Πόσο κοντά βρίσκονται οι επιστήμονες στον αγώνα κατά του κορονοϊού

Στη μάχη ενάντια στο χρόνο ρίχνονται επιστήμονες παγκοσμίως αναζητώντας την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή κατά του κορονοϊού

Είτε πρόκειται για νέα φάρμακα, είτε για φάρμακα που βρίσκονται ήδη σε ανάπτυξη ή που ήδη θεραπεύουν παθήσεις, οι ερευνητές δοκιμάζουν ποια θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα για την καταπολέμηση του COVID-19.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, πριν λίγο, στη διάρκεια της ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου για τον φονικό ιό, έκανε λόγο για ενθαρρυντικά αποτελέσματα για φαρμακευτική αγωγή κατά του ιού και αναφέρθηκε σε κλινικές δοκιμές που γίνονται σε Γαλλία και Κίνα.

Όπως επισημαίνει, «ερευνητική ομάδα από την Κίνα ανακοίνωσε θεραπευτική χρήση νέου φαρμάκου σε κλινική μελέτη 340 ασθενών στο Ουχάν και στο Σέντζεν, η οποία έδειξε αρνητικοποίηση του ιού εντός τεσσάρων ημερών από τη χορήγηση του φαρμάκου.

Επίσης, ερευνητική ομάδα της Γαλλίας από ομάδα του διάσημου καθηγητή Λοιμώξεων κ. Ραούλτ χρησιμοποίησε σχήμα φαρμάκων που ήδη χρησιμοποιείται σε όλα τα νοσοκομεία, τα ελληνικά νοσοκομεία. Χρήση των φαρμάκων σε έξι ημέρες οδήγησε σε αρνητικοποίηση για τον ιό σε 90% των ασθενών σε σχέση με την ομάδα ελέγχου που δεν πήρε το σχήμα. Υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά δεδομένα. Ειδικά γι’ αυτό το θέμα αναμένουμε ειδικές οδηγίες, από ειδική ομάδα εργασίας και συνεδριάζει σήμερα υπό την προεδρία του κ. Γαργιαλιάνου, που είναι πρόεδρος της Εταιρείας Λοιμώξεων», καταλήγει ο κύριος Τσιόδρας.

Χλωροκίνη ενάντια στον κορονοϊό

Nωρίτερα σήμερα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία στη μάχη κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, η οποία φαίνεται πως θα είναι έτοιμη σε λίγο καιρό, καθώς ήδη πραγματοποιούνται οι πρώτες κλινικές δοκιμές. Ο λόγος για την ουσία χλωροκίνη.

Όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια στη Ρώμη, Μαρία Δεναξά στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter: «Ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκαν 600mg ημερησίως χλωροκίνης θεραπεύτηκαν σε 6 μέρες και δεν ήταν πια φορείς του ιού. Η κλινική δοκιμή έγινε σε νοσοκομείο της Μασσαλίας όπου τώρα νοσηλεύεται βουλευτίνα του Μακρόν στην οποία χορηγείται η πειραματική θεραπεία».

Σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης η φαρμακοβιομηχανία Sanofi είναι έτοιμη να προσφέρει στη γαλλική κυβέρνηση εκατομμύρια δόσεις του Plaquenil (χλωροκίνη) καθώς οι κλινικές δοκιμές οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί κρίνονται «υποσχόμενες».

Πειραματικό αντι-ιικό φάρμακο remdesivir

Παράλληλα, το πειραματικό αντι-ιικό φάρμακο remdesivir αποτελεί αυτή τη στιγμή ίσως τη μεγαλύτερη ελπίδα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού SARS-CoV-2. Οι κλινικές δοκιμές, που έχουν ξεκινήσει σε ΗΠΑ και Κίνα αναμένεται να δώσουν αποτελέσματα εντός του Απριλίου, αναφέρει ο Γιώργος Κόκοτος, Καθηγητής Οργανικής Χημείας-Φαρμακοχημείας, ΕΚΠΑ, και μέλος της συντονιστικής επιτροπής του Κέντρου Αριστείας Σχεδιασμού και Ανακάλυψης Φαρμάκων ΕΚΠΑ.

Προσθέτει πως το remdesivir είναι ένα πειραματικό αντι-ιικό φάρμακο ευρέως φάσματος, που όμως μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας πουθενά στον κόσμο για οποιαδήποτε χρήση. Αρχικά μελετήθηκε για την αντιμετώπιση του ιού Ebola. Αν και η αποτελεσματικότητά του στην περίπτωση του Ebola δεν αποδείχτηκε καλή, οι μελέτες εκείνες απέδειξαν την ασφάλειά του για χρήση σε ανθρώπους.

Έχει επιδείξει δράση τόσο in vitro όσο και in vivo σε πειραματόζωα κατά των ιών MERS-CoV και SARS-CoV, οι οποίοι είναι επίσης κορονοϊοί και ομοιάζουν δομικά με τον SARS-CoV-2. Το πειραματικό αυτό φάρμακο έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα σε μικρό αριθμό προσβληθέντων από τον νέο κορονοϊό και επομένως απαιτούνται περισσότερο εκτεταμένες μελέτες για την αποτελεσματικότητά του.

Εντός του Μαρτίου έχουν ξεκινήσει δύο κλινικές μελέτες Φάσης 3 για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του remdesivir κατόπιν έγκρισης από τον FDA του αιτήματος της εταιρείας Gilead που έχει αναπτύξει αυτό το πειραματικό φάρμακο. Οι μελέτες αυτές είναι τυχαιοποιημένες, ανοικτής επισήμανσης πολυκεντρικές μελέτες που θα συμπεριλάβουν 1.000 ασθενείς σε ιατρικά κέντρα, κυρίως ασιατικών, αλλά και άλλων χωρών σε όλο τον κόσμο όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός κρουσμάτων.

Η πρώτη θα αξιολογήσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του remdesivir κατόπιν πενθήμερης ή δεκαήμερης χορήγησης σε ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση, ενώ η δεύτερη σε ασθενείς με μέτρια εκδήλωση της νόσου.

Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας έχουν επίσης ξεκινήσει δύο κλινικές δοκιμές για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του remdesivir, κυρίως στην επαρχία Hubei όπου ανήκει η Wuhan. Οι μελέτες αυτές ξεκίνησαν εντός του Φεβρουαρίου.

Εκ παραλλήλου, η εταιρεία Gilead σε συνεργασία με κυβερνητικές ή και μη κυβερνητικές οργανώσεις και αρχές παρέχει το remdesivir για χρήση έκτακτης ανάγκης απουσία εγκεκριμένης θεραπείας (compassionate use). Ήδη και στην Ελλάδα θα χρησιμοποιηθεί το remdesivir σε αυτό το πλαίσιο αρχικά».

Σύμφωνα με τον κ. Κόκοτο, η μελέτη ήδη εγκεκριμένων για άλλη ένδειξη φαρμάκων για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού παρουσιάζει το μεγάλο πλεονέκτημα της άμεσης δυνατότητας χρήσης του φαρμάκου, αν επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητά του κατά του SARS-CoV-2.

Eli Lilly και AbCellera ενώνουν τις δυνάμεις τους στον αγώνα κατά του κορονοϊού

Η καναδική εταιρεία βιοτεχνολογίας AbCellera ένωσε τις δυνάμεις της με την Eli Lilly για να παράγει προϊόντα αντισώματος για την πρόληψη και τη θεραπεία του COVID-19, της ασθένειας που προκαλείται από τον νέο κορονοιό SARS-Cov-2.

Με έδρα το Βανκούβερ, η AbCellera διαθέτει μια πλατφόρμα ταχείας πανδημικής αντίδρασης που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος πρόληψης της πανδημίας της κυβέρνησης της Αμερικής.

Η συμφωνία θα συνδυάσει την ικανότητα της Lilly να αναπτύσσει, να παράγει και να διανέμει μεγάλες ποσότητες θεραπευτικών αντισωμάτων ενάντια στον κορονοϊό.

Μέσα σε μια εβδομάδα από τη λήψη δείγματος αίματος από έναν από τους πρώτους Αμερικανούς ασθενείς που ανάρρωσαν από το COVID-19, η εταιρεία AbCellera είπε ότι εξέτασε πάνω από πέντε εκατομμύρια ανοσοκύτταρα ψάχνοντας εκείνα που παρήγαγαν λειτουργικά αντισώματα που βοηθούσαν τον ασθενή να εξουδετερώσει τον ιό και να ανακάμψει από τη νόσο.

Η AbCellera έχει εντοπίσει πάνω από 500 μοναδικές αλληλουχίες πλήρους ανθρώπινου αντισώματος, οι οποίες αναφέρει ότι είναι η μεγαλύτερη ομάδα αντισωμάτων απένανι στον SARS-CoV-2 που έχουν αναφερθεί ποτέ.

Το επόμενο βήμα είναι να εξετάσουν αυτά τα αντισώματα για να βρουν αυτά που είναι πιο αποτελεσματικά στην εξουδετέρωση του SARS-CoV-2.

Φαρμακευτικό σκεύασμα Kezvara από τη Sanofi και την Regeneron

Τα γαλλικά εργαστήρια Sanofi κι η αμερικανική Regeneron έχουν ξεκινήσει τις κλινικές έρευνες για την αξιολόγηση του φαρμακευτικού σκευάσματος Kezvara για την θεραπεία των νοσηλευομένων ασθενών, που έχουν προσβληθεί από οξεία μορφή του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσαν σήμερα οι δύο εταιρείες.

Η κλινική έρευνα της φάσης 2/3 (δοκιμή σε ασθενείς, σύγκριση με τη δράση ψευδοφαρμάκου) ξεκίνησε στις ΗΠΑ κι η εξεύρεση εθελοντών ασθενών πρόκειται να αρχίσει άμεσα, τονίζεται στο κοινό ανακοινωθέν των δύο εταιρειών, που η μία (Regeneron) έχει αναλάβει τις δοκιμές στις ΗΠΑ , ενώ η Sanofi τις μέλλουσες δοκιμές στον υπόλοιπο κόσμο, ιδίως στην Ιταλία.

Το Kevzara (sarilumab) είναι ένα ανοσοκατασταλτικό, που ανέπτυξαν από κοινού οι δύο εταιρείες, και αρχικά κυκλοφόρησε το 2017 για την θεραπεία της ρευματοειδούς πολυαρθρίτιδας.

H δοκιμή τούτη που θα πραγματωθεί σε πολλά κέντρα των ΗΠΑ, σκοπό έχει να αξιολογηθεί, σε σχέση με το ψευδοφάρμακο, η ασφάλεια της χρήσης του Kevzara κι η αποτελεσματικότητά του να συμπεριληφθεί στη φροντίδα των συμπτωμάτων. Για το δοκιμαστικό στάδιο αυτό θα πρέπει να βρεθούν 400 ασθενείς.

Εν πρώτοις, η δοκιμή του Kevzara θα αξιολογήσει την επίπτωσή του στον πυρετό των ασθενών και της αναγκαιότητας της πρόσθετης οξυγόνωσής τους. Κατά δεύτερον, θα αξιολογηθεί η μακροπρόθεσμη βελτίωση που παρέχει, ιδίως εν σχέσει προς τη θνητότητα και τη μείωση της ανάγκης για ενδονοσοκομειακή νοσηλεία και οξυγόνωση του ασθενούς.

«Πιστεύουμε πως υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις πως το Kevzara μπορεί να αποτελέσει μία εναλλακτική περίπτωση θεραπείας που για ορισμένους ασθενείς θα είναι δυνητικά σημαντική», εξηγεί ο Τζον Ριντ, υπεύθυνος της παγκόσμιας έρευνας κι ανάπτυξης της Sanofι, στη σχετική ανακοίνωσή του.

Πηγή: healthview.gr

(54)