Χρήστος Αποστολόπουλος, Σταμάτης Μαλέλης & Θάνος Ασκητής παρουσίασαν το “Κέντρο Ελέγχου Καταθλίψης”

 

Με την ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Ελέγχου Κατάθλιψης (ΚΕΚΑ) ρίχνονται στη μάχη για την αντιμετώπιση της “ύπουλης” ψυχικής νόσου, που λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας παγκοσμίως και στην Ελλάδα, δύο ειδικοί επί του θέματος, καθένας με τον δικό του τρόπο, κι έχοντας στο έργο τους τη σημαντική χορηγική στήριξη του Ομίλου Ιατρικό Αθηνών.

Ο κ. Σταμάτης Μαλέλης, συγγραφέας, δημοσιογράφος και ιδρυτής της ιστοσελίδας kontasou.com και ο Δρ. Θάνος Ασκητής, νευρολόγος-ψυχίατρος και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, παρουσίασαν τη Δευτέρα το Κέντρο Ελέγχου Κατάθλιψης και τον βασικό σκοπό του, την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα ψυχικής υγείας αλλά και την καθοδήγηση όσων τη χρειάζονται. Αμφότεροι ευχαρίστησαν από καρδιάς τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών καθώς με τη χορηγία του πραγματοποιείται, όπως είπαν, ένα μεγάλο, αποφασιστικό βήμα για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Οι τρεις αρχικές δράσεις του Κέντρου είναι η δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης 1 17 18, η λειτουργία της ενημερωτικής ηλεκτρονικής ιστοσελίδας www.keka.gr, η υλοποίηση σειράς ενημερωτικών ημερίδων για την κατάθλιψη στη σύγχρονη εποχή. Άξονας της ενημέρωσης θα αποτελεί η δωρεάν διανομή ενός πρακτικού επιστημονικού οδηγού για την κατάθλιψη που φέρει την επιστημονική επιμέλεια του Δρος Ασκητή.

“Το Κέντρο Ελέγχου Κατάθλιψης αποτελεί μία ολοκληρωμένη δομή, η οποία έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην αντιμετώπιση μιας σύγχρονης μάστιγας όπως είναι η κατάθλιψη, με στόχο την πρόληψη, τη θεραπεία και την καταπολέμηση του στίγματος που φέρουν οι ψυχικές παθήσεις. Η ιδιαιτερότητα της μονάδας αυτής έγκειται στο γεγονός ότι προσεγγίζει με ολιστικό τρόπο τη θεραπεία των προβλημάτων ψυχικής υγείας μέσα από τη συνεργασία της με έμπειρους και εξειδικευμένους επιστημονικούς συνεργάτες όλων των ειδικοτήτων” περιέγραψαν οι δύο ειδικοί τη λειτουργία του ΚΕΚΑ.

Στη μάστιγα της κατάθλιψης αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος του Ομίλου Ιατρικό Αθηνών, κ. Χρήστος Αποστολόπουλος, με τη χορηγία του οποίου θα λειτουργήσει το Κέντρο. “Οι έρευνες δείχνουν πλέον πως η κατάθλιψη σημειώνει αλματώδη άνοδο όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο. Σε παγκόσμιο επίπεδο η κατάθλιψη θα είναι η δεύτερη σε συχνότητα εμφάνισης ασθένεια στην επόμενη δεκαετία, μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Έχοντας την εταιρική υπευθυνότητα ως αιχμή της στρατηγικής μας και έπειτα από την προτροπή των κύριων Μαλέλη και Ασκητή, ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών αποφάσισε να υποστηρίξει ενεργά αυτό το εγχείρημα με τη χορηγική υποστήριξη της τηλεφωνικής γραμμής  1 17 18, με τη δημιουργία του www.keka.gr, με την έκδοση του βιβλίου για την κατάθλιψη καθώς και με τη χορηγία των ενημερωτικών ημερίδων σε τουλάχιστον δέκα πόλεις της χώρας” επισήμανε ο κ. Αποστολόπουλος.

 

Το “τέρας” που νίκησε ο κ. Μαλέλης

“Ορμώμενος από το δικό μου πρόβλημα με την κατάθλιψη και βρίσκοντας κι άλλους συνοδοιπόρους μέσα στο λαβύρινθο της ασθένειας, αποφάσισα να προχωρήσω ένα ακόμη  βήμα προς την κατεύθυνση της μάχης κατά της κατάθλιψης. Οταν έγινε η μεγάλη επιτυχία του βιβλίου που έγραψα για τη δική μου προσωπική μάχη με το τέρας της κατάθλιψης,  χάρηκα γιατί είχε απήχηση αλλά και στενοχωρήθηκα γιατί αντιλήφθηκα οτι ο κόσμος βιώνει την κατάθλιψη πολύ περισσότερο και με μεγαλύτερη συχνότητα από όσο νομίζουμε. Στη συνέχεια στις συναντήσεις και στις ημερίδες ήρθα σε επαφή με πολύ κόσμο σε όλη την Ελλάδα, προσφέροντας την κατεύθυνση και τη βοήθεια σε όσους το χρειάζονταν. Σε αυτές τις συναντήσεις συνεργάστηκα και με τον κ. Ασκητή. Η προσπάθεια μας θα ήταν ανολοκλήρωτη εάν δεν είχαμε την στήριξη του Ομίλου Ιατρικό Αθηνών. Όλοι όσοι έρχονται στο Κέντρο Ελέγχου Κατάθλιψης θα έχουν τη βοήθεια μας. Θα είμαστε κοντά σε όσους μας χρειάζονται και θα τους βοηθήσουμε να πολεμήσουν το τέρας της κατάθλιψης” είπε ο κ. Μαλέλης.

 

Θύματα της νόσου ολοένα περισσότεροι άνδρες 

“Σήμερα περισσότερο από ποτέ η κοινωνία χρειάζεται να ενημερωθεί για την κατάθλιψη, και λόγω κρίσης. Υπάρχουν άνθρωποι που κουβαλούν την κατάθλιψη χρόνια και δεν το αντιλαμβάνονται. Όσο πιο γρήγορα δει κάποιος την κατάθλιψη ως ψυχική ασθένεια τόσο πιο καλά θα μπορέσει να την αντιμετωπίσει. Είναι μια ασθένεια που ταλαιπωρεί, λυγίζει, προκαλεί δυσλειτουργία στην καθημερινότητα του ανθρώπου, αλλά είναι και αναστρέψιμη εάν διαγνωστεί έγκαιρα. Ως μάρτυρας και πρωταγωνιστής ο Σταμάτης Μαλέλης μιλά ανοιχτά για τον δική του μάχη με την κατάθλιψη”  πρόσθεσε ο κ. Ασκητής. Κλείνοντας ο γιατρός ανέφερε τον ορισμό της κατάθλιψης όπως τον έδωσε ένας ασθενής: “Δεν ξέρω τι είναι η κατάθλιψη αλλά μου λείπει το χαμόγελο, η χαρά, η θετική σκέψη, μου λείπει η ποιότητα της ζωής. Κι αυτό θέλω να αλλάξει“.

Σύμφωνα με τον ειδικό, τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει το προφίλ των ανθρώπων που βιώνουν κατάθλιψη. Ενώ θεωρούνταν και ήταν μία νόσος γυναικεία, πλέον έχει αυξηθεί δραστικά ο αριθμός των ανδρών που εμφανίζουν κατάθλιψη. Αυτό που διαφοροποιεί τους άνδρες ασθενείς είναι ότι δυσκολεύονται να κοιτάξουν κατάματα τον εαυτό τους και τη νόσο και συνεπώς και την αντιμετώπιση της. “Πολλοί άνδρες έρχονται επειδή τους έχει πείσει η μητέρα τους ή η σύντροφος τους. Κι αυτό συνήθως σημαίνει ότι έχει χαθεί σημαντικός χρόνος στην παραδοχή της ασθένειας και της διαχείρισής της” επισήμανε ο κ. Ασκητής.

Η Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης 1 17 18 είναι στη διάθεση του κοινού και λειτουργεί καθημερινά 10.00-14.00 και 16.00-20.00, παρέχοντας δωρεάν συμβουλευτικές και θεραπευτικές υπηρεσίες για την κατάθλιψη από κλινικούς επιστήμονες ψυχικής υγείας στους ανθρώπους που αναζητούν λύσεις για τον εαυτό τους, ανησυχούν για τη συμπεριφορά ενός μέλους της οικογένειας του ή για κάποιο άλλο πρόσωπο οικείο και σημαντικό.

 

 

(320)