Φοβάμαι ότι θα γίνω παχύσαρκη…

Η σύγχρονη εποχή απαιτεί από το «ευαίσθητο» φύλο να είναι ταυτόχρονα ικανή σύζυγος, στοργική μητέρα, τακτική νοικοκυρά, επιμελής επαγγελματίας, ακόμα και επιστήμονας. Οι γυναίκες σε όλες τις εποχές, μεριμνούσαν για όλα και για όλους, πόσο μάλλον στις μέρες μας, όπου ο σύγχρονος τρόπος ζωής επιβάλλει σε αυτές όλο και περισσότερες αρμοδιότητες.

Είναι λοιπόν απαραίτητο να προσέχει η κάθε γυναίκα την υγεία της, ώστε να είναι ικανή να ανταπεξέλθει σε όλες αυτές τις αρμοδιότητες. Ζώντας μέσα σε τόσο απαιτητικό περιβάλλον, δεν είναι δύσκολο για μια γυναίκα να οδηγηθεί στην παχυσαρκία.

Μια πληθώρα παραγόντων μπορεί να ευθύνονται για μια τέτοια εξέλιξη, όπως:

Γενετικοί παράγοντες, παρατεταμένη υπερφαγία, καθιστική ζωή, άγχος, κατάθλιψη.

Εάν ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΒΜΙ) είναι πολύ ανεβασμένος, εάν δηλαδή το βάρος σας είναι σημαντικά περισσότερο από ό,τι θεωρείται υγιές για το ύψος σας, αυξάνει σημαντικά ο κίνδυνος για σοβαρά προβλήματα υγείας, μεταξύ άλλων:

υπέρτασης, καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικού, σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, παθήσεων της χοληδόχου κύστης, χρόνιας κόπωσης, άσθματος, υπνικής άπνοιας, και κάποιων μορφών καρκίνου.

Ειδικά για τις γυναίκες, η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα γονιμότητας, ενώ υπάρχουν και μελέτες που υποστηρίζουν ότι οι σοβαρές περιπτώσεις παχυσαρκίας μειώνουν το προσδόκιμο ζωής, ιδιαίτερα εάν πρόκειται για νεαρό ενήλικο άτομο.

Στόχος ενός διατροφολογικού προγράμματος είναι η σωστή μείωση του βάρους του ατόμου και η βελτίωση των διατροφικών συνηθειών του, τις οποίες θα υιοθετήσει για το υπόλοιπο της ζωής του. Βασικός σκοπός μας είναι η βελτίωση της σχέσης του ατόμου με το φαγητό και την εικόνα του σώματός του.

Μια υγιής διατροφική συμπεριφορά είναι το “κλειδί” για την μακροπρόθεσμη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους.

  • Δεν μπορώ να υπολογίζω θερμίδες και συγκεκριμένες ποσότητες φαγητού.Υπάρχει ελπίδα για μένα;

Φυσικά! Η προσπάθειά μας για την απώλεια του περιττού σας βάρους προϋποθέτει να σας μάθουμε να τρώτε σωστά, να αποκτήσετε καινούργιες συνήθειες γύρω από το φαγητό και να προσαρμόσουμε τις διατροφικές σας προτιμήσεις στις δικές σας ανάγκες και στο βάρος που θέλουμε να επιτύχουμε.

Ο συνδυασμός των βελτιωμένων αυτών διατροφικών συνηθειών, με καθημερινή ήπια άσκηση (ολιγόλεπτο περπάτημα) θα σας αποφέρει θεαματικά αποτελέσματα.

Το μεγάλο μας στοίχημα όμως δεν έχει να κάνει με την απώλεια των παραπανίσιων κιλών. Αυτό το θεωρούμε χωρίς υπερβολή δεδομένο. Η πραγματική πρόκληση, είναι η συντήρηση του βάρους στα επιθυμητά επίπεδα και η επιβεβαίωση ότι τα κιλά αυτά δεν θα επιστρέψουν, καθώς ο οργανισμός έχει «μνήμη» που προδιαθέτει την τάση του να επανέρχεται στην κατάσταση στην οποία βρισκόταν για καιρό.

Επομένως, η μεταβολή των διατροφικών μας συνηθειών προς το καλύτερο, η εισαγωγή ήπιας καθημερινής άσκησης και η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής καθόλη τη διάρκεια της ζωής μας κρίνεται σκόπιμη.

(Πηγή: https://maternacare.gr/)

Το άρθρο υπογράφει ο Γρυπάρης Στ. Ιωάννης Μαιευτήρας – Χειρουργός / Γυναικολόγος. Εξειδικευθείς στην Υπογονιμότητα και την Αισθητική Γυναικολογία.

(427)