Σημάδια και συμπτώματα του άγχους

Τα συμπτώματα του άγχους δεν είναι πάντα τόσο προφανή. Πως μπορούμε όμως να τα καταλάβουμε;Δεδομένου ότι τα συμπτώματα συχνά αναπτύσσονται βαθμιαία και δεδομένου ότι όλοι βιώνουμε κάποια ανησυχία σε ορισμένες στιγμές του χρόνου, μπορεί δύσκολα να γνωρίζουμε πότε το άγχος είναι σοβαρό.

Μερικά κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

• Εξάψεις, ρίγος

• Ταχυπαλμίες

• Σφίξιμο στο στήθος

• Ανησυχίες

• Έμμονη σκέψη και καταναγκαστική συμπεριφορά

Αυτά είναι μερικά από τα συμπτώματα που μπορούμε να βιώσουμε. Εάν είστε εξοικειωμένοι με οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, ελέγξτε την πιο εκτενή λίστα των συμπτωμάτων που είναι κοινά για τα διαφορά είδη των αγχωτικών διαταραχών. Οι λίστες δεν έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν διάγνωση, για αυτό καλό θα είναι να συμβουλευτείτε και ένα γιατρό, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως οδηγοί.

Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή

– Για έξι μήνες ή περισσότερο , ή για περισσότερες μέρες από ότι πρέπει, νιώθετε πολύ ανήσυχος και δεν μπορείτε να σταματήσετε να ανησυχείτε. 

– Το άγχος καθιστά δύσκολο να κάνετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες (π.χ. εργασία, σπουδές, συνάντηση με φίλους, οικογένεια).

– Αισθάεστε οτι κουράζεστε εύκολα.

– Έχετε δυσκολία συγκέντρωσης

– Είστε ευερέθιστος

– Έχετε μυϊκό πόνο (π.χ. πόνο στο σαγόνι ή στην πλάτη)

– Έχετε προβλήματα στον ύπνο (π.χ. δυσκολία να κοιμηθεί ή να παραμείνει κοιμισμένος ή ανήσυχος ύπνος;

Αν αναγνωρίζετε αρκετά από τα παραπάνω σημάδια στον εαυό σας, μη διστάσετε ναα ζητήσετε βοήθεια. Καταπολεμήστε το άγχος πριν να είναι αργά!

(888)