Αναγνώρισε την κατάθλιψη!

Κάνε το πρώτο βήμα και νίκησε την κατάθλιψη.

Αν διαπιστώνεις ότι η κατάθλιψη κυριαρχεί στη ζωή σου, τότε είναι καιρός να αναλάβεις δράση.

1.Αναγνώρισε το πρόβλημα

Η πρώτη μάχη στον αγώνα ενάντια στην κατάθλιψη είναι η αποδοχή του προβλήματος. Οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να παραδεχθούν ότι κατακλύζονται από αρνητικά συναισθήματα από φόβο ότι θα θεωρηθούν αδύναμοι ή ευάλωτοι.

2.Μίλησε για αυτό που νιώθεις

Ο μεγαλύτερος εχθρός της κατάθλιψης είναι η σιωπή. Πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από κατάθλιψη, αποφεύγουν να μιλήσουν στους γύρω τους για το πρόβλημα τους, ακόμα και αν υποφέρουν. Μπορεί να νιώθεις ότι οι άλλοι δεν θα σε καταλάβουν και κυρίως ότι δεν θα μπορέσουν να σε βοηθήσουν. Με αυτό τον τρόπο όμως, εγκλωβίζεσαι ακόμα περισσότερο στη θλίψη και το πρόβλημα φαντάζει όλο και μεγαλύτερο. Αντίθετα, αν μιλήσεις για τη δυσκολία σου, είναι πιο πιθανό να μειώσεις το βάρος της θλίψης, να συμμαχήσεις με την οικογένεια και τους φίλους σου απέναντι στο πρόβλημα και να βρεις τρόπους υποστήριξης που θα σε οδηγήσουν στην ανάκαμψη. Θα διαπιστώσεις ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μπορούν να σε υποστηρίξουν. Η οικογένεια, οι φίλοι, οι συνάδελφοι και άνθρωποι με τους οποίους μοιράζεσαι κοινά ενδιαφέροντα και ασχολίες μπορεί να είναι το πρώτο σκαλοπάτι για να αισθανθείς λιγότερο μόνος.

3. Αναζήτησε βοήθεια

Ο δρόμος για την αναζήτηση βοήθειας δεν είναι πάντα εύκολος για έναν άνθρωπο που ζει την κατάθλιψη. Σκέψεις όπως «υπάρχουν σημαντικότερα προβλήματα», «πρέπει να το ξεπεράσω μόνος μου» ή «κανείς δεν μπορεί να με βοηθήσει», πολλές φορές μας κάνουν να αναβάλλουμε τη λύση. Μπορεί να σκέφτεσαι ότι δεν θα βοηθηθείς, ή ότι δεν θα βρεθεί κάποιος να σε βοηθήσει αρκετά. Μπορεί επίσης να πιστεύεις ότι η κατάθλιψη είναι μια αδυναμία για την οποία ευθύνεσαι ο ίδιος και για αυτό θα πρέπει να το αντιμετωπίσεις μόνο σου. Μπορεί ακόμα και να σκέφτεσαι ότι το να ζητήσεις βοήθεια για ένα ψυχικό πρόβλημα, είναι πολυτέλεια σε μια εποχή κρίσης. Θυμήσου ότι το να ζητήσεις βοήθεια δεν είναι αδυναμία αλλά η πρώτη νίκη σου στη μάχη με την κατάθλιψη.

Σήμερα υπάρχουν αποδεδειγμένα αποτελεσματικές θεραπείες για την κατάθλιψη και παρόλα τα συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά κατάθλιψης παγκοσμίως, όλο και περισσότεροι άνθρωποι που έχουν βιώσει το πρόβλημα διεκδικούν και απολαμβάνουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Διεκδίκησε την και εσύ. 

(31487)