Σοκολάτα: αμαρτία, απόλαυση και τροφή για το μυαλό;

Δύο πρόσφατες έρευνες μας δίνουν επιπλέον στοιχεία ότι το κακάο περιέχει ευεργετικές ουσίες για τον εγκέφαλο.

Η έρευνα με επικεφαλής των Adam Brickman από το Πανεπιστήμιο Columbia University στη Νέα Υόρκη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Neuroscience βρήκε ότι η διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε φλαβονόλη βοηθούσε την λειτουργία ενός κέντρου του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την διαμόρφωση της μνήμης.

Την ίδια περίπου περίοδο, Ιταλοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο δημοσίευσαν ευρήματα στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition ότι οι ηλικιωμένοι που προσλάμβαναν καθημερινά σοκολάτα παρουσίαζαν σημαντική βελτίωση στα τεστ γνωστικής ικανότητας. Προκειμένου να εξετάσουν σε τι γνωστική «φόρμα» βρίσκονται οι συμμετέχοντες, οι ερευνητές χορήγησαν τεστ αξιολόγησης της προσοχής και της ανάκλησης, την ικανότητα να εκτελούν εντολές, την λεκτική ικανότητα και τη γενική ταχύτητα εκτέλεσης γνωστικών εργασιών.

Όσοι προσλάμβαναν υψηλά επίπεδα φλαβονολών είχαν μακράν καλύτερες επιδόσεις στην λεκτική ικανότητα και την ταχύτητα διαχείρισης πληροφοριών. Οι θετικές επιπτώσεις επεκτείνονταν και στη γενικότερη υγεία, καθώς οι συμμετέχοντες είχαν βελτιωμένη αρτηριακή πίεση και μειωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι μιλάμε οφέλη από την κατανάλωση σοκολάτας, αναφερόμαστε στην καλής ποιότητας μαύρη σοκολάτα (τα θετικά αποτελέσματα δεν αφορούν την σοκολάτα γάλακτος). Τα θετικά αποτελέσματα στη μνήμη επήλθαν σε εκείνους τους συμμετέχοντες που έκαναν καθημερινή κατανάλωση μιας μπάρας σοκολάτας. Σύμφωνα με τους επικεφαλής της έρευνας, ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτά θα πρέπει να εξεταστούν σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι οι αλλαγές από την υψηλή κατανάλωση φλαβανολών επιμένουν διαχρονικά και δεν είναι παροδικές.

Πηγή: https://cosmosmagazine.com

(19259)