Πως θα θηλάσω σωστά το παιδί μου;

Το μητρικό γάλα είναι ιδανική τροφή για το μωρό. Είναι πλούσιο σε αμυντικά κύτταρα και παράγοντες που προστατεύουν από λοιμώξεις. Ο θηλασμός έχει πολλά οφέλη τόσο για το βρέφος όσο και για τη μητέρα. Ένα σημαντικό όφελος και για τους δύο είναι η ενίσχυση του ψυχικού δεσμού μητέρας – βρέφους.

Πώς όμως μία νέα μανούλα θα ξέρει να το κάνει σωστά;

Θηλασμός αμέσως μετά τον τοκετό!

Μετά τον τοκετό το μωρό μπορεί να δοθεί άμεσα στη μητέρα για να το κρατήσει στο στήθος της δέρμα με δέρμα τουλάχιστον για μια ώρα. Επαφή δέρμα με δέρμα σημαίνει άμεση επαφή του δέρματος της μητέρας και του μωρού ενώ αυτό είναι ακόμη γυμνό αλλά στεγνό, με κάλυψη από ένα σκέπασμα για να προστατευθεί από το κρύο. To μωρό αναζητά το στήθος το οποίο φτάνει έρποντας, πιάνει τη θηλή και ξεκινά τον θηλασμό.

Η επαφή δέρμα με δέρμα έχει παρατηρηθεί ότι εξασφαλίζει τη διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας, σφύξεων και επιπέδων σακχάρου του αίματος του μωρού και μειώνει το κλάμα του. Επιπλέον, προάγει τον ψυχικό δεσμό μητέρας – μωρού.

(Έχει βρεθεί ότι τα νεογέννητα που έχουν επαφή δέρμα με δέρμα αμέσως μετά τον τοκετό έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να θηλάσουν αποκλειστικά.)

  • Θηλασμός σημαίνει καθαριότητα

Κάθε πρωί κάνετε μπάνιο καθαριότητας πλένοντας το στήθος σας, τις πτυχές κάτω από αυτό και τις μασχάλες με σαπούνι και νερό. Μη χρησιμοποιείτε αντισηπτικά, διότι ξηραίνουν τη φυσική λιπαρότητα της θηλής με αποτέλεσμα τους πιο εύκολους τραυματισμούς της. Σαπουνίζετε τα χέρια σας πριν από κάθε θηλασμό, διότι έτσι προφυλάσσεται το μωρό σας από πολλές μολύνσεις και αρρώστιες.

Όταν δε θηλάζετε, φοράτε πάντα ένα καθαρό και κατάλληλο στηθόδεσμο και φροντίζετε οι θηλές σας να είναι πάντα καθαρές και στεγνές.

  • Θηλασμός στην πιο αναπαυτική θέση

Την ώρα του θηλασμού, η θέση σας πρέπει να είναι αναπαυτική. Εσείς θα βρείτε την κατάλληλη θέση. Αν θηλάζετε καθιστή, ένα μαξιλάρι στα γόνατα θα σας βοηθήσει. Με τον τρόπο αυτό το μωρό έρχεται κοντά σας για να θηλάσει. Κρατάτε με το ένα χέρι το στήθος σας από κάτω και με την παλάμη του άλλου σας χεριού κρατάτε το κεφαλάκι του από τον αυχένα. Περιμένετε με υπομονή και επιμονή και όταν η θηλή και το ανοικτό στόμα του μωρού σας είναι στην ίδια γραμμή, σπρώχνετε ελαφρά το κεφαλάκι του για να αρπάξει τη θηλαία άλω, όχι τη θηλή σας.

Το μωρό σας πρέπει να θηλάζει τη θηλαία άλω, δηλαδή τη σκούρα περιοχή γύρω από την θηλή σας. Για να πετύχετε τη σωστή θέση θηλασμού, κρατάτε το στήθος σας με τα τέσσερα δάκτυλα από κάτω και τον αντίχειρα επάνω, κοντά στη θηλαία άλω, ώστε να την πιέζετε ελαφρά κατά την διάρκεια του θηλασμού και να μην κλείνετε η μυτούλα του μωρού. Αν δεν επιτύχετε τη σωστή θέση θηλασμού και τραυματισθούν οι θηλές σας, μην απελπίζεστε, ζητήστε από τα αρμόδια άτομα να σας βοηθήσουν. Μη διακόπτετε το θηλασμό. Μη βάζετε αλοιφές στη θηλή. Όσες αλοιφές και αν βάλετε, αν δεν θηλάζετε σωστά, οι θηλές σας θα τραυματιστούν. Αν θηλάζετε σωστά δεν πονάτε και αυτό σημαίνει πως έχετε τη σωστή θέση θηλασμού.

  • Κάθε πότε και από ποιο μαστό;

Ο θηλασμός είναι ελεύθερος και απεριόριστος. Τις πρώτες μέρες είναι πιθανό το νεογέννητο να θηλάζει κάθε δύο ώρες, άσχετα αν είναι μέρα ή νύχτα. Στο τέλος του πρώτου μήνα, θα αρχίσει να κοιμάται για μεγαλύτερα διαστήματα. Το κάθε μωρό είναι διαφορετικό από το άλλο και την ίδια ποσότητα γάλακτος την παίρνει σε διαφορετικό χρόνο.

Είναι πιο σωστό, σε κάθε θηλασμό, το μωρό σας να θηλάζει μόνο από τον ένα μαστό και στον επόμενο από τον άλλο. Αν διακόψετε το θηλασμό από τον έναν μαστό και ξαναρχίσετε από τον άλλο, το μωρό σας θα πάρει μόνο το αρχικό λεπτόρρευστο γάλα, διότι η ποιότητα του γάλακτός σας είναι διαφορετική κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Στην αρχή του θηλασμού το γάλα είναι λεπτόρρευστο, ενώ προς το τέλος του θηλασμού παχύρρευστο, καθώς περιέχει λίπος, που σημαίνει περισσότερες θερμίδες, απαραίτητες για τις ανάγκες του νέου οργανισμού. Σε μερικές μητέρες το γάλα έρχεται απότομα, κάτι που συμβαίνει στο 3ο και 4ο εικοσιτετράωρο. Σε αυτή την περίπτωση και για να προλάβετε το σπάργωμα του μαστού, θηλάζετε και από τους δύο μαστούς στο ίδιο γεύμα.

  • Ο θηλασμός αρκεί;

– Αν διψάτε κατά την διάρκεια του θηλασμού, πίνετε όσα υγρά θέλετε. Μετά το θηλασμό κρατάτε το μωρό σας όρθιο, ακουμπισμένο στο στήθος σας ή μπρούμυτα στα πόδια σας, τρίβοντας απαλά την πλάτη του για να ρευτεί και μετά βάλτε το στο κρεβατάκι του γυρισμένο στο πλάι.

– Μην ξυπνάτε το μωρό σας για να το θηλάσετε, εκτός αν περάσουν πολλές ώρες (πάνω από τέσσερις) ή αν αισθάνεστε το στήθος σας υπερβολικά γεμάτο, για να προλάβετε το σπάργωμα. Θα το βάλετε να θηλάσει και από τους δύο μαστούς, όσο θέλει.

– Μην του δίνετε υγρά στα ενδιάμεσα των γευμάτων του. Το γάλα σας περιέχει πολύ νερό για να ξεδιψάσει το μωρό σας. Επίσης, θηλάζει με διαφορετικό τρόπο από το μπουκάλι και έτσι μπερδεύεται και αργεί να μάθει να θηλάζει σωστά το μαστό.

Αν το μωρό σας κλαίει, έστω αν πέρασε πολύ λίγος χρόνος από το θηλασμό, ξαναθηλάστε το. Μην τρομοκρατηθείτε και μη νομίζετε ότι δεν έχετε γάλα. Αυτό δεν θα κρατήσει πολύ. Οι έξι πρώτες εβδομάδες είναι χρόνος προσαρμογής τόσο για το μωρό σας όσο και για εσάς. Μην παραδοθείτε χωρίς αγώνα.

Σύντομα το μωρό σας θα κανονίσει μόνο του τα γεύματα του. Θα σταματήσει τα βραδινά του, θα αραιώσει τα ημερήσια του και εσείς θα έχετε πετύχει το σωστό θηλασμό.

Το ότι το γάλα σας είναι αρκετό φαίνεται από την ανάπτυξη και τη ζωηράδα του μωρού σας. Ελέγχετε το βάρος του κάθε 10 ημέρες, τον πρώτο καιρό, και έπειτα κάθε μήνα. Πρέπει, όμως, να ξέρετε ότι με το θηλασμό δεν έχουμε παχύσαρκα παιδιά. Έχουμε γερά παιδιά.

(Πηγή: https://maternacare.gr/)

Το άρθρο υπογράφει ο Γρυπάρης Στ. Ιωάννης Μαιευτήρας – Χειρουργός / Γυναικολόγος. Εξειδικευθείς στην Υπογονιμότητα και την Αισθητική Γυναικολογία.

(419)