Πόλεμος στην Ουκρανία: Κατάθλιψη, ανεργία και φτώχεια αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στην ΕΕ

Αντιμέτωποι με την φτώχεια, την ανεργία και την κατάθλιψη είναι οι περισσότεροι πρόσφυγες που κατάφεραν να φύγουν από την εμπόλεμη Ουκρανία. Αυτό διαπιστώνει έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA).

Συγκεκριμένα, όπως δείχνει η έρευνα οι πρόσφυγες που έφυγαν από την Ουκρανία μπορεί να υποστηρίχθηκαν ευρέως σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην εκπαίδευση, τη στέγαση και την εύρεση εργασίας.

Η ταχεία ενεργοποίηση από την ΕΕ της Οδηγίας Προσωρινής Προστασίας επέτρεψε στους ανθρώπους που εγκατέλειψαν την Ουκρανία να εγκατασταθούν γρήγορα και να εργαστούν, να ταξιδέψουν και να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπηρεσίες σε όλη την ΕΕ. Όπως διαπιστώνεται, αν και ένας στους τρεις νιώθει πλέον μέλος της κοινότητας της χώρας υποδοχής, το ίδιο ποσοστό θα ήθελε να επιστρέψει στην Ουκρανία. Επίσης, το 79% αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να τα βγάλει πέρα οικονομικά.

Επιπλέον αν και το 59% πληρώνει για τη στέγασή του, συχνά πρέπει να μοιράζονται την τουαλέτα ή την κουζίνα. Πολλοί δεν έχουν ιδιωτικότητα ή έναν ήσυχο χώρο για να διαβάσουν τα παιδιά τους.

Το 59% των παιδιών παρακολουθεί εκπαίδευση μέσω διαδικτύου σε ένα ουκρανικό σχολείο ή διαβάζουν μόνα τους με υλικό ή υποστήριξη από την Ουκρανία.

Μεταξύ των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών το 49% δηλώνει ότι δυσκολεύεται να κοιμηθεί ή/και να συγκεντρωθεί, το 47% ότι νιώθει ευάλωτο ή έλλειψη αυτοπεποίθησης και το 40% ότι βιώνει άγχος, κατάθλιψη ή κρίσεις πανικού. Μόλις το 7% των παιδιών έλαβε υποστήριξη από σχολικό σύμβουλο και άλλο ένα 7% από ψυχολόγο εκτός σχολείου, στη χώρα υποδοχής.

Ο FRA ζητάει από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να βρουν βιώσιμες λύσεις που θα ωφελήσουν τόσο τους πρόσφυγες όσο και τις κοινωνίες υποδοχής τους.

Πηγή: newsit.gr

(18)