Πως συνδέεται η διατροφή με την… κατάσταση της ψυχικής μας υγείας;

Μελέτες δείχνουν ότι η κακή διατροφή είναι επικίνδυνη & μπορεί να αποβεί επιβλαβής τόσο για την ψυχική όσο και για τη σωματική υγεία μας. Μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων της καταθλιπτικής διαταραχής (Δυσθυμία, Προεμμηνορρυσιακή δυσφορική διαταραχή, Αγχώδης κατάθλιψη, κυκλοθυμία κλπ) ενώ μια διατροφή που περιέχει κυρίως επεξεργασμένα φαγητά μπορεί να αυξήσει το κίνδυνο να πάθει κάποιος κατάθλιψη.

Μια ισορροπημένη διατροφή που εμπεριέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός είναι περισσότερο χρήσιμη από μια διατροφή που αποτελείται από επεξεργασμένες τροφές.  Η απώλεια αυτών των θρεπτικών ουσιών από τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να είναι μία από τις αιτίες της κατάθλιψης. 

Θρεπτικά συστατικά όπως: το μαγνήσιο, απαραίτητα λιπαρά οξέα, βιταμίνη Β6 και Β12 βοηθούν στη δημιουργία νευροδιαβιβαστών, ενώ παράλληλα μια ανεπάρκεια σε αυτές τις θρεπτικές ουσίες μπορεί να οδηγήσει σε μια χημική ανισορροπία στον εγκέφαλο.

Οι νευροδιαβιβαστές είναι χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που μεταδίδουν σήματα μεταξύ των νευρικών κυττάρων. Όταν αυτές οι ουσίες πέσουν πολύ χαμηλά τότε μπορεί να εμφανιστεί η κατάθλιψη. Μελέτες συγκρίνουν μια διατροφή που αποτελείται από φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και ψάρι με μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα κρέατα και fast foods. Οι άνθρωποι στη μελέτη που έκαναν την παραπάνω διατροφή είχαν 30% μικρότερο κίνδυνο για να γίνουν καταθλιπτικοί.

Ενώ έρευνες που έχουν προβεί στη σύγκριση μιας διατροφής πλούσιας σε λαχανικά, φρούτα και ψάρια με… ένα βαριά φορτωμένο διατροφικό πρόγραμμα από ζαχαρούχα, τηγανητά και επεξεργασμένα κρέατα διαπιστώθηκε ότι τρώγοντας κυρίως επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνεται ο κίνδυνος κατάθλιψης, ενώ με μια διατροφή που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά μειώνεται ο κίνδυνος της εμφάνισής της.

Επίσης, μια διατροφή υψηλή σε επεξεργασμένα τρόφιμα, ζάχαρη και λιπαρά αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας όπου έχει αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι που ήταν υπέρβαροι είχαν αυξημένο κίνδυνο για να πάθουν κατάθλιψη.

Επιστημονική Ομάδα του kontasou.com

(5571)