Αντιμετώπιση ψυχικών προβλημάτων κατά την εγκυμοσύνη

Μην αφήσετε κάποιο ψυχικό πρόβλημα να επηρεάσει αρνητικά μια τόσο όμορφη περίοδο της ζωής σας. 

Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα, δείτε πως μπορείτε να το αντιμετωπίσετε:

Θεραπευτικές επιλογές

Ο γυναικολόγος, η μαία ακόμη και ο οικογενειακός γιατρός μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε την καλύτερη θεραπευτική προσέγγιση για σας. Εσείς και ο σύντροφος σας ή το άτομο που σας στηρίζει, μαζί με τον ειδικό υγείας μπορείτε να αποφασίσετε το θεραπευτικό σας πλάνο μετά από συζήτηση για τις επιθυμίες, την κατάσταση σας, τα οφέλη της κάθε θεραπείας αλλά και τους κινδύνους. Το πιο σημαντικό είναι να προηγηθεί συζήτηση με έναν ειδικό πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε μορφή θεραπείας. Όσο πιο γρήγορα πάρετε βοήθεια τόσο πιο γρήγορα θα το ξεπεράσετε.

Ψυχολογικές θεραπείες

Οι ψυχολογικές θεραπείες, αναφέρονται και ως ‘Θεραπευτικές Συνεδρίες’ και έχει διαπιστωθεί ότι είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του άγχους και της κατάθλιψης. Αυτές περιλαμβάνουν Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT) και Διαπροσωπική Ψυχοθεραπεία (IPT).

Νοσηλεία σε Νοσοκομεία/Μαιευτήρια

Μερικές φορές οι ειδικοί μπορεί να προτείνουν στην γυναίκα να πάει στο νοσοκομείο ώστε να μένει σε ένα ασφαλές μέρος μέχρι να βρουν την καλύτερη θεραπεία για αυτήν.
Αυτό είναι πιθανότερο όταν:
• Έχει πολύ σοβαρά προβλήματα
• Έχει επιπλοκές με κάποια φάρμακα
• Είναι σε κίνδυνο εκείνη ή οι γύρω της
• Χρειάζεται εντατική θεραπεία και επίβλεψη
Ο χρόνος στο νοσοκομείο βοηθάει στο να μειωθούν τα συμπτώματα και επιτρέπει στη γυναίκα να ξεκινήσει τη θεραπεία σε ένα ασφαλές περιβάλλον με συνεχή επίβλεψη ειδικών για καλύτερο αποτέλεσμα. Όποτε είναι δυνατόν, οι μητέρες και τα βρέφη μένουν μαζί.

Εναλλακτικές θεραπείες

Η χρήση εναλλακτικών φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών και των ομοιοπαθητικών θεραπειών, είναι διαδεδομένη. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτοβοηθούν στην ευημερία και θεωρούνται πιο ασφαλής εναλλακτικές λύσεις από ότι τα φάρμακα. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη για τα οφέλη ή την ασφάλεια αυτών των θεραπειών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Επίσης, αυτά τα συμπληρώματα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τα φάρμακα (π.χ. βαλσαμόχορτο δεν πρέπει να λαμβάνεται μαζί με ορισμένα αντικαταθλιπτικά) και ενδέχεται να περιέχουν συστατικά με άγνωστες συνέπειες. Θα πρέπει πάντα να μιλήσετε πρώτα με έναν ειδικό υγείας για τυχόν εναλλακτικά φάρμακα που παίρνετε ή σκοπεύετε να πάρετε.

(1198)