Τι είναι το άγχος;

Το άγχος είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Είναι η απόκριση σε κάθε αλλαγή στην οποία πρέπει να προσαρμοστούμε, είτε μιλάμε για την ανάγκη να προστατευτούμε από έναν φυσικό κίνδυνο μέχρι το στρες που νιώθουμε όταν ερωτευόμαστε.

Που χρησιμεύει το στρες;

Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το άγχος αποτελεί μια θεμελιώδη λειτουργία της ανθρώπινης φυσιολογίας. Ο εγκέφαλος όταν εντοπίζει ένα ερέθισμα το οποίο λαμβάνει ως απειλή (φυσικό κίνδυνο, ασθένεια, πίεση από το κοινωνικό περιβάλλον) υπολογίζει την σωστή αντίδραση και κινητοποιεί μια σειρά από νευροχημικούς μηχανισμούς. Το αποτέλεσμα είναι το άτομο να αισθάνεται συμπτώματα όπως ταχυκαρδία, εφίδρωση, αυξημένη εγρήγορση και φόβο, αντιδράσεις που είναι γνωστές σε όλους μας. Έτσι, ο εγκέφαλος προετοιμάζει το σώμα για «μάχη ή φυγή» (fightorflightresponse), προκειμένου να αντιμετωπίσει το απειλητικό ερέθισμα.

Η αντίδραση αυτή είναι κάτι που έχουμε κληρονομήσει από την εποχή που ο πρωτόγονος άνθρωπος αντιμετώπιζε πραγματικές απειλές για την ζωή του. Συνεπώς, το άγχος είναι μια φυσιολογική αντίδραση και όταν είναι σε χαμηλά επίπεδα μπορεί να είναι παραγωγικό και να βοηθήσει την κινητοποίηση του ατόμου.

Πότε το άγχος είναι πρόβλημα;

Όταν εγκέφαλος αντιδρά δυσανάλογα σε ένα ερέθισμα, ή όταν τα συμπτώματα του στρες συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμα και όταν το ερέθισμα διακοπεί, τότε το στρες ξεπερνάει τα όρια του φυσιολογικού και αρχίζει να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο σώμα και την πνευματική λειτουργία του ατόμου. Τυπική περίπτωση είναι ο σημερινός πολυάσχολος άνθρωπος των αστικών κέντρων. Πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να αισθάνονται στρες ακόμα και όταν δεν βρίσκονται σε καταστάσεις που τους αγχώνουν. Για παράδειγμα, κάποιος που βιώνει έντονη πίεση στην εργασία του, συνεχίζει να αισθάνεται τα συμπτώματα του άγχους ακόμα και όταν ξεκουράζεται ή δεν βρίσκεται στον εργασιακό του χώρο.

Το άγχος συνδέεται με μια σειρά από οργανικές παθήσεις όπως είναι το άσθμα, οι παθήσεις του πεπτικού συστήματος, το κοιλιακό έλκος και οι δερματικές παθήσεις. Επίσης , το παρατεταμένος στρες μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ψυχικές ασθένειες (κοινωνική φοβία, κατάθλιψη) που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την λειτουργικότητα του ανθρώπου.

(1132)