Πόσο αποφασισμένοι είστε να παντρευτείτε;

Νέα έρευνα αποκαλύπτει στοιχεία για την μελλοντική ποιότητα ζωής του ζευγαριού.

Μια νέα έρευνα δείχνει ότι το πόσο καλά ένα ζευγάρι έχει σκεφτεί πριν αποφασίσει το γάμο μπορεί να έχει μια διαρκή και σοβαρή επίπτωση στην ποιότητα της σχέσης του. Τα ζευγάρια που είναι αποφασισμένα πριν το γάμο, δηλαδή που έχουν ορίσει τη σχέση τους, ζουν μαζί και έχουν σχεδιάζουν το γάμο τους, φαίνεται να έχουν καλύτερους γάμους από τα ζευγάρια που αφήνουν απλά την ζωή να τους μεταφέρει στην επόμενη φάση.

«Η λήψη αποφάσεων και η επικοινωνία με τον σύντροφο είναι σημαντική», λέει η Galena Rhoades, ερευνήτρια των συναισθηματικών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Ντένβερ και συγγραφέας της έρευνας. «Όταν κάνεις μια συνειδητή απόφαση, τότε έχεις περισσότερες πιθανότητες να υποστηρίξεις αυτή την απόφαση».

Παρόλο που αυτό το εύρημα μπορεί να φαίνεται προφανές, η πραγματικότητα είναι ότι πολλά ζευγάρια αποφεύγουν την λήψη αποφάσεων. Πολλά ζευγάρια που ζουν μαζί δεν μιλούν για τη συγκατοίκηση όπως όταν για παράδειγμα ένας σύντροφος περνά περισσότερο χρόνο στο σπίτι του άλλου.

«Τα ζευγάρια που μεταβαίνουν λιγότερο συνειδητά μέσα από τις μεταβάσεις της σχέσης τους έχουν χαμηλότερη ποιότητα γάμου από εκείνους που παίρνουν συνειδητές αποφάσεις για τα σημαντικά γεγονότα της ζωής τους», λέει η Dr. Rhoades και οι συνεργάτες της.

Η έρευνα ξεκίνησε με 1,294 νέους ενήλικες, ηλικίας από 18 έως 34 ετών. Οι ερευνητές ακολούθησαν αυτά τα άτομα για τα επόμενα 5 χρόνια και διερεύνησαν τη ζωή και τη λήψη αποφάσεων των ζευγαριών πριν και μετά το γάμο. Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα σε σχέση με την προηγούμενη συναισθηματική ζωή, το αν το ζευγάρι είχε ένα ανοιχτό ή κλειστό γάμο και τη συνολική ποιότητα του γάμου.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι αποφάσεις και οι εμπειρίες που οι άλλοι είχαν πριν το γάμο είχαν ένα σημαντικό αποτέλεσμα επάνω στη σχέση. Στην ομάδα των ατόμων που μελετήθηκε, οι περισσότεροι συμμετέχοντες είχαν σεξουαλικές επαφές πριν το γάμο και ανέφεραν ένα μέσο όρο 5 προηγούμενων σεξουαλικών σχέσεων. Ωστόσο ένα 23% είχαν μόνο έναν σεξουαλικό σύντροφό, αυτό τον οποίο τελικά παντρεύτηκαν. Αυτά τα άτομα ανέφεραν υψηλότερη ποιότητα γάμου σε σχέση με εκείνους που είχαν πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους.

Επίσης, το να κάνει κανείς ένα μεγάλο γάμο σχετιζόταν επίσης με δυνατότερο γάμο. Ενδεχομένως, τα ζευγάρια που σχεδιάζουν μεγάλους γάμους έχουν μεγαλύτερη υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους, που αποτελούν σημαντικά πλεονεκτήματα για ένα γάμο. Μπορεί, επίσης, να είναι ένα σημάδι ότι το ζευγάρι έχει κάνει συνειδητές αποφάσεις για τη σχέση του.

Τα περισσότερα ζευγάρια στην έρευνα που έμεναν μαζί πριν το γάμο δήλωσαν ότι συζήτησαν αυτή την απόφασή τους. Ωστόσο, το 37% δήλωσε ότι η συγκατοίκηση ήταν κάτι που «απλά έτυχε». Συνολικά, τα ζευγάριά στην πρώτη ομάδα είχαν καλύτερους γάμους από αυτά στην δεύτερη ομάδα.

(18413)