Το τσιγάρο προκαλεί καρκίνο του λάρυγγα

Η πιο επιβλαβής συνήθεια βάσει ερευνών, το κάπνισμα αποτελεί μία από τις πιο θανατηφόρες συνήθειες. Ένας από τους λόγους είναι η πιθανότητα ανάπτυξης κακοηθών όγκων στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα και στον λάρυγγα. Ο καρκίνος του λάρυγγα αποτελεί το 2% των συνολικών καρκίνων, ενώ το 75% των λαρυγγικών καρκίνων εντοπίζεται στις φωνητικές χορδές.

Η δυσκαταποσία, ο επίμονος ξηρός βήχας και η βραχνή φωνή είναι μερικά από τα πιο βασικά συμπτώματα. Τα καλά νέα είναι ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια πάνω στον τομέα της χειρουργικής κεφαλής και τραχήλου μας έχει εξοπλίσει με νέα εργαλεία, για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων», υπογραμμίζει η ειδικός:

«Οι νέες τεχνικές έχουν ως στόχο την διατήρηση της λειτουργικότητας του πάσχοντος οργάνου στον μέγιστο βαθμό, με την χρήση της ενδοσκοπικής χειρουργικής αντιμετώπισης με laser CO2 ή KTP ή με το χειρουργική σύστημα ελάχιστης επεμβατικής χειρουργικής Da Vinci».

Όμως η χειρουργική αντιμετώπιση μπορεί να παρακαμφθεί, εφόσον όλοι φροντίζουμε για την πρόληψη. Είναι γεγονός ότι οι δυσκολίες τις καθημερινότητας, σε συνδυασμό με το στρες, οδηγούν όλο και περισσότερα άτομα στον δρόμο του τσιγάρου.

Αν, κιόλας, συνδυαστεί με ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές και την απουσία άσκησης, τότε τα πράγματα γίνονται πιο σοβαρά. O αθλητισμός βοηθάει να παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας, μειώνει το στρες και παρέχει ευεξία. Με αυτόν τον τρόπο ο εγκέφαλος δεν αναζητά την τοξική «ευχαρίστηση» του τσιγάρου.

Σε συνδυασμό με πιο υγιεινά πρότυπα διατροφής, όπως η αποφυγή έτοιμου φαγητού και η αντικατάστασή του με σωστά μαγειρεμένο φαγητό, μαζί με φρούτα και λαχανικά, αποτελεί το ιδανικό πρότυπο ζωής. Στη μάχη της διακοπής του καπνίσματος υπάρχουν, πάντως, πολλοί αρωγοί.

Στα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος δίνονται όλες οι σχετικές πληροφορίες. Ακόμη ο βελονισμός και διάφορα υποκατάστατα νικοτίνης, όπως τσίκλες και άλλα, μπορούν να βοηθήσουν. Η εμπειρία του γιατρού, ώστε να προτείνει την καλύτερη δυνατή μέθοδο διακοπής, με βάση τις συνήθειες του… θεριακλή, αλλά προπαντός η ουσιαστική και ξεκάθαρη διάθεση του καπνιστή να ξεπεράσει τον εθισμό του, είναι τα «κλειδιά» για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

 

Το άρθρο υπογράφει η Ανατολή Παταρίδου – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος & Επιστημονικός Συνεργάτης Νοσοκομείου Υγεία-Μητέρα

Επικοινωνία:

Τηλ.: 210 68 67 206  (Νοσοκομείου Υγεία-Μητέρα – 3ος όροφος “Ωτορινολαρυγγολογικό”)

Ιατρείο: Σαπφούς  105, 17676 Καλλιθέα


Τηλ: 210 95 75 252, Fax: 210 95 96 556

Κινητό: 693 22 91 793


E-mail: anatolipataridou@windowslive.com

Site: www.pataridou.gr

(61)