόντια τότε αυτό σίγουρα δίνει αρκετά bonus στην εικόνα μας. Τι γίνεται όμως όταν τα δόντια μας έχουν ένα ελαφρώς κίτρινο χρώμα, όταν είναι αποχρωματισμένα και όσες φορές την ημέρα και αν το βουρτσίζουμε δεν γίνονται λευκότερα;

Ευτυχώς για εμάς η Αισθητική Οδοντιατρική έχει την λύση και μπορεί να μας χαρίσει ένα λευκό και λαμπερό χαμόγελο γρήγορα και ανώδυνα.

Η Χειρουργός Οδοντίατρος Δέσπω Δάβαρη απαντά σε όλες μας τις απορίες γύρω από την λεύκανση των δοντιών μας:

– Μπορούμε να αποκτήσουμε το χαμόγελο που ονειρευόμαστε;

Βεβαίως και μπορούμε να αποκτήσουμε και λευκό και λαμπερό χαμόγελο. Υπάρχουν αρκετοί πια τρόποι να βελτιώσουμε την εμφάνιση των δοντιών μας και ένας από αυτούς είναι η λεύκανση τους. Είναι ενδιαφέρον να πούμε ότι οι πρώτες λευκάνσεις ζωντανών οδόντων έγιναν το 1968.

– Οι περισσότεροι έχουμε στα δόντια μας ένα ελαφρώς κίτρινο χρώμα. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Το χρώμα των δοντιών μας οφείλεται στις εξωτερικές και στις εσωτερικές χρωστικές. Με λίγα λόγια οι εξωτερικές χρωστικές δημιουργούνται από τροφές, ποτά και καπνό καθώς και από πλημμελή στοματική υγιεινή. Οι εσωτερικές οφείλονται κυρίως σε προβλήματα της αδαμαντίνης που καλύπτει εξωτερικά το δόντι. Τα προβλήματα αυτά προκύπτουν από την πάροδο της ηλικίας , από λήψη φαρμάκων, από υπερβολικό φθόριο, λεπτή αδαμαντίνη και από ασθένειες όπως πορφυρία κ.λπ. Τέλος τροφές καπνός και κακές αισθητικές αποκαταστάσεις επηρεάζουν το χρώμα των δοντιών.

– Ποιοι τρόποι λεύκανσης υπάρχουν;

Υπάρχει η λεύκανση στο ιατρείο και η λεύκανση στο σπίτι με την επίβλεψη του οδοντιάτρου. Βεβαίως υπάρχουν και τα λευκαντικά που μπορεί να προμηθευτεί κάποιος από το εμπόριο αλλά εφόσον δεν υπάρχει επίβλεψη δεν είναι ασφαλή.

– Η διαδικασία της λεύκανσης στο ιατρείο πονάει;

Η διαδικασία λεύκανσης στο ιατρείο κατά κύριο λόγο δεν πονάει. Από μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι τα δόντια που έχουν εμφράξεις τείνουν να είναι πιο ευαίσθητα κατά τη διαδικασία της λεύκανσης.

– Πόσους τόνους πιο λευκά δόντια μπορούμε να αποκτήσουμε;

Υπάρχει ειδικό χρωματολόγιο και κουβεντιάζεται μαζί με τον ασθενή η επιθυμία του και κατά πόσον είναι ασφαλές για εκείνον.

– Πόσοι κύκλοι λεύκανσης χρειάζονται για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα;

Συνήθως μία λεύκανση 60 λεπτών μας δίνει ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα. Αν επιθυμεί ο ασθενής κάτι περισσότερο μπορεί να επαναληφθεί αλλά όχι πριν από δύο εβδομάδες σύμφωνα με μελέτες. Το αποτέλεσμα βελτιώνεται περισσότερο με την χρήση ναρθηκών λεύκανσης για το σπίτι με λευκαντικό παράγοντα πολύ μικρότερης συγκέντρωσης και περιοδικής παρακολούθησης από τον γιατρό.

– Τα προϊόντα λεύκανσης που πωλούνται στο ιντερνέτ κρύβουν κινδύνους;

Ναι γιατί δεν υπάρχει ιατρική επίβλεψη. Μπορεί να γίνει κατάποση του υλικού και να χρησιμοποιηθούν συγκεντρώσεις επικίνδυνες και για λάθος χρονική διάρκεια.

– Πόσο σημαντικό είναι να έχουμε λευκά και ωραία δόντια, αναδεικνύεται περισσότερο το πρόσωπο μας;

Ναι γιατί αναδεικνύεται το χαμόγελο μας

– Τα αποχρωματισμένα ή κίτρινα δόντια μπορούν να χαλάσουν την εικόνα μας;

Ο άνθρωπος βέβαια είναι περισσότερα από μια εικόνα αλλά δεν είναι κρίμα κάτι που μπορεί να βελτιωθεί ανώδυνα να μην το πράξουμε;

Η Δέσπω Δάβαρη είναι Χειρουργός-Οδοντίατρος (Προσθετολόγος). Απεφοίτησε από την Οδοντριατρική σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών & ακολούθησε εν συνεχεία το μεταπτυχιακό πρόγραμμα προσθετικής του Eastman Dental Institute του Πανεπιστημίου του Λονδίνου από όπου απέκτησε τον τίτλο του Master of Science στην Προσθετική. Είναι μέλος της Ελληνικής Προσθετικής Εταιρείας.

(Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά επισκεφθείτε το http://davaridental.gr/index.html)

Διευθύνσεις Ιατρείων:

Πλ. Κύπρου 6 , Παιανία /Βασ. Σοφίας 100, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

Ιατρείο: 210 60 28 828

Κινητό: 6945 182626

(1314)