Ο χειρουργός θυρεοειδούς Σταύρος Τσιριγωτάκης με την ευκαιρία των καλοκαιρινών διακοπών θεωρεί φρόνιμο, να επιστήσει την προσοχή σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, το οποίο έχει πρόβλημα με τον θυρεοειδή του, ότι η διατροφή με θαλασσινά, οι ακραίες θερμοκρασίες και η υγρασία αυτή την εποχή θέλουν ιδιαίτερη προσοχή…
Καλό είναι να ληφθούν ορισμένα μέτρα, ούτως ώστε να μην συμβεί κάτι και χαλάσει τις διακοπές σας, που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο καθένας. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο και βασιζόμενος και στις οδηγίες της ελληνικής κοινότητας θυρεοειδίτιδας Hashimoto, κάνει ορισμένες επισημάνσεις, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε το καλοκαίρι με όλες σας τις αισθήσεις.
Όπως είναι γνωστό, πολλά άτομα με θυρεοειδοπάθεια επηρεάζονται πολύ από την εναλλαγή των εποχών του χρόνου. Το καλοκαίρι οι περισσότεροι ασθενείς με θυρεοειδική δυσλειτουργία νοιώθουν κατά πολύ καλύτερα από ότι σε άλλες εποχές.
Ο κος Σταύρος Τσιριγωτάκης ωστόσο επισημαίνει ότι:
αρκετοί ασθενείς με θυρεοειδική δυσλειτουργία νοιώθουν να χάνεται η ευεξία αυτή μόλις η θερμοκρασία ανέβει πάνω από 27 βαθμούς Κελσίου, αλλά και με την εναλλαγή της υγρασίας στην ατμόσφαιρα (π.χ. σε μια καλοκαιρινή καταιγίδα). Αυτό συμβαίνει επειδή ο ήδη βεβαρυμένος μεταβολισμός του ασθενούς καλείται να προσαρμόσει άμεσα την λειτουργία του.
-
Επομένως καλό είναι να ληφθούν μερικά μέτρα ώστε η περίοδος του καλοκαιριού να παραμείνει ευχάριστη…
1) Τα δισκία της θεραπείας έχουν σημείωμα, με οδηγίες για τον τρόπο που πρέπει να φυλάσσονται, σε θερμοκρασία άνω των 25 βαθμών Κελσίου χάνουν την αποτελεσματικότητα τους και αυτό φαίνεται στις επόμενες 2 εβδομάδες, οπότε καλό είναι να διαβαστούν οι οδηγίες προσεκτικά. Το καλύτερο μέρος είναι να αποθηκεύονται σε δοχείο τροφίμων μέσα στο ψυγείο.
2) Όποιος ταξιδεύει αεροπορικώς καλό είναι να έχει μια ποσότητα των φαρμάκων του στη χειραποσκευή, αφού πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να παραλάβετε αργότερα τις αποσκευές σας, το καλύτερο μέρος αποθήκευσης είναι ένα φορητό ψυγείο ταξιδίου.
3) Όποιος νοιώσει να επανέρχονται τα συμπτώματα της νόσου του, όπως ζάλη, κόπωση, κόμπος στο λαιμό κ.ά. είναι πιθανόν, η αιτία να βρίσκεται στην αύξηση του ποσοστού Ιωδίου, που επιβαρύνει τον ασθενή, που βρίσκεται στις θαλάσσιες περιοχές. Οπότε είναι καλό για λίγο να προτιμηθεί κάποια πισίνα αντί για τη θάλασσα. Είναι σημαντικό για κάποιον να προσέχει τα “σημάδια” του σώματος του.
4) Οι περισσότεροι αρέσκονται στη κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών τώρα το καλοκαίρι. Χρειάζεται προσοχή αφού αυτά περιέχουν μεγάλες ποσότητες Ιωδίου.
5) Τα τακτικά χλιαρά ντους, το άφθονο νερό και το τσάι μέντας, βοηθούν πολύ στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος.
6) Οι δροσερές κομπρέσες βοηθούν στην περίπτωση που νοιώθει κάποιος ζαλάδες, όπως επίσης το να βάζει τα πόδια ψηλά και να πίνει αρκετό νερό.
7) Τα ηλιακά εγκαύματα, μπορεί, παροδικά να επηρεάσουν το επίπεδο των θυρεοειδικών ορμονών, γι΄αυτό χρειάζεται προστασία με αντιηλιακά γυαλιά ηλίου και καπέλο. Αν κάποιος από εσάς νοιώσει τα συμπτώματα της νόσου να επανέρχονται και δεν υποχωρούν, πρέπει να μιλήσει με τον ενδοκρινολόγο του.
8) Αρκετοί ασθενείς αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της κατακράτησης υγρών με τις υψηλές θερμοκρασίες, ο υποθυρεοειδισμός το επιδεινώνει αυτό το πρόβλημα, επομένως χρειάζεται προσοχή η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες.
Επομένως είναι σωστό να δώσετε λίγη περισσότερη προσοχή σε ορισμένα πράγματα, ακόμα και εσείς οι οποίοι δεν αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας, για να απολαύσετε τις διακοπές σας, με όλες σας τις αισθήσεις.
Το άρθρο υπογράφει ο Σταύρος Τσιριγωτάκης, Γενικός Χειρουργός, Ειδικός μαστού. Τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας (ΕΕΜ). Τακτικό μέλος της Παγκόσμιας Εταιρείας Μαστολογίας (SIS, Senologic International Society.
(Για αναλυτικά βιογραφικά στοιχεία του ιατρού δείτε εδώ: http://bit.ly/2GV7COk)
Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Μ. Μπότσαρη 66 Δραπετσώνα Πειραιάς & Υψηλάντου 43 & Μαρασλή Κολωνάκι Αθήνα
Τηλ. επικοιν.: 6972200279
(3960)