Πώς θα βάλετε την άσκηση στην καθημερινότητά σας

Για λίγο παραπάνω αερόβια…πλύντε το αυτοκίνητο σας!

Πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι λίγη μόνο άσκηση την ημέρα μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2014 στο περιοδικό Journal of the American College of Cardiology (JACC) διαπίστωσε ότι η εκτέλεση λίγων λεπτών, για την ακρίβεια πέντε λεπτά την ημέρα, προσφέρει ένα ευρύ φάσμα παροχών, συμπεριλαμβανομένης της σημαντικής μείωσης του κινδύνου να πεθάνετε νωρίς. Ακόμη και η εκμετάλλευση της πιο σύντομης δραστηριότητας (πολλές καθημερινές δραστηριότητες μετράνε), έχει οφέλη για να επεκταθεί το προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2018 στο Journal of the American Heart Association.

Περπατήστε για να να κρατήσετε την καρδιά σας δυνατή

Αν απλά περπατάτε 21 λεπτά κάθε μέρα μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας κατά 30 τοις εκατό, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε το Σεπτέμβριο του 2018 στο περιοδικό JACC: Heart Failure. Μια παλαιότερη μελέτη της National Walker’s Health, που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2013 στο περιοδικό Arteriosclerosis, Thrombosis, και Vascular Biology, συνδέει την τακτική πεζοπορία με 7% χαμηλότερο κίνδυνο υψηλής πίεσης του αίματος και υψηλής χοληστερόλης.

Περπατώντας 10.000 βήματα ανά ημέρα μειώνετε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου (ενός υγιούς ατόμου) από όλες τις αιτίες κατά 46%, σύμφωνα με μια δεκαετή μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2015 στο περιοδικό PLoS One.

Επιπλέον, το περπάτημα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά τραυματισμού οποιασδήποτε μορφής άσκησης, σύμφωνα με την Επιστημονική Έκθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τις Φυσικές Δραστηριότητες του 2018 που υποβλήθηκε στο Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Για λίγο παραπάνω αερόβια, πλύντε το αυτοκίνητο σας

Το πλύσιμο και το γυάλισμα του αυτοκινήτου σας, έντονα, για 15 λεπτά είναι μια από τις πολλές δραστηριότητες η οποία θα σας βοηθήσει να κάψετε περίπου 80 θερμίδες και θα σας αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό. Τεντώνοντας το σώμα και τα χέρια για να καθαρίσετε την οροφή του αυτοκινήτου και όταν κάνετε καθίσματα για να πλύνετε τα ελαστικά μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε μία αποτελεσματική προπόνηση.

Ποιο είναι το όφελος; Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2019 στο American Journal of Epidemiology εξέτασε 7.999 ενήλικες και διαπίστωσε ότι η αντικατάσταση των 30 λεπτών του χρόνου που θα περνούσαν στον καναπέ, με 30 λεπτά ελαφριάς άσκησης μείωσε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου 17 τοις εκατό.

Για νέους γονείς: Βγείτε βόλτα με το μωρό σας

Το να βγάλετε το παιδί σας βόλτα, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ασκηθείτε. Πιέζοντας το καροτσάκι για 30 λεπτά καίτε περίπου 130 θερμίδες, που αν καίγονται βοηθούν τις νέες μητέρες και τους μπαμπάδες να παραμείνουν υγιείς και δραστήριοι.

Ακούστε μουσική και μπείτε στο ρυθμό

Εάν θέλετε να απαλλαγείτε από το άγχος, να ανεβάσετε τη διάθεσή σας, να βελτιώσετε τη μνήμη σας και να ενδυναμώσετε ολο το σώμα σας, βάλτε στα ηχεία μερικές γρήγορες μελωδίες και χορέψτε σαν να μην σας βλέπει κανείς. Για κάποια λεπτά, όλη αυτή η ενεργητική συστροφή και ο στροβιλισμός είναι μια αερόβια άσκηση που καίει τουλάχιστον 200 θερμίδες σε 30 λεπτά.

Δεν σας αρέσει ο χορός; Παίξτε ντραμς. Δεν απαιτεί καμία δεξιότητα, επίσης, πρόκειται για αερόβια  που καίει περίπου 100 θερμίδες σε 30 λεπτά.

Βουτήξτε σε μία πισίνα για να  μείνετε δυνατοί και ευλύγιστοι

Η κολύμβηση είναι μία άσκηση που μπορεί να ανακουφίσει το άγχος, να βελτιώσει τη στάση του σώματος και να τονώσει τον κορμό σας. Μερικές απλωτές καίνε περίπου 223 θερμίδες σε 30 λεπτά ενώ ταυτόχρονα «χτίζουν» την αντοχή, ενισχύοντας τους μυς σας και μειώνοντας τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 28%, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο The Health and Wellbeing Benefits of Swimming, μια έκθεση που ανατέθηκε το 2017 από την Swim England. Η κολύμβηση ενισχύει επίσης την καρδιά και τους πνεύμονες και αυξάνει την ευελιξία σας. Επιπλέον, η κολύμβηση ασκεί ελάχιστη πίεση στα οστά και τις αρθρώσεις, καθιστώντας την τέλεια άσκηση αν έχετε έναν τραυματισμό που σας εμποδίζει να κάνετε άλλες δραστηριότητες.

Ακόμα πιο εύκολο: Το να τρέχετε ή να κάνετε απλές ασκήσεις όπως μικρά πηδηματάκια μέσα στην πισίνα, σας προσφέρει καρδιαγγειακά οφέλη, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Οι ασκήσεις που πραγματοποιούνται στο νερό ανεβάζουν επίσης τη διάθεση τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Συμβάλλουν στη διατήρηση ισχυρών οστών στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και μειώνουν τον πόνο. Τέλος, αποτρέπουν την αναπηρία σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα ή ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Πηγή: iatronet.gr

(20)