Τρόποι αντιμετώπισης του στρες…

Πολύ συχνά οι άνθρωποι δυσανασχετούν & βαρυθυμούν στην κυριολεξία για την καθημερινότητα τους παραπονούμενοι ότι η ζωή τους είναι άσχημη, χαοτική, αγχωτική…

Τι είναι όμως το στρες;

Όταν το άτομο αισθάνεται αδυναμία να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της καθημερινότητας & στις προσδοκίες τις δικές του ή άλλων που βασίζονται σε αυτό… στηριζόμενο στις του ικανότητες και δεξιότητες του & δεν τα καταφέρνει εν τέλει όπως θα ήθελε ή στο βαθμό που θα επιθυμούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του περιβάλλοντός του, τότε βιώνει το λεγόμενο στρες. 

Το στρες δεν είναι απαραίτητα κάτι που θα πρέπει να δαιμονοποιούμε αλλά αντίθετα έχει και θετική σημεία τα οποία έχουν να κάνουν κυρίως με κίνητρα παρώθησης και κινητοποίησης της ανθρώπινης δημιουργικότητας & ανάδειξης του ψυχο – πνευματικών αλλά και σωματικών ατομικών δυνάμεων.

Ακολούθως…

ο βαθμός επηρεασμού του ατόμου ώστε να νιώσει έντονο (οδυνηρό) ή ήπιο άγχος από μια κατάσταση εξαρτάται από τις δυνατότητες του ατόμου να διαχειριστεί τις καταστάσεις που του προκαλούν στρες καθώς και τον τρόπο με τον οποίο εκλαμβάνει, ερμηνεύει και αξιοποιεί τα δεδομένα που λαμβάνει μέσα από την αλληλεπίδραση του με την πραγματικότητα, τις δυσκολίες ,τις δοκιμασίες και τις προκλήσεις της. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Selye: “το στρες μπορεί να αποτελεί για κάποιο άτομο κάτι σωτήριο ή κάτι εξαιρετικά επιβλαβές, επώδυνο, ολέθριο ή ακόμα και θανάσιμο”.

Οι στρεσογόνοι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν στρες διακρίνονται σε: εκείνους  οι οποίοι έχουν ευθεία & άμεση αρνητική επίπτωση στη σωματική ακεραιότητα & υγεία και εκείνους  οι οποίοι απειλούν την πνευματική υγεία και προξενούν το αίσθημα ψυχικής δυσφορίας & απελπισίας…

Η παρουσία άγχους οδηγεί στην εκδήλωση συγκεκριμένων προβλημάτων:

  • μεταβολές στην αναπνευστική λειτουργία (αγχώδης, έντονος & γρήγορος αναπνευστικός ρυθμός)

  • εφίδρωση

  • αλλαγή της καρδιακής συχνότητας

  • ξηρότητα της στοματικής κοιλότητας

  • κεφαλαλγίες 

  • μυοσκελετικούς πόνους 

  • αίσθημα αδυναμίας και κατάπτωσης

Επομένως, παρατηρούμε ότι αφενός υπάρχουν άμεσες συνέπειες και στο αυτόνομο νευρικό σύστημα & αφετέρου έκδηλη είναι επίδραση που έχει στο πεπτικό σύστημα προκαλώντας προβλήματα υγείας όπως: σφίξιμο στο στομάχι (καούρες) έως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση κλπ.

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα εμφανίζονται και στο δέρμα με: εκζέματα, τριχόπτωση ενώ δεν λείπουν οι διαταραχές στην επέλευση του ύπνου καθώς και οι διαταραχές στη σεξουαλική υγεία.

Διαδικασία διαχείριση του στρες…

Οι νεότερες προσεγγίσεις στη διαχείριση του άγχους χρησιμοποιούν συνδυαστικά ποικίλες τεχνικές. Η διαδικασία της διαχείρισης, μείωσης του στρες με στόχο τη διατήρηση θετικής αυτο – εικόνας, συναισθηματικής ισορροπίας, υγείας & ευεξίας & την καλύτερη προσαρμογή στο κοινωνικό περιβάλλον και στην άνετη & ικανοποιητική επαφή μας με τρίτους… αποτελείται από τρεις φάσεις:

– Την κατανόηση, την επίγνωση, την αποδοχή όπου το άτομο κατανοεί τα αίτια που σχετίζονται με το στρες.

–  Την απόκτηση δεξιοτήτων, την εφαρμογή & την εξάσκηση σε αυτές (π.χ. οργάνωση του χρόνου, προγραμματισμός εργασιών, ιεράρχηση στόχων & προτεραιοτήτων και εστίαση, τεχνικές εξεύρεσης λύσεων σε ανακύπτοντα προβλημάτων, ασκήσεις χαλάρωσης, διαλογισμός).

– Την απόκτηση & εφαρμογή των γνώσεων(βιωματικών, εμπειρικών, ακαδημαϊκών κλπ) και των δεξιοτήτων στην καθημερινή πράξη.

 

Η επιστημονική ομάδα του kontasou.com

 

 

(481)