Διαζύγιο: Οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία & τρόποι «διαχείρισης» του!

Πως επηρεάζει το διαζύγιο την καθημερινότητα μας και τι μπορεί να προκαλέσει στη ψυχική μας υγεία;

Οι περισσότεροι άνθρωποι που περνούν από το διαζύγιο αντιμετωπίζουν κάποιο βαθμό κατάστασης κατάθλιψης, ως μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας του θρήνου και του συνόλου των ζημιών, που το τέλος ενός γάμου φέρνει. Εάν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα, η περιστασιακή κατάθλιψη μπορεί να καθυστερήσει για πολύ περισσότερο από ότι νομίζουν.

Σύμφωνα με έρευνες, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το διαζύγιο είχε σημαντική επίδραση στην επικείμενη κατάθλιψη. Συγκεκριμένα, το διαζύγιο ή ο χωρισμός, αυξάνουν την πιθανότητα μεταγενέστερου καταθλιπτικού επεισοδίου, μόνο για τους συμμετέχοντες που ανέφεραν ιστορικό κατάθλιψης. Στην πραγματικότητα, σχεδόν το 60% των ενηλίκων με ιστορικό κατάθλιψης που χώρισαν κατά τη διάρκεια της μελέτης, παρουσίασαν ένα καταθλιπτικό επεισόδιο κατά την αξιολόγηση της παρακολούθησης αυτών.

Συμβουλές για το πώς θα το αντιμετωπίσετε:

  •  Σε πρώτο στάδιο κάνετε τον προσωπικό σας απολογισμό. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να συμβιβαστεί με την ιδέα του χωρισμού. Επιστρέψτε στον εαυτό σας να βιώσει πλήρως την οδύνη που περνάτε σε αυτή τη φάση της ζωής σας
  • Όχι βίαιες κινήσεις. Μην προσπαθήσετε να λύσετε όλα σας τα προβλήματα εδώ και τώρα.
  • H εύρυθμη εξέλιξη των πραγμάτων έγκειται στην ωριμότητα των γονιών και την πρόθεσή τους να θέσουν πάνω απ’ όλα την καλή ψυχολογική κατάσταση των παιδιών τους.
  •  Είναι σημαντικό οι γονείς να δημιουργήσουν ένα θετικό & υποστηρικτικό κλίμα αγάπης, φροντίδας.ασφάλειας και σιγουριάς, έτσι ώστε να μειωθεί το άγχος και η πιθανή ανασφάλεια των παιδιών και να νιώσουν ζεστασιά και θαλπωρή.
  • Θα πρέπει να μη μιλά αρνητικά ‘η υποτιμητικά ο ένας γονιός για τον άλλο, αλλά  να αποσπά τα παιδιά σε ευχάριστες και εποικοδομητικές ασχολίες. Για παράδειγμα, να ξεκινήσουν νέες δραστηριότητες σε χώρους όπου συχνάζουν και άλλα παιδιά, όπως γυμναστήρια, χώροι με αθλητικές ή καλλιτεχνικές δραστηριότητες (θέατρο κλπ), να ασχοληθούν με πνευματικά παιχνίδια (σκάκι) και οτιδήποτε άλλο θεωρούν ότι μπορεί να τα προσελκύσει θετικά.
  • Είναι σημαντικό ο γονιός να εμπλέξει τα παιδιά σε κοινές δραστηριότητες, π.χ να φτιάξουν κάποια φαγητά ή γλυκά.
  •  Ζητήστε ψυχολογική στήριξη από ειδικούς, αν νιώσετε ότι δε μπορείτε να διαχειριστείτε μόνοι σας την κατάσταση σας. 

(16568)