Αισθάνεστε εξαντλημένοι; Εννέα top tips για περισσότερη ενέργεια μέσα στην ημέρα

Η αίσθηση της κόπωσης είναι αρκετά κοινή σε μια εποχή απαιτητικών ρυθμών και μιας καθημερινότητας γεμάτης υποχρεώσεις – Πριν ανατρέξετε στο φαρμακείο, δείτε τις απλές κινήσεις που μπορείτε να κάνετε στην καθημερινότητά σας για να εξασφαλίσετε περισσότερη ενέργεια

Η καθημερινότητα κυλά με αλύπητους ρυθμούς και ίσως έχετε φτάσει στο σημείο να νιώθετε ότι σας λείπει η απαραίτητη ενέργεια για να ανταπεξέλθετε στις υποχρεώσεις σας. Αναζητώντας τρόπους να ενισχύσετε τα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό σας, ίσως το πρώτο πράγμα που θα σας έρθει στο μυαλό θα είναι τα συμπληρώματα βιταμινών. Πριν, όμως, τρέξετε στο φαρμακείο, ίσως θα ήταν καλό να εξετάσετε τις συνήθειές σας. Ο τρόπος ζωής σας είναι πολύ πιθανό να επηρεάζει καθοριστικά την ενέργειά σας, γι’ αυτό και μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Πριν, λοιπόν, ανατρέξετε σε ένα κουτάκι γεμάτο υπερβιταμίνες, διαβάστε 9 πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε την ενέργειά σας:

1. Διαχειριστείτε το άγχος

Όπως είναι αναμενόμενο, το έντονο στρες αντλεί μεγάλες ποσότητες ενέργειας, κάνοντάς σας να αισθάνεστε πραγματικά εξαντλημένοι. Το άγχος μπορεί δυνητικά να προκαλέσει μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό, επομένως είναι εξαιρετικά σημαντικό να μάθετε να το διαχειρίζεστε. Μιλήστε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα ή έναν ειδικό για όσα σας απασχολούν. Εναλλακτικά, μπορείτε να δοκιμάσετε πρακτικές χαλάρωσης, όπως  ο διαλογισμός και η γιόγκα, που έχουν αναδειχθεί ως αποτελεσματικά εργαλεία ανακούφισης του άγχους.

2. Μη σηκώνετε υπερβολικό φορτίο υποχρεώσεων

Ο κυριότερος λόγος που οδηγεί συνήθως στην υπερκόπωση είναι η υπερβολική δουλειά. Αυτό δεν αναφέρεται αποκλειστικά στην εργασία, αλλά σε κάθε είδους υποχρέωση που «βαραίνει» το πρόγραμμά σας. Φτιάξτε μια λίστα με τις δουλειές που είναι απολύτως απαραίτητες, θέστε προτεραιότητες και χαρίστε στον εαυτό σας τον απαραίτητο χρόνο ξεκούρασης, μετά από μια γεμάτη μέρα.
3. Ασκηθείτε

Ίσως φαίνεται παράδοξο ότι η σωματική άσκηση μπορεί να προσφέρει ενέργεια, καθώς σίγουρα καταναλώνει ενέργεια. Ωστόσο, η γυμναστική είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα σας εξασφαλίσει έναν πιο βαθύ και ποιοτικό ύπνο, παρέχει στα κύτταρα περισσότερη ενέργεια για καύσεις, ενώ βοηθά και στη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα. Μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε υψηλότερη παραγωγή ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, μιας ορμόνης που βελτιώνει τη διάθεση.

4. Αποφύγετε το κάπνισμα

Σίγουρα ξέρετε ήδη ότι το κάπνισμα βλάπτει την υγεία. Εκείνο που ίσως δεν γνωρίζετε, όμως, είναι ότι προκαλεί αϋπνία, απορροφώντας με αυτό τον τρόπο όλη σας την ενέργεια. Η νικοτίνη είναι μια διεγερτική ουσία, που επιταχύνει τον καρδιακό ρυθμό, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και κρατά την εγκεφαλική λειτουργία σε εγρήγορση, καθιστώντας πιο δύσκολο τον ύπνο. Ακόμη, όμως, και όταν αποκοιμηθείτε, η επίδραση της νικοτίνης συνεχίζεται, συμβάλλοντας σε έναν χειρότερο ποιοτικά ύπνο.

5. Οριοθετήστε τον ύπνο σας

Όσο σημαντικό είναι να εξασφαλίζετε ότι κοιμάστε αρκετά και ποιοτικά, άλλο τόσο θα πρέπει να προσέξετε να μην περνάτε υπερβολικό χρόνο στο κρεβάτι. Σε αντίθεση με αυτό που τείνει να πιστεύεται, ότι ο περισσότερος ύπνος έχει ως αποτέλεσμα πιο πολλή ξεκούραση -άρα και περισσότερη ενέργεια- στην πραγματικότητα ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να προκαλέσει το αντίθετο αποτέλεσμα, προκαλώντας σας ένα αίσθημα κόπωσης. Όσο απαραίτητο είναι για τον οργανισμό να ξεκουράζεται, άλλο τόσο σημαντικό είναι να επιστρέφει στη δράση, ώστε να διασφαλίζεται ο βαθύς και ποιοτικός ύπνος κάθε νύχτα.

6. Καταναλώστε τρόφιμα που τονώνουν

Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, των οποίων δηλαδή τα σάκχαρα απορροφώνται με αργό ρυθμό, θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε την απώλεια ενέργειας που συνήθως παρατηρείται μετά την κατανάλωση σακχάρων που απορροφώνται γρήγορα ή επεξεργασμένων αμύλων. Τέτοιες τροφές είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα πλούσια σε φυτικές ίνες λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα υγιεινά έλαια, όπως το ελαιόλαδο. Γενικότερα, οι τροφές με πολλούς υδατάνθρακες έχουν τον υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, ενώ αντίθετα οι πρωτεΐνες και τα λίπη έχουν σχεδόν μηδενικό γλυκαιμικό δείκτη.

7. Κάντε την καφεΐνη σύμμαχο

Η καφεΐνη είναι συνώνυμο της ενίσχυσης της ενέργειας, γι’ αυτό και, για πολλούς, μια κούπα καφέ κάθε πρωί είναι μια αναπόσπαστη ιεροτελεστία της ρουτίνας τους. Κι ενώ πράγματι η καφεΐνη μπορεί να ενεργοποιήσει τον οργανισμό, θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, διαφορετικά ενδέχεται να οδηγήσει σε αρνητικά αποτελέσματα, όπως την πρόκληση αϋπνίας.

8. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ

Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει κατάρρευση στα επίπεδα ενέργειάς σας, ειδικά εάν καταναλώνετε αλκοολούχα ποτά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ εάν χρειάζεται να είστε ενεργοί μέχρι το βράδυ. Προσπαθήστε, επίσης, να καταναλώνετε περιορισμένες ποσότητες και τις ώρες που μπορείτε να χαλαρώσετε και δε χρειάζεται να είστε σε απόλυτη εγρήγορση.

9. Πιείτε πολύ νερό

Αν αναζητάτε το κορυφαίο διατροφικό στοιχείο που θα σας παρέχει την απαραίτητη ενέργεια για τις δραστηριότητες της ημέρας, αυτό δεν είναι κάποιο ενεργειακό ποτό, αλλά το απλό νερό. Η ενυδάτωση είναι αναπόσπαστο μέρος ενός υγιούς οργανισμού. Ένα αφυδατωμένο σώμα είναι σίγουρο ότι θα αντιμετωπίζει αυξημένα επίπεδα κόπωσης.

Πηγή: ygeiamou.gr

PHOTO: SHUTTERSTOCK

(27)