Ο ύπνος είναι εχέγγυο υγείας και ευεξίας, αλλά δεν είναι βέβειο ότι κοιμόμαστε σωστά
Για πολλούς, το 2020 ήταν μια χρονιά που έχασαν τον ύπνο τους: άγχος, αγωνία, ανυπομονησία για την αλλαγή της επόμενης μέρας.
Ο οδηγός της Tara Parker-Pope»Πώς να αποκτήσετε έναν καλύτερο ύπνο νύχτας» είναι γεμάτος με συμβουλές:
Περνάμε περίπου το ένα τρίτο της ζωής μας κοιμισμένο και ο ύπνος είναι απαραίτητος για την καλύτερη υγεία. Αλλά πολλοί από εμάς αγωνιζόμαστε με τον ύπνο. Τέσσερις στους πέντε ανθρώπους λένε ότι υποφέρουν από προβλήματα ύπνου τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και ξυπνούν αίσθημα εξάντλησης.
Πώς γίνεται λοιπόν ένας πιο επιτυχημένος ύπνος; Πιάσε ένα μαξιλάρι, ξαπλώστε και συνεχίστε να διαβάζετε για να το μάθετε. Ακολουθούν περισσότερα άρθρα από το προηγούμενο έτος στο Well που μπορεί να σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε τη νέα χρονιά με καλύτερο ύπνο.
Με την πανδημία του κοροναϊού, τις διακοπές στο σχολείο και την εργασία και την επίμαχη εκλογική περίοδο που συμβάλλει σε αμέτρητες νύχτες χωρίς ύπνο, οι ειδικοί στον ύπνο έχουν ενθαρρύνει τους ανθρώπους να υιοθετήσουν μια ποικιλία πρακτικών για να ξεπεράσουν την αϋπνία που σχετίζεται με το άγχος. Μεταξύ των συστάσεών τους: κάντε τακτική άσκηση, καθιερώστε μια νυχτερινή ρουτίνα ύπνου και μειώστε τον χρόνο οθόνης και τα κοινωνικά μέσα.
Αλλά πολλοί άνθρωποι μπορεί να παραβλέπουν έναν άλλο σημαντικό παράγοντα για τον κακό ύπνο: τη διατροφή. Έρυενες αποδεικνύουν συνεχώς ότι τα τρόφιμα που τρώτε μπορούν να επηρεάσουν το πόσο καλά κοιμάστε, αλλά και αντιστρόφως τα πρότυπα ύπνου σας μπορούν να επηρεάσουν τις διατροφικές σας επιλογές.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά και επεξεργασμένους υδατάνθρακες μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας, ενώ τρώτε περισσότερα φυτά, φυτικές ίνες και τροφές πλούσιες σε ακόρεστα λιπαρά – όπως ξηροί καρποί, ελαιόλαδο, ψάρια και αβοκάντο – φαίνεται να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα, συμβάλλοντας στην προώθηση του ήχου ύπνου.
Η ημερήσια δόση του ηλιακού φωτός δεν θα απομακρύνει ή θα θεραπεύσει τον κορανοϊό, αν και οι ερευνητές συνεχίζουν να διερευνούν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι πιο ζεστές καιρικές και υπεριώδεις ακτίνες στον ιό.
Ωστόσο, οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι η έκθεση στον ήλιο έχει πολλά άλλα οφέλη που μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικά τώρα – συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της διάθεσης, της βελτίωσης της ποιότητας του ύπνου μας και της ενίσχυσης της έμφυτης άμυνας του σώματος κατά μιας ποικιλίας παθογόνων.
Η έκθεση στο φως της ημέρας είναι κρίσιμη για την ακριβή ρύθμιση του εσωτερικού κιρκαδικού ρολογιού μας, το οποίο με τη σειρά του ρυθμίζει τον ύπνο και το ξύπνημα, δήλωσε η Mariana Figueiro, διευθύντρια του Κέντρου Ερευνών Φωτισμού στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο Rensselaer στο Troy της Νέας Υόρκης.
Οι «βραδινοί τύποι» πηγαίνουν στο κρεβάτι αργότερα και ξυπνούν αργότερα από τα πρωινά. Τείνουν επίσης να κινούνται πολύ λιγότερο καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με μια ενδιαφέρουσα νέα μελέτη για το πώς τα έμφυτα ρολόγια σώματος μας μπορεί να συνδέονται με τις συνήθειες σωματικής δραστηριότητας.
Μια από τις πρώτες μελέτες που παρακολουθούν αντικειμενικά τις καθημερινές κινήσεις ενός μεγάλου δείγματος πρώιμων πουλιών και νυχτερινών κουκουβαγιών, υποδηλώνει ότι η γνώση του χρονοτύπου μας μπορεί να είναι σημαντική για την υγεία μας.
Τα τελευταία χρόνια, ένας πλούτος νέων επιστημών άρχισε να εξηγεί τους περίπλοκους ρόλους των κυτταρικών ρολογιών και των χρονοτύπων στην υγεία και τον τρόπο ζωής μας. Χάρη σε αυτήν την έρευνα, γνωρίζουμε ότι ο καθένας από εμάς περιέχει ένα κύριο εσωτερικό ρολόι σώματος, που βρίσκεται στον εγκέφαλό μας, το οποίο παρακολουθεί και απορροφά εξωτερικές ενδείξεις, όπως το φως του περιβάλλοντος, για να προσδιορίσει τι ώρα είναι και πώς πρέπει να αντιδράσει το σώμα μας.
Αυτό το κύριο ρολόι κατευθύνει τη ρυθμική απελευθέρωση ορμονών, όπως η μελατονίνη και άλλες χημικές ουσίες που επηρεάζουν τον ύπνο, την αφύπνιση, την πείνα και πολλά άλλα φυσιολογικά συστήματα.
Με πληροφορίες από τους New York Times