Τι προκαλεί άγχος στους νέους;

Η ένταση του άγχους είναι διαφορετική για κάθε νέο, και δεν υπάρχει σαφή απάντηση ως προς τα αίτια εμφάνισης του.

Για τους περισσότερους νέους υπάρχει ένας συνδυασμός παραγόντων που οφείλονται για την εμφάνιση του άγχους τους. Υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα που επηρεάζουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και συμπεριφερόμαστε. Μερικοί άνθρωποι εκδηλώνουν συχνά άγχος μετά από κάποιο αγχωτικό γεγονός της ζωής τους. Θα μπορούσε να ξεκινήσει με κάποια αισθήματα θλίψης, αγωνίας ή άγχους. Με την πάροδο του χρόνου όμως ,τα συμπτώματα γίνονται πιο έντονα και μπορεί να επηρεάσουν τις φιλίες, τις σχέσεις και την καθημερινή ζωή του ατόμου. Τα πιο σύνηθες συμπτώματα είναι: 

Απώλεια και θλίψη

Τα συναισθήματα της απώλειας και θλίψης μπορεί να είναι πραγματικά ισχυρά όταν χάνεις κάτι ή κάποιον. Θα μπορούσε να είναι ο θάνατος κάποιου προσώπου, το τέλος μιας σχέσης ή μιας φιλίας, ή κάποια μετακίνηση μακριά από τους φίλους που αγαπάτε και την οικογένεια σας.

Εκφοβισμός

Ο εκφοβισμός μπορεί να συμβεί στο σχολείο, το πανεπιστήμιο, την εργασία ή σε κάποιον άλλο τομέα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι που οι άνθρωποι μπορούν να πέσουν θύμα εκφοβισμού, όπως λεκτικά, σωματικά, κοινωνικά, ψυχολογικά ή ακόμα και online. Μπορεί να σας δημιουργήσει συναισθήματα λύπης ή θυμού και αν συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να μειώσει σημαντικά την αυτοπεποίθησή σας.

Στρεσογόνα γεγονότα της ζωής

Οι άνθρωποι που έχουν περάσει ένα τραυματικό γεγονός μπορεί να έχουν πρόβλημα να αντιμετωπίσουν τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες ή ακόμα και μήνες. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί μετά από ένα σοβαρό ατύχημα, μια σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση, ή κάποια φυσική καταστροφή όπως πυρκαγιά ή πλημμύρα.

Προβλήματα υγείας

Εάν ζείτε με μια χρόνια ασθένεια όπως διαβήτη, άσθμα, σκλήρυνση κατά πλάκας, βρίσκεστε επίσης σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξετε έντονο άγχος ή κατάθλιψη. Λιγότερο συχνές χρόνιες ασθένειες που μπορεί επίσης να σχετίζεται με την κατάθλιψη, περιλαμβάνουν χρόνιους πόνους και σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών

Σας καθιστά ανήσυχους, ταραγμένους, συναισθηματικά κενούς, χωρίς κίνητρα ή κυκλοθυμικούς, ενώ η αίσθηση της πραγματικότητας μπορεί επίσης να επηρεαστεί. Είναι επίσης πιθανό να επηρεάσει τις σχέσεις σας με τους φίλους και την οικογένειά σας, καθώς και να προκαλέσει πιθανά προβλήματα στο σπίτι, στο σχολείο ή στο περιβάλλον εργασίας.

• Μειονότητα

Η αίσθηση ότι αποτελείται μειονότητα σε μια ομάδα, όπως πρόσφυγες, άστεγοι ή μετανάστες μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία σας.

Διαζύγιο Γονέων

Το διαζύγιο είναι κάτι δυσάρεσο αλλά εξίσου κάτι πιθανό να συμβεί σε μια οικογένεια, δημιουργώντας αρνητικά συναισθήματα.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Ένα άτομο μπορεί να αισθάνεται άσχημα για τον εαυτό του και αυτό να επηρεάζει τη σωματική και ψυχική υγεία το και ειδικότερα τον τρόπο που τρώει, που αισθάνεται, συμπεριφέρεται και αλληλεπιδρά με άλλους.

Μοναξιά

Για μερικούς ανθρώπους είναι δύσκολο όταν δεν έχουν την υποστήριξη των φίλων ή της οικογένειας τους. Η έλλειψη ενός κοντινού προσώπου στο οποίο μπορείς να εκμυστηρευτείς τις σκέψεις και τις φοβίες σου, μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη συναισθημάτων μοναξιάς και απομόνωσης.

(3856)