Το άγχος «καταβροχθίζει» το σεξ!

Δυστυχώς τα νέα γύρω από τις σεξουαλικές επιδόσεις των Ελλήνων δεν είναι καθόλου ευχάριστα αφού τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι μαζί με την κρίση υποφέρει και το κρεβάτι μας. Η οικονομική κρίση και η κατάθλιψη που προκαλεί κατά πως φαίνεται καταβροχθίζει το σεξ.

Γράφει η Κατερίνα Ζαγοραίου

Ενώ οι έρευνες του 2015 έδειξαν ότι οι άντρες πού είχαν πληγεί από τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης είχαν αυξήσει ως και 35% την συχνότητα των ερωτικών τους επαφών, τα νεότερα στοιχεία τείνουν να είναι απογοητευτικά για τους Έλληνες. Η ανεργία, η άδεια τσέπη και οι συνεχόμενες χρεώσεις φαίνεται να έχουν αντίκτυπο στην αυτοπεποίθηση των ανδρών, που τα στερεότυπα τους θέλουν να διαχειρίζονται την δύναμη τους μέσω της απόκτησης των αγαθών. Η στέρηση λοιπόν αυτού του προνομίου μειώνει και την αυτοπεποίθηση τους αλλά και την διάθεση για σεξ και αυξάνει την ανασφάλεια και τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες.

Αν και παλιότερα η δικαιολογία προς αποφυγήν των σεξουαλικών καθηκόντων ήταν ο πονοκέφαλος και ως γνωστόν ήταν προνόμιο των γυναικών τώρα τα δεδομένα άλλαξαν αφού οι γυναίκες όπως δείχνουν οι έρευνες έχουν επηρεαστεί  λιγότερο από την κρίση και τα δεινά της, τουλάχιστον στο ερωτικό  κομμάτι και το ενδιαφέρον τους διατηρείται αμείωτο. Από την άλλη οι άνδρες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν δικαιολογίες του τύπου  έχω πονοκέφαλο ή καούρες για να αποφύγουν να συνευρεθούν ερωτικά με τις συντρόφους  τους.

Είναι βεβαίως κατανοητό ότι η άδεια τσέπη, η διαρκής επαγγελματική ανασφάλεια, οι φουσκωμένοι λογαριασμοί και η αδυναμία να εξοφληθούν ευνουχίζουν τον άντρα. Τον γεμίζουν με άγχος  και ανασφάλεια και η αυτοπεποίθηση του πάει περίπατο. Είναι εν μέρει δικαιολογημένο γιατί όταν έχεις να σκεφτείς τα λειτουργικά πράγματα της καθημερινότητας αλλά και την επιβίωση σου πολλές φορές δεν έχεις χρόνο να σκεφτείς τις σεξουαλικές σου ανάγκες.

Από την άλλη βέβαια έχει αποδειχτεί ότι όταν αγκαλιάζουμε τους φόβους μας και στην κυριολεξία όταν αγκαλιαζόμαστε μεταξύ μας γινόμαστε πιο δυνατοί. Η ιστορία μας έχει αποδείξει ότι σε περιόδους κρίσεων οικονομικών αλλά και πολέμων οι άνθρωποι είχαν πιο έντονη την ανάγκη για επικοινωνία και ευχαρίστηση και η σεξουαλικότητα τους ενισχύθηκε και αυτό τους έκανε πιο δυνατούς.

Αφού λοιπόν η κρίση δεν φαίνεται να μας εγκαταλείπει τόσο εύκολα στραφείτε στην επικοινωνία, στο μοίρασμα, στη συντροφικότητα και στην ερωτική συνεύρεση που όπως έχει αποδειχτεί μας κάνει πιο δυνατούς από την απομόνωση.

(135)