Τα συμπτώματα της γυναικείας κατάθλιψης

Οι ιδιαιτερότητες της γυναικείας κατάθλιψης

Τα κεντρικά συμπτώματα της κατάθλιψης είναι ίδια τόσο για τους άνδρες όσο και τις γυναίκες (καταθλιπτική διάθεση, έλλειψη ευχαρίστησης, ενοχικότητα, διαταραχές του ύπνου, διαταραχές της όρεξης, δυσκολία στην συγκέντρωση, ευερεθιστότητα, έλλειψη ενέργειας), οι γυναίκες όμως τείνουν να παρουσιάζουν ορισμένα συμπτώματα πιο συχνά από τους άνδρες.

Για παράδειγμα, η εποχική κατάθλιψη κατά τους χειμερινούς μήνες, λόγω των χαμηλότερων επιπέδων του ηλιακού φωτός είναι πιο συχνή στις γυναίκες. Επίσης, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν τα συμπτώματα της άτυπης κατάθλιψης. Στην άτυπη κατάθλιψη τα βιολογικά συμπτώματα όπως είναι η αϋπνία και η μειωμένη όρεξη αντιστρέφονται και παρουσιάζονται ως υπερβολικός ύπνος , αυξημένη κατανάλωση φαγητού (ιδιαίτερα υδρογονανθράκων) και αύξηση του σωματικού βάρους.

Παράλληλα, οι γυναίκες εκδηλώνουν πιο εμφανή συμπτώματα στο επίπεδο του συναισθήματος , όπως είναι το κλάμα αλλά παράλληλα δυσκολεύονται να φανερώσουν την έκταση του προβλήματος. Το συναίσθημα της ενοχής είναι επίσης πιο συχνό στην περίπτωση τα γυναικείας κατάθλιψης και τους είναι πιο δύσκολο να βάλουν όρια.

Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι οι κοινωνικοί παράγοντες παίζουν κεντρικό ρόλο στον τρόπο που εμφανίζεται η κατάθλιψη στις γυναίκες. Τα στερεότυπα που σχετίζονται με τη γυναίκα την ωθούν να είναι περισσότερο παθητική, να νιώθει αβοήθητη και να κατηγορεί κυρίως τον εαυτό της για ό,τι συμβαίνει σε αντίθεση με τους άνδρες που τείνουν να κατηγορούν ευκολότερα το περιβάλλον τους.

 

 

 

(3874)