Το στρες ως αρνητικός παράγοντας για τη γονιμότητα

Το στρες μπορεί να επηρεάζει τις πιθανότητες μια γυναίκας να μείνει έγκυος, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι γυναίκες που είχαν στο σάλιο τους υψηλότερα επίπεδα ενός ενζύμου που λέγεται άλφα-αμυλάση (ένα ένζυμο που αποτελεί δείκτη του άγχους), είχαν καθυστέρηση στο να μπορέσουν να συλλάβουν.

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που φέρνει στο φως μια συσχέτιση ανάμεσα στην υπογονιμότητα στις γυναίκες και τα επίπεδα του στρες, όπως ανιχνεύονται στο ανθρώπινο σάλιο. «Δείξαμε ότι οι γυναίκες που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα άλφα0αμυλάσης ήταν πάνω από δύο φορές πιο πιθανό να μην συλλάβουν μετά από 12 μήνες σε σχέση με γυναίκες που είχαν χαμηλότερα επίπεδα άλφα-αμυλάσης και άρα λιγότερο στρες», λέει ο συγγραφές της έρευνας, επιδημιολόγος ειδικός στην αναπαραγωγή του Πανεπιστημίου Ohio State University.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα αποτελέσματα του στρες παρουσιάζονται αφού τα ζευγάρια έχουν προσπαθήσει να τεκνοποιήσουν για πέντε μήνες. “Το κεντρικό εύρημα της μελέτης είναι μια προφανής συσχέτιση μεταξύ του άγχους πριν τη σύλληψη και την πιθανότητα μια γυναίκας να μείνει έγκυος», λέει ο Lynch.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε ηλεκτρονικά στο περιοδικό Human Reproduction.

Πηγή: livescience.com

(19534)