Τα φρούτα και λαχανικά πως βοηθούν να είμαστε υγιείς;

Η καθημερινή χρήση φρούτων και λαχανικών είναι μια δοκιμασμένη και έγκυρη σύσταση για μια σωστή διατροφή.

Η συμβουλή της μαμάς για να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα, όσο και να δυσκόλευε κάποιους από εμάς, βρίσκει στις μέρες την αναμφίβολη επιστημονική υποστήριξη.

Η άφθονη κατανάλωση αυτής της κατηγορίας τροφίμων μπορεί να απομακρύνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, εγκεφαλικού, βοηθάει στον έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, βοηθάει στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου και βοηθάει σημαντικά στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών της όρασης όπως είναι ο καταρράκτης και ο εκφυλισμός της ώχρας κηλίδας.

Ποια ποσότητα όμως λαχανικών και φρούτων είναι επαρκής;

Η έρευνα δείχνει ότι η ελάχιστη ποσότητα είναι πολύ περισσότερη από αυτή που συνηθίζουμε να καταναλώνουμε. Οι τελευταίες διατροφικές οδηγίες μιλούν για τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.

Τα τελευταία 30 χρόνια οι ερευνητές έχουν αναπτύξει μια σταθερή βάση ερευνητικών δεδομένων που επικυρώνουν την επιμονή όλων των μαμάδων. Από πολύ νωρίς βρέθηκε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είχαν αντικαρκινικές ιδιότητες. Ωστόσο, οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι το μεγαλύτερο όφελος από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι για την καρδιά μας.

Λαχανικά, Φρούτα και Καρδιαγγειακή Νόσος

Είναι αναμφίβολο ότι μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard, η μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει μέχρι σήμερα και περιλάμβανε περίπου 110.000 άνδρες και γυναίκες, έδειξε καθαρά τη σύνδεση μεταξύ καλύτερη υγείας και της αυξημένης κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών. Η έρευνα κατέγραψε τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων για 14 χρόνια. Όσο περισσότερη ήταν η ποσότητα φρούτων και λαχανικών που προσλάμβαναν οι συμμετέχοντες, τόσο λιγότερες πιθανότητες είχα να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο. Συγκρινόμενοι με αυτούς που παρουσίαζαν την χαμηλότερη πρόσληψη (λιγότερο από 1,5 μερίδες τη μέρα), αυτοί που κατανάλωναν κατά μέσο όρο 8 και πλέον μερίδες την ημέρα, είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες για μια καρδιακή προσβολή ή ένα εγκεφαλικό.

Παρόλο που όλα τα φρούτα και τα λαχανικά φαίνεται να ενίσχυαν τη θωράκιση του οργανισμού, αυτά που εντοπίστηκαν ως πιο σημαντικά ήταν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το μαρούλι, το σπανάκι, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο. Επίσης, από φρούτα, φάνηκε να έχουν τα μεγαλύτερα οφέλη τα λεμόνια, τα πορτοκάλια και τα γκρέιπφρουτ.

Παράλληλα, έχει βρεθεί ότι η υψηλή καρδιακή πίεση –που είναι πολύ σημαντικός παράγοντας κινδύνου για το έμφραγμα και το εγκεφαλικό, μπορεί να μειωθεί σημαντικά μέσω δίαιτας που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά.

Λαχανικά, Φρούτα και Καρκίνος

Πολλές έρευνες έχουν αποκαλύψει την ισχυρή σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και την προστασία απέναντι στον καρκίνο. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει μια γενική συσχέτιση και δεν φαίνεται πως όλα τα λαχανικά και τα φρούτα βοηθούν στην πρόληψη όλων των τύπων καρκίνου. Για παράδειγμα, έχει βρεθεί ότι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, το λάχανο, το σκόρδο, τα κρεμμύδια και τα περισσότερα φρούτα πιθανότατα προστατεύουν από διάφορους τύπους καρκίνου, όπως το καρκίνο του στόματος, του λάρυγγα, του οισοφάγου και του στομάχου. Τα φρούτα φαίνεται επίσης να προστατεύουν και από τον καρκίνου του πνεύμονα.

Λαχανικά, Φρούτα και Υγεία του Γαστρεντερικού

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία των φρούτων και των λαχανικών είναι οι φυτικές ίνες που περιέχουν. Αυτές οι ίνες προκαλούν πολύ σημαντικά οφέλη καθώς βελτιώσουν την νόσο του ευερέθιστου εντέρου, ευνοούν την κίνηση του εντέρου και αποτρέπουν την δυσκοιλιότητα.

Λαχανικά, Φρούτα και Όραση

Η κατανάλωση άφθονων λαχανικών και τροφίμων μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διατήρηση της καλής όρασης. Ίσως να έχετε ακούσει ότι η βιταμίνη Α που περιέχεται στα καρότα, βοηθά στην καλύτερη όραση τη νύχτα. Άλλα φρούτα και λαχανικά βοηθούν στην πρόληψη δύο πολύ συχνών διαταραχών της όρασης που σχετίζονται με την ηλικία, τον καταρράκτη και τον εκφυλισμό της ώχρας κηλίδας. Οι ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται από το ηλιακό φως, το κάπνισμα και την ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την όραση. Λαχανικά όπως το σπανάκι και το λάχανο, περιέχουν λουτεινή και ζεαξανθίνη που συσσωρεύονται στο μάτι και βοηθούν στην εξάλειψη των ελεύθερων ριζών. Αυτά τα στοιχεία τα βρίσκουμε επίσης και στα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν φωτεινά χρώματα, όπως είναι το καλαμπόκι, το ακτινίδιο και τα σταφύλια.

Φροντίστε λοιπόν τη διατροφή σας αυξάνοντας την καθημερινή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών. Είναι ένα από τα βασικότερα εργαλεία που έχουμε για την άμυνα του οργανισμού μας εν μέσω πολλών απειλών όπως είναι η ατμοσφαιρική μόλυνση, η καθιστική ζωή και το έντονο στρες. Φροντίστε να έχετε τα φρούτα σε άμεση θέα και βάλτε τα λαχανικά σε κάθε γεύμα σας. Είναι σίγουρο ότι με αυτές τις μικρές αλλαγές θα κερδίσετε άμεσα και μακροπρόθεσμα όχι μόνο περισσότερα χρόνια υγείας αλλά και πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής.

Επιστημονική ομάδα του kontasou.com

(4301)