Τι πρέπει να ξέρω για το χάπι της επόμενης μέρας;

Πρόκειται για ένα ορμονικό σκεύασμα το οποίο λαμβάνεται από τη γυναίκα σε περιπτώσεις που προηγήθηκε σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη ή σε περιπτώσεις που απέτυχε η τακτική μέθοδος αντισύλληψης.

Λαμβάνονται 2 δισκία – λεβονοργεστρέλης – κατά προτίμηση (εντός 12 ωρών) μετά την σεξουαλική επαφή και όχι αργότερα από 72 ώρες (3 ημέρες).

Ο τρόπος δράσης του χαπιού είναι – η πτώση της δεκτικότητας του ενδομητρίου – αλλά και η καθυστέρηση της ωορρηξίας, ούτως ώστε οι συνθήκες του ενδομητρίου να είναι αφιλόξενες για εμφύτευση του τυχόν γονιμοποιηθέντος ωαρίου όταν φθάσει στη μήτρα.

Δεν είναι εκτρωτικός παράγοντας και δεν μπορεί να εμποδίσει την γονιμοποίηση. Αν δεν καταφέρει τον αποκλεισμό της εμφύτευσης και το έμβρυο κατασκηνώσει στο ενδομήτριο επιτυχώς, η εγκυμοσύνη μπορεί να συνεχιστεί χωρίς κίνδυνο για το έμβρυο.

Το χάπι της επόμενης ημέρας…

είναι η πιο ασφαλής, ταχεία και ευκολόχρηστη μέθοδος αντισύλληψης μετά τη σεξουαλική επαφή, όπου δεν εφαρμόστηκαν άλλες τακτικές μέθοδοι αντισύλληψης ή όπου αυτές απέτυχαν.

Είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικό και ασφαλές για τον γυναικείο οργανισμό και αποτρέπει την εγκυμοσύνη στο 70–90% των περιπτώσεων. Όσο πιο γρήγορα λαμβάνεται μετά την επαφή, τόσο υψηλότερη είναι η αποτελεσματικότητα του.

Ρόλος της επείγουσας αντισύλληψης δεν είναι η αντικατάσταση των τακτικών μέτρων προφύλαξης, αλλά αποτελεί μια συμπληρωματική, έκτακτη και περιστασιακή μέθοδο αντισύλληψης, που χρησιμοποιείται επί αποτυχίας της συμβατικής τακτικής αντισύλληψης που συνηθίζει να εφαρμόζει το ζευγάρι.

(Πηγή: https://maternacare.gr/)

 

Το άρθρο υπογράφει ο Γρυπάρης Στ. Ιωάννης Μαιευτήρας – Χειρουργός / Γυναικολόγος. Εξειδικευθείς στην Υπογονιμότητα και την Αισθητική Γυναικολογία.

(αναλυτικότερα βιογραφικά στοιχεία του ιατρού θα βρείτε εδώ: http://bit.ly/2FxnB4o)

Στοιχεία επικοινωνίας:

 διευθ.:  Αρ. Καλλιγά 13 – Πειραιάς 
τηλ. επικοινωνίας:  (+30) 210 4511220 (+30) 6937 202728

 

(619)