Όρεξη: Ο απλός και αποτελεσματικός τρόπος να την κόψουμε

Υπάρχει τρόπος να περιορίσουμε την υπερφαγία; Να ελέγξουμε την τάση του οργανισμού να τρώει χωρίς να πεινάει; Ναι, απαντούν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Drexel και το όνομα της μεθόδου είναι…

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Health Psychology διαπίστωσε ότι η άσκηση προφυλάσσει από την τάση για υπερκατανάλωση τροφής. Όταν οι συμμετέχοντες στο σχετικό πείραμα δεν αθλούνταν ο κίνδυνος να φάνε περισσότερο μέσα στις επόμενες ώρες ήταν 12%, ενώ μετά από 60′ άσκηση ο κίνδυνος υπερφαγίας μειωνόταν άνω του μισού και ανερχόταν σε 5%.

Για κάθε επιπλέον δέκα λεπτά άσκησης η πιθανότητα υπερφαγίας μειωνόταν κατά 1% τις λίγες ώρες μετά την άσκηση.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία από 130 συμμετέχοντες χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους, smartphone και fitness trackers για να εκτιμήσουν το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας των συμμετεχόντων ανά πάσα στιγμή.

«Αυτά τα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν τους ερευνητές να καταλάβουν καλύτερα πότε οι συμμετέχοντες που προσπαθούν να αδυνατίσουν διατρέχουν κίνδυνο υπερκατανάλωσης τροφής», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Rebecca Crochiere μεταπτυχιακή φοιτήτρια  στο Κολέγιο Τεχνών και Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Drexel. «Μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη θεραπειών που παρεμποδίζουν την υπερκατανάλωση τροφής και διευκολύνουν την απώλεια βάρους».

Ο επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να διαπιστώσουν αν αυτή η ανορεξιογόνος επίδραση της άσκησης παρατηρείται σε μεμονωμένα άτομα και με ποιο τρόπο διαφοροποιείται από άτομο σε άτομο.

Επίσης σύμφωνα με τα αποτελέσματα η επίδραση της άσκησης στην διατροφική συμπεριφορά μπορεί να εξαρτάται από την ένταση της φυσικής  δραστηριότητας, με την ελαφριά άσκηση να δείχνει πιο ισχυρή προστατευτική δράση συγκριτικά με την μέτρια ή την έντονης μορφής άσκηση, αν και απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να τεκμηριωθεί αυτό το εύρημα σύμφωνα με την  Rebecca Crochiere.

Πηγή: ygeiamou.gr

(101)