Τι συμβαίνει όταν… ερωτευόμαστε;

Η «σεξουαλική ορμή» είναι – έμφυτη – σε όλο το ζωικό βασίλειο, συνεπώς και σε εμάς τους ανθρώπους. Μας παρακινεί να αναζητήσουμε ερωτικό σύντροφο και να ενωθούμε μαζί του, ωθούμενοι από την ενστικτώδη ανάγκη μας για αναπαραγωγή, πέρα από την άντληση ηδονής και ευχαρίστησης.

Καθώς ωριμάζουμε νιώθουμε την ανάγκη τόσο για σεξουαλική, όσο και συναισθηματική εμπλοκή, γεγονός που μας οδηγεί στην αναζήτηση συντρόφου και τη σύναψη ενός ερωτικού δεσμού.

Τι γίνεται όμως όταν ερωτευόμαστε;

Αν όχι όλοι, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αισθανθεί τη μοναδικότητα εκείνου που μας έχει «κλέψει»  την καρδιά. Αυτή τη μοναδικότητα που μας κάνει να βλέπουμε στον έρωτά μας τα πάντα θετικά και όμορφα (παραβλέποντας τα αρνητικά). Παράλληλα, ασήμαντα γεγονότα και πληροφορίες μπορεί να φαντάζουν στα μάτια μας ως κάτι ιδιαίτερο, προσπαθώντας να μάθουμε όσο πιο πολλά μπορούμε για το που μας ελκύει ερωτικά (Fisher, et al. 2002).

Σε αυτό το γεγονός φαίνεται μάλιστα πως συμβάλλει η αυξημένη ποσότητα της κεντρικής «ντοπαμίνης», η οποία συνδέεται τόσο με την ”εστιασμένη προσοχή”, όσο και με την ”ερωτική έλξη”. 

Έχετε παρατηρήσει όταν είστε ερωτευμένος…

πόσο αυξάνεται η ενεργητικότητά σας, (παρόλο που μπορεί η όρεξή σας για φαγητό να είναι μειωμένη;) – Πόσο έντονη είναι αυτή η ευφορία και η πνευματική διαύγεια (που αν και μπορεί να κοιμάστε λιγότερο ξυπνάτε σαν να είχατε κοιμηθεί πολλές ώρες!) Η ταχυπαλμία μάλιστα φαίνεται ότι έχει για τα καλά εγκατασταθεί στο σώμα σας! Ασφαλώς, έχετε προσέξει επίσης την τόσο επίμονη ονειροπόληση, όπου η σκέψη γίνεται ”εμμονική” θα μπορούσαμε να πούμε; Μην ανησυχείτε όμως, καθώς τα μειωμένα επίπεδα «σεροτονίνης» μας κάνουν να σκεφτόμαστε καταναγκαστικά τον έρωτά μας, κάθε ώρα… κάθε λεπτό!

”Τα άτομα επίσης, που αναφέρουν πως είναι ερωτευμένα, εκφράζουν πολλές φορές συναισθήματα και συμπεριφορές  «εξάρτησης», «κτητικότητας», «ζήλιας», «φόβου», «απόρριψης» και άγχος «αποχωρισμού»…”

Επιπλέον, νιώθουν έντονη «σεξουαλική έλξη» και ανυπομονούν για την ένωση με το άτομο που είναι ερωτευμένα, ενώ συχνά φαίνεται να αλλάζουν τις συνήθειες και τις συμπεριφορές τους και να υιοθετούν αυτές που έχει το άτομο που τους ελκύει ερωτικά, όπως: χειρονομίες, ντύσιμο, ακόμα και απόψεις.

Τέλος, τα άτομα που είναι ερωτευμένα συχνά αναφέρουν πως δεν είναι το σεξ το σημαντικότερο κομμάτι του έρωτα, βάζοντας ως προτεραιότητα την «συναισθηματική ένωση» σε σχέση με τη «σεξουαλική». Μάλιστα, φαίνεται πως – η αρχική ερωτική έλξη – που το άτομο συνήθως τη βιώνει ως (ανεξέλεγκτη και παράφορη), είναι συνήθως παροδική, εκτός αν υπάρχουν ανασταλτικοί παράγοντες που εμποδίζουν τους ερωτευμένους να έχουν συχνή επαφή και άμεση επικοινωνία.

 

 

Γράφει ο Δρ. Θάνος Ε. Ασκητής – Νευρολόγος / Ψυχίατρος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας.

(Πηγή: http://www.askitis.gr/sexualhealth/view/giati_o_sintrophos_sas_den_thelei_na_kanete_seks)

 

Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Δρ. Θάνου Ασκητή Λεωφόρος Κηφισίας 360 & Θερμοπυλών 2, Χαλάνδρι

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 210 7789890

E-mail: institute@askitis.gr

 

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Ανδρολογίας 210 7797979 

(Δευτέρα – Παρασκευή: 12.00-14.00 και 16.00-18.00) 

 

 

Βιβλιογραφία

Bartels A., Zeki S. (2000). The Neural Basis of Romantic Love. Neuro Report, 11, 1-6.

Fisher H. E. (1998). Lust attraction and attachment in mammalian reproduction, Human Nature, 9, 23-52.

Fisher H. E., Aron A., Mashek D., LI H. AND BROWN L. L., Defining the brain systems of lust, romantic attraction and attachment, Archives of Sexual Behavior, 31, 5, 413-419, 2002.

(278)