Οι αλλαγές στη διάθεση και τα αρνητικά συναισθήματα είναι φυσιολογικό μέρος της καθημερινής μας ζωής.
Πολλοί από εμάς νιώθουν κατά καιρούς θλίψη, στεναχώρια ή μελαγχολία. Όμως η κατάθλιψη είναι πολύ περισσότερο από αυτό που αποκαλούμε «πεσμένη διάθεση».
Σήμερα η κατάθλιψη αναγνωρίζεται ως μια σοβαρή ασθένεια που επιβαρύνει σημαντικά τη ζωή του ανθρώπου που υποφέρει από αυτή. Όταν η θλίψη και η απόγνωση αρχίζουν να επικρατούν στο μεγαλύτερο μέρος της μέρας μας και επηρεάζουν τη ζωή μας, τότε μπορεί πράγματι να βιώνουμε συμπτώματα κατάθλιψης.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μέσα από ένα φιλικό video που δημιούργησε με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας, παρομοιάζει την κατάθλιψη με έναν μαύρο σκύλο που μας ακολουθεί παντού και δυσχεραίνει την καθημερινότητα μας. Δες το video εδώ:
Ο άνθρωπος που υποφέρει από κατάθλιψη δυσκολεύεται να λειτουργήσει και να απολαύσει τη ζωή του όπως παλιά. Ακόμα και η διεκπεραίωση βασικών καθημερινών δραστηριοτήτων γίνονται δύσκολη. Τα καλά νέα είναι ότι στις μέρες μας η κατάθλιψη θεραπεύεται. Η αναγνώριση και η κατανόηση των σημαδιών, των συμπτωμάτων, των αιτιών και της θεραπείας της κατάθλιψης είναι το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσεις κανείς αυτή την κατάσταση.
Ανάμεσα στα σημάδια και τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι οι αλλαγές στον ύπνο, η δυσκολία συγκέντρωσης, το αίσθημα ότι είμαι ανύμπορος/ανύμπορη, οι αρνητικές σκέψεις, οι αλλαγές στην όρεξη, η ευερεθιστότητα/νευρικότητα, η κατάχρηση αλκοόλ, το αίσθημα κενού και οι σκέψεις βλάβης του εαυτού. Εάν αυτά τα σημάδια επιμένουν για σημαντικό χρονικό διάστημα, τότε υπάρχει πιθανότητα να έχεις κλινική κατάθλιψη και είναι απαραίτητο να ζητήσεις βοήθεια.
Η ζωή με την κατάθλιψη | Προσωπική Ιστορία
Ο Νίκος ,50 ετών, είχε μια πολύ δραστήρια επαγγελματική και κοινωνική ζωή. Η δουλειά του εξασφάλιζε μια άνετη οικονομική ζωή και του επέτρεπε να συντηρεί τους γονείς του και να στηρίζει τα αδέρφια του. Δήλωνε ικανοποιημένος και δεν τον ενδιέφερε να κάνει τη δική του οικογένεια. Στα 40α του γενέθλια, δέχθηκε μια σημαντική αναβάθμιση στην θέση και τις αποδοχές του. Λίγο διάστημα μετά την προαγωγή, ο Νίκος άρχισε να παραπονιέται για σωματικούς πόνους, έντονη κούραση και δυσκολία να συγκεντρωθεί. Άρχισε να αποφεύγει τις οικογενειακές συναντήσεις και τις φιλικές παρέες, ενώ ήταν συχνά νευρικός και απότομος.
Για μεγάλο διάστημα, οι γύρω του αντιδρούσαν αρνητικά σε αυτές τις αλλαγές ενώ εκείνος συχνά δεχόταν παρατηρήσεις για μειωμένη αποδοτικότητα στη δουλειά του. Ο Νίκος πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα κατηγορώντας τον εαυτό του για τεμπελιά και πίστευε ότι το πρόβλημα ήταν η αδυναμία να ανταποκριθεί στις νέες του υποχρεώσεις.
Τελικά, συνειδητοποίησε ότι τα συμπτώματα του δεν ήταν μια απλή αδυναμία, αλλά ότι βίωνε τα πρώτα συμπτώματα της κατάθλιψης. Με την βοήθεια του ειδικού, μπόρεσε να ξαναβρεί την ψυχική του ισορροπία και να απολαμβάνει την καθημερινότητά του.
Όπως και στην περίπτωση του Νίκου, παρόλο που όλο και περισσότεροι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με την κατάθλιψη, ένα μεγάλο ποσοστών εκείνων που νοσούν τείνουν να υποτιμούν το βαθμό που επηρεάζει τη ζωή τους. Σε πολλές περιπτώσεις, η ψυχική δυσκολία μπορεί να μην εκφράζεται άμεσα, αλλά έμμεσα (σωματικοί πόνοι, αλκοόλ, απομόνωση) και έτσι το άτομο καθυστερεί να αναγνωρίσει και να αποδεχτεί το πρόβλημα.
(18170)