Το κάπνισμα κάνει κακό στα μάτια!

Οι καπνιστές είναι 3 με 4 φορές πιθανότερο να εμφανίσουν ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας σε σύγκριση με τους μη-καπνιστές.

Το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη. Άτομα που καπνίζουν 15 ή περισσότερα τσιγάρα ανά ημέρα διατρέχουν 3 φορές υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη από τους μη-καπνιστές.

Οι καπνιστές έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ραγοειδίτιδα (φλεγμονή του ραγοειδούς χιτώνα του ματιού) από τους μη-καπνιστές.

Οι γυναίκες που καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιθανό να γεννήσουν πρόωρα, θέτοντας τα νεογνά τους σε κίνδυνο εμφάνισης αμφιβληστροειδοπάθειας προωρότητας και άλλων προβλημάτων υγείας.

Με τη διακοπή του καπνίσματος μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης ορισμένων οφθαλμικών παθήσεων, σχεδόν στα επίπεδα κινδύνου σε ανθρώπους που δεν έχουν υπάρξει ποτέ καπνιστές.

Το άρθρο υπογράφει ο Ιωάννης Α. Μάλλιας – Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών & Clinical Fellow της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης

(Για περισσότερες πληροφορίες στο: www.mallias.gr και στο www.malliaseye.gr)

Στοιχεία επικοινωνίας:

Διευθ. : Νέα Σμύρνη, Αθήνα Ελευθερίου Βενιζέλου 65 και Καλλιπόλεως 3

Τηλ. επικοιν: 210-9320215

(125)