Πώς να φροντίσω τον εαυτό μου ενώ έχω… κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη συχνά μας κάνει να παραμελήσουμε την φροντίδα του εαυτού μας

Πολύ συχνά, η κατάθλιψη επηρεάζει τις καθημερινές συνήθειες μας και μας κάνει να παραμελήσουμε σημαντικά την φροντίδα του εαυτού μας. Όσο περισσότερο βυθίζεται κανείς στη κατάθλιψη, τόσο περισσότερο έχει την τάση να νοιάζεται μόνο για την απλή επιβίωση.

Είναι σημαντικό να κρατήσουμε ένα σταθερό επίπεδο φροντίδας του εαυτού μας, προκειμένου να αποτρέψουμε την κατάθλιψη να απλώσει πιο γερά τις ρίζες της στη ζωή μας. Σαφώς υπάρχουν συγκεκριμένες βασικές συνήθειες που μπορούν να βοηθήσουν τον καθένα όπως είναι το να πίνουμε αρκετό νερό, να τρώμε σωστά, να κοιμόμαστε για οκτώ ώρες κτλ. Ωστόσο, αυτό που βοηθάει τον κανένα είναι διαφορετικό και οι ανάγκες είναι διαφορετικές από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι η φροντίδα του εαυτού μας ,ακόμα και μέσα στα δύσκολα μονοπάτια της κατάθλιψης, είναι απαραίτητη. Δε χρειάζεται άγχος αλλά απλά και μικρά βήματα, να θέτουμε μικρούς και εφικτούς στόχους, ώστε σταδιακά να νιώσουμε καλύτερα.

1. Ξεκινήστε κάνοντας μια λίστα με τις συμπεριφορές ή τις συνήθειες που αισθάνεστε ότι μπορείτε να κάνετε για να φροντίσετε τον εαυτό σας. Αυτό μπορεί να είναι μια απλή βόλτα με τα πόδια, το γυμναστήριο, ο χορός, η σωστή διατροφή, το να πίνετε περισσότερο νερό. Σημειώστε στη λίστα οτιδήποτε σας είχε κάνει να νιώσετε καλά στο παρελθόν, ακόμα και αν σας φαίνεται δύσκολο.

2. Ταξινομήστε τις συνήθειες που σημειώσατε ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας τους. Διαγράψτε τις συνήθειες που προσθέσατε στη λίστα επειδή «πρέπει». Κρατήστε αυτές που θυμάστε να σας έχουν βοηθήσει στο παρελθόν.

3. Δείτε αν μπορείτε να κατηγοριοποιήσετε μαζί κάποιες από τις δραστηριότητες/συμπεριφορές που σας ευχαριστούν. Για παράδειγμα, αν η λίστα σας περιλαμβάνει «επαφή με τη φύση» και «γυμναστική», μπορείτε να δοκιμάσετε το περπάτημα ή το τρέξιμο σε εξωτερικούς χώρους και κοντά στη φύση.

4. Δείτε ξανά τη λίστα σας. Επιλέξτε τις δραστηριότητες ή τις συμπεριφορές εκείνες που μπορείτε να εφαρμόστε από την επόμενη κιόλας ημέρα. Διαλέξτε εκείνες που σας είναι πιο εύκολες ή που σας δίνουν τη μεγαλύτερη ευχαρίστηση.

5. Σχεδιάστε πώς θα εφαρμόσετε αυτές τις νέες συνήθειες. Για παράδειγμα, αν διαλέξετε να περπατάτε περισσότερο, αποφασίστε τη συχνότητα και το μέρος.

6. Εφαρμόστε τις συνήθειες που επιλέξατε στην καθημερινότητά σας. Σταδιακά θα δείτε ότι φροντίζετε περισσότερο τον εαυτό σας και ότι θα νιώθετε καλύτερα. Το σημαντικό δεν είναι να πετύχετε δραστικές αλλαγές αλλά μικρές νίκες που θα οδηγήσουν σε ένα καλύτερο τρόπο ζωής και θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε την έντονη θλίψη.

Γράφει η  Βασιλική Ντούμου, Ψυχολόγος και επιστημονικά υπεύθυνη του www.kontasou.com.

(19497)