Νέα μελέτη έρχεται να ανατρέψει αυτή την υπόθεση. Τα ερευνητικά συμπεράσματα που δημοσιεύονται στο Archives of Sexual Behavior,  υποστηρίζουν ότι οι μηχανισμοί συμπεριφοράς και τα αίτια που εξηγούν την απιστία είναι, στην πραγματικότητα, πολύ πιο σύνθετα. Μια ομάδα ερευνητών από τα πανεπιστήμια του δυτικού Οντάριο και του Johns Hopkins ανέλυσαν τις απαντήσεις χρηστών της εφαρμογής Ashley Madison, μιας δημοφιλούς πλατφόρμας γνωριμιών, ειδικά σχεδιασμένης για όσους αναζητούν ταίρι, σχηματίζοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα των κινήτρων και των συναισθημάτων που βιώνουν όσοι εμπλέκονται σε παράνομους δεσμούς.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αποκάλυψαν μια σειρά από παράδοξα ευρήματα

Ίσως εκείνο που προκαλεί τη μεγαλύτερη έκπληξη είναι ότι οι άνθρωποι που απατούν τους συντρόφους τους εξακολουθούν να τρέφουν βαθιά αγάπη γι’ αυτούς, κάνουν σημαντικές προσπάθειες να βελτιώσουν τη σχέση τους και αναφέρουν υψηλή ικανοποίηση από τη ζωή τους. Πρόκειται για χαρακτηριστικά, τα οποία συνήθως ενθαρρύνουν τη μονογαμία, ωστόσο τα νέα ευρήματα αποδεικνύουν ότι η ικανοποίηση από τη σχέση και η επιθυμία για εξωσυζυγικές εμπειρίες μπορεί να συνυπάρχουν.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η σεξουαλική δυσαρέσκεια μέσα στη σχέση προσδιορίστηκε ως εξέχον κίνητρο για την επιδίωξη παράνομων δεσμών.
Αυτή η φαινομενικά αντιφατική συμπεριφορά αποκαλύπτει μια μυστηριώδη συνύπαρξη συναισθηματικής προσκόλλησης και απιστίας, υποδηλώνοντας ότι οι λόγοι πίσω από την άπιστη συμπεριφορά είναι ιδιαίτερα σύνθετοι. Τα νέα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με προγενέστερη επιστημονική έρευνα, που υποστήριζε ότι η απιστία είναι δείκτης προβλημάτων στη σχέση.

«Η διατήρηση της μονογαμίας σε όλη τη διάρκεια της ζωής είναι πραγματικά δύσκολη. Αυτό δεν σημαίνει ότι μια σχέση είναι καταδικασμένη, αλλά ότι η απιστία μπορεί να είναι, τελικά, κομμάτι των ανθρώπινων σχέσεων» αναφέρει η μελέτη.