Τι πρέπει να κάνω για την υγιεινή μου;

Η γυναίκα που προσέχει την υγιεινή της, θα πρέπει να προσέχει να μην καπνίζει και να μην πίνει. Η σύγχρονη δε γυναίκα, προσέχει μάλιστα να αποφεύγει και χώρους στους οποίους κινδυνεύει να γίνει παθητική καπνίστρια. Αν η γυναίκα αυτή μείνει αργότερα έγκυος και καπνίζει, το κάπνισμα θα βλάψει όχι μόνο τον εαυτό της αλλά και το παιδί το οποίο πρόκειται να φέρει στον κόσμο.

Aπό πλευράς καθαριότητας είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι έχει μεγάλη σημασία οι ευαίσθητες περιοχές της γυναίκας, να κρατώνται καθαρές. Η καθαριότητα θα εξασφαλίζει στο δέρμα την διάνοιξη των πόρων του από όπου θα βγεί ο ιδρώτας, το σμήγμα και τα άλλα άχρηστα προϊόντα της ανταλλαγής της ύλης.

Όταν η καθαριότητα λείπει, τα άχρηστα αυτά προϊόντα μαζεύονται στο δέρμα και στα εσώρουχα και προκαλούν την κακοσμία της περιοχής. Από τα μικρόβια μπορεί να δημιουργηθούν μολύνσεις της επιφανείας του δέρματος. Η πλύση θα πρέπει να γίνεται με χλιαρό νερό και με σαπούνι καλής ποιότητος. Το πράσινο σαπούνι, καθαρίζει καλά, και δεν προκαλεί ερεθισμούς.

Επίσης, κυκλοφορούν διάφορα καλλυντικά σκευάσματα τα οποία είναι ειδικά για την περιοχή αυτή. Οι κολπικές πλύσεις (πλύσεις μέσα στο κόλπο), είναι εκείνες στις οποίες θα πρέπει να αποφεύγεται κατάχρηση. Οι πλύσεις αυτές προστατεύουν από κολπίτιδα, αλλά η κατάχρησή τους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην γυναίκα.

(Έτσι λοιπόν, θα συμβουλεύαμε την καλή καθαριότητα και υγιεινή της περιοχής, χωρίς υπερβολική χρήση των ενδοκολπικών πλύσεων.)

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε την σωστή εξάσκηση του σώματος. Η γυναίκα η οποία θα θέλει να κάνει μια υγιεινή ζωή τηρώντας τους κανόνες υγιεινής, θα πρέπει να ασκείται τακτικά και οργανωμένα. Η άσκηση είναι απαραίτητο στοιχείο της υγείας ενός ατόμου.

Τελειώνοντας θα πρέπει να αναφέρουμε το πιο σημαντικό στοιχείο της υγιεινής της γυναίκας, τον γυναικολόγο:

Η γυναίκα η οποία δεν επισκέπτεται τον γυναικολόγο της σε τακτική βάση, (ανά εξάμηνο ή ανά έτος), παραλείπει ένα μεγάλο στοιχείο της υγιεινής του εαυτού της. Η επίσκεψη στο γυναικολόγο της είναι εκείνη η οποία θα ΠΡΟΛΑΒΕΙ πάρα πολλές καταστάσεις οι οποίες μπορεί να ταλαιπωρήσουν την γυναίκα.

Υπάρχουν γυναίκες στην εποχή μας οι οποίες πεθαίνουν από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας επειδή δεν έχουν κάνει ούτε ένα τεστ Παπανικολάου.

Παρ’ ολ’ αυτά, ο γυναικολόγος θα δώσει την σωστή συμβουλή, ώστε η γυναίκα να αποφύγει πάρα πολλές καταστάσεις που μπορεί να την ταλαιπωρήσουν.

 

Το άρθρο υπογράφει ο Ευάγγελος Γκικόντες | μαιευτήρ – χειρουργός / γυναικολόγος

(Για περισσότερες πληροφορίες δείτε στο: http://www.diagnostiki.gr/el)

 

(92)