Το κλάμα ο σύμμαχος μας απέναντι στην κατάθλιψη!

Ακούστε λοιπόν μια πραγματική αλήθεια. Το κλάμα είναι μία πράξη ιδιαίτερα παρεξηγημένη, κατηγορημένη και έχει δεχτεί, αναίτια, κατάκριση από πολλούς.

Η ίδια η κοινωνία κατένειμε και εδώ ρόλους στα δύο φύλα με τα χαρακτηριστικά της αδυναμίας στη γυναίκα που επιστρατεύει το κλάμα «για να περάσει το δικό της» και στο δυνατό άντρα που δεν επιτρέπεται να κλαίει, διότι χάνει έτσι τη δύναμη και τον εξουσιαστικό του ρόλο.

Πολλοί επίσης αντιμετωπίζουν το κλάμα με ένα υποτιμητικό τρόπο, το θεωρούν δείγμα αδυναμίας και διδάσκουν και τους άλλους να το αποφεύγουν. Φυσικά, το κλάμα είναι κάτι ανθρώπινο και απόλυτα φυσιολογικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι η πρώτη μας πράξη με τη γέννησή μας είναι το κλάμα.

  • Πώς ωφελεί το κλάμα τον οργανισμό μας όμως; Το κλάμα φανερώνει έναν εξαιρετικά δυνατό χαρακτήρα!

Η άποψη της κοινωνίας ότι το κλάμα φανερώνει αδυναμία είναι εξαιρετικά λανθασμένη…

Η πραγματικότητα είναι ότι χρειάζεται κάποιος μεγάλη εσωτερική δύναμη ώστε να φανερώσει μία τόσο ευαίσθητη πλευρά του στους άλλους. Το κλάμα είναι μία περίτρανη απόδειξη ότι δε μας απασχολεί η άποψη των άλλων, δε μας ενδιαφέρει αν θα μας αντιμετωπίσουν ως αδύναμο. Είναι καλό να επιτρέπουμε στα δάκρυα μας να αναβλύζουν, ακόμα και αν είμαστε μπροστά σε άλλους.

– Το κλάμα βοηθάει στην καλύτερη διαχείριση μίας αρνητικής κατάστασης…

Συνήθως κλαίμε όταν βιώνουμε μία απογοήτευση, νοιώθουμε αδικία και θυμό. Το κλάμα βοηθάει στο να ηρεμήσουμε – δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι μετά από το κλάμα νοιώθουμε ανακούφιση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα δάκρυα περιέχουν προλακτίνη… μία ορμόνη η οποία καταπραΰνει τον οργανισμό, όπως και μαγγάνιο το οποίο το οποίο όταν βρίσκεται σε μεγάλα επίπεδα στον οργανισμό προκαλεί άγχος και νευρικότητα και με το κλάμα μειώνεται.

– Το κλάμα προσφέρει συναισθηματική ισορροπία, ανακούφιση από τον έντονο πόνο…

Τα δάκρυα που πέφτουν από τα μάτια μας είναι παρόμοια με τον ιδρώτα που βγαίνει από το δέρμα μας και βοηθούν στο να απομακρυνθούν οι τοξίνες που έχουν συσσωρευτεί στον οργανισμό μας.

– Μας φέρνουν κοντά με τους άλλους ανθρώπους…

Είναι ίσως το μεγαλύτερο καλό που μας φέρνουν τα δάκρυα, η υποστήριξη και η ενθάρρυνση από τους άλλους ανθρώπους. Για αυτό ας μην καταπιέζουμε την επιθυμία μας να κλάψουμε όταν το έχουμε ανάγκη. Το κλάμα προσφέρει γαλήνη και απεγκλωβίζει από τα αρνητικά συναισθήματα, φανερώνοντας έναν δυνατό και γεμάτο συναισθήματα άνθρωπο.

Άντρες, γυναίκες, αγόρια, κορίτσια, παιδιά, ενήλικες, νέοι, γέροι… μια λέξη μόνο μπορεί να ταιριάξει *άνθρωποι*.

 

Η Ελπίδα Γεωργακοπούλου είναι Συμβουλευτική Ψυχολόγος/ Ειδική Παιδαγωγός. Πιστοποιημένη στην σχολική ψυχολογία και την λογοπαιδική αγωγή των μαθησιακών δυσκολιών καθώς και στην υποστήριξη και συμβουλευτική γονέων, παιδιών και οικογένειας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την επαγγελματική της  σελίδα στο:

 https://www.facebook.com/www.kuklosekfrasis.gr/?pnref=lhc

(1793)