Το στήθος μου μετά την εγκυμοσύνη ”έπεσε”… τι πρέπει να κάνω;

Πολύ συχνά καταστάσεις όπως η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός αλλά και η ηλικία, η απότομη και μεγάλη απώλεια βάρους μπορεί να προκαλέσουν την πτώση του γυναικείου στήθους. Η αντιμετώπιση αυτής της πτώσης γίνεται με την επέμβαση που καλείται ανόρθωση στήθους που έχει σκοπό τη διόρθωση της θέσης και του σχήματος του μαστού.

  • Τι είναι η πτώση του μαστού;

η γραμμή του μπούστου είναι πάρα πολύ χαμηλά, και το στήθος επάνω στον θώρακα είναι άδειο. Η πτώση του μαστού μπορεί να είναι μια κατάσταση που προϋπάρχει (γονιδιακή) ή να δημιουργηθεί μετά από απώλεια βάρους. Ο σκοπός είναι να αποκτήσει πάλι το στήθος, αποδεκτό σχήμα και όγκο.

  • Ποιες ενδείξεις έχουμε;

οι ιδανικές περιπτώσεις είναι να υπάρχει πτώση του μαστού χωρίς ατροφία, δηλαδή όταν υπάρχει απώλεια βάρους και μειώνεται ο όγκος του μαστού, και να υπάρχει πτώση μετά από εγκυμοσύνη η οποία έχει να κάνει με ατροφία του μαζικού αδένα.

  • Ποια η προετοιμασία για το χειρουργείο;

η προετοιμασία είναι ότι κάνουμε μια μαστογραφία ή ένα υπερηχογράφημα για να εξετάσουμε τον μαζικό αδένα, εξετάζουμε την ποιότητα του δέρματος, εξετάζουμε το ιστορικό του ασθενούς ώστε να είναι κατάλληλος για το χειρουργείο και την ολική νάρκωση.

  • Τι είδους αναισθησία χρησιμοποιείται;

γενική αναισθησία

  • Πόσο διαρκεί το χειρουργείο;

2 ώρες περίπου

  • Πόσο ορατά είναι τα σημάδια μετά το χειρουργείο;

ο σκοπός του πλαστικού χειρουργού είναι να ελαχιστοποιήσει το σημάδι. Εξαρτάται για τον βαθμό τις πτώσης του μαστού, και το τελικό του αποτέλεσμα, εν τέλει μπορεί να είναι ως T “ανεστραμμένο” ή L ή Η.

  • Τι γίνεται κατά την διάρκεια του χειρουργείου;

ο σκοπός είναι να αφαιρεθεί η περίσσια του δέρματος και να δημιουργηθεί μια ανύψωση του μαζικού αδένα στον θωρακικό τοίχωμα με κωνική προβολή ώστε να αποκτήσει το στήθος πάρα πολύ ωραίο σχήμα.

  • Τι είδους επιδέσμους χρησιμοποιείται;

ένα σουτιέν αθλητικό

  • Πόσο μένουμε στο νοσοκομείο;

μια μέρα

  • Τι πρέπει να προσέξουμε μετά;

να αποφύγουμε αθλητικές δραστηριότητες και άρση βαρών για ένα μήνα

  • Ο σκοπός του χειρουργείου;

ο σκοπός είναι να αποκτήσουμε ένα αρμονικό, συμμετρικό και φυσικό αποτέλεσμα

  • Για πόσο καιρό διαρκούν τα αποτελέσματα;

θεωρούνται μόνιμα

(Το συμπέρασμα είναι ότι το χειρουργημένο στήθος μετά την επέμβαση παραμένει φυσικό, ακολουθεί όλες τις ορμονικές μεταβολές του γυναικείου σώματος και δεν επηρεάζει καθόλου τον θηλασμό σε περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητος).

 

Το άρθρο υπογράφει η Dr. Μαρία Δ. Κοτρώτσιου είναι Πλαστικός Χειρουργός (MD, Phd). Απόφοιτη Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. EΠIMEΛHTPIA A KΛINIKH ΠΛAΣTIKH – EΠANOPΘΩTIKH XEIPOYPΓIKH ” NOΣOKOMEIO EYAΓΓEΛIΣMOΣ. Ενώ επίσης έχει στο ενεργητικό της πλούσια κλινική εμπειρία, πληθώρα δημοσιεύσεων & επίσης έχει λάβει μέρος σε πολλά σεμινάρια και εκπαιδευτικά courses.

(Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε: http://kotrotsiou.gr/index.html)

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Διεύθυνση: Πλουτάρχου 18,  Κολωνάκι, Αθήνα.

(Τηλ. 210-7252422)

(619)