Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες αθλητικές κακώσεις;

Οι αθλητικές κακώσεις συμβαίνουν κατά την ενασχόληση με αθλήματα σε κλειστούς ή ανοικτούς χώρους ή κατά την διάρκεια άσκησης. Είναι το αποτέλεσμα ατυχημάτων, αναποτελεσματικής προπόνησης, κακής χρήσης των ειδικών προστατευτικών συσκευών ή ανεπαρκούς διάτασης και προθέρμανσης.

Οι συχνότερες αθλητικές κακώσεις περιλαμβάνουν θλάσεις και διαστρέμματα, κατάγματα και εξαρθρήματα.

Θεραπεία

Η συνήθης θεραπεία τέτοιων κακώσεων είναι η ανάπαυση, ο πάγος, η συμπιεστική επίδεση και η ανάρροπη θέση

  • Ανάπαυση: Αποφυγή δραστηριοτήτων που ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμό.
  • Πάγος: Για τη μείωση του οιδήματος και του πόνου μπορεί να εφαρμοσθούν παγοκύστες στην τραυματισμένη περιοχή. Οι παγοκύστες, τυλιγμένες σε μια πετσέτα, θα πρέπει να τοποθετούνται πάνω στην τραυματισμένη περιοχή για 10-20 λεπτά, τέσσερις φορές την ημέρα, για μερικές ημέρες. Ποτέ να μην έρχεται σε επαφή ο πάγος με το δέρμα.
  • Συμπιεστική επίδεση: Η συμπίεση της τραυματισμένης περιοχής βοηθάει στη μείωση του οιδήματος.
  • Ανάρροπη θέση: Η ανύψωση του τραυματισμένου σκέλους ελαττώνει το οίδημα και τον πόνο.


Πρόληψη

Μερικά από τα μέτρα που θα πρέπει να ακολουθούνται για την πρόληψη των αθλητικών κακώσεων είναι:

  • Η μυϊκή ενδυνάμωση με τη βοήθεια προγραμμάτων άσκησης.
  • Η σταδιακή αύξηση της έντασης των ασκήσεών σας, με ταυτόχρονη αποφυγή της υπερβολικής άσκησης.
  • Η σωστή χρήση του κατάλληλου προστατευτικού εξοπλισμού σε κάθε αθλητική δραστηριότητα.
  • Η σωστή προθέρμανση και αποθεραπεία πριν και μετά από κάθε αθλητική δραστηριότητα. Οι ασκήσεις αυτές θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της ελαστικότητας των μυών και θα αποτρέψουν πιθανές κακώσεις των μαλακών μορίων.
  • Η αποφυγή άσκησης αμέσως μετά από κάποιο γεύμα.
  • Η υγιεινή διατροφή.
  • Η αποφυγή άσκησης όταν είστε κουρασμένοι ή τραυματισμένοι.
  • Η εκμάθηση όλων των κανόνων του αθλήματος στο οποίο συμμετέχετε.
  • Η βεβαίωση από ιατρό ότι είστε σωματικά ικανός για να ασχοληθείτε με το άθλημα που σας ενδιαφέρει.

Συνήθεις αθλητικές κακώσεις:

  • Κακώσεις του ώμου

Αιφνίδιος και έντονος πόνος στον ώμο κατά τη διάρκεια ενός αθλήματος, όπως τένις, μπάσκετ και ενόργανη ίσως να οφείλεται σε ρήξη κάποιου συνδέσμου ή σε εξάρθρημα του ώμου. Οι κακώσεις αυτές μπορεί να οφείλονται σε υπέρχρηση του ώμου κατά την διάρκεια των αθλημάτων. Οι οξείες κακώσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά, ενώ οι χρόνιες κακώσεις ενδέχεται να χρειασθούν χειρουργική θεραπεία.

  • Κακώσεις του ισχίου

Μερικές από τις συνήθεις αθλητικές κακώσεις που προσβάλλουν το ισχίο είναι τα κατάγματα του μηριαίου οστού, οι ρήξεις του επιχειλίου χόνδρου και το εξάρθρημα του ισχίου.

Η άρθρωση του ισχίου μεταφέρει μεγάλο βάρος και είναι πιο επιρρεπής σε αθλητικούς τραυματισμούς. Οι κακώσεις του ισχίου απαιτούν άμεση ιατρική παρέμβαση, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω επιπλοκές. Προγράμματα αποκατάστασης και φυσιοθεραπεία συστήνονται συχνά μετά από θεραπευτικές παρεμβάσεις, ώστε μέσω συγκεκριμένων ασκήσεων να επιτευχθεί μυϊκή ενδυνάμωση και βελτίωση της κινητικότητας.

  • Κακώσεις του γόνατος

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος (ΠΧΣ) είναι από τους βασικούς σταθεροποιητές του γόνατος και μπορεί να υποστεί ρήξη κατά την διάρκεια αθλημάτων. Ο ΠΧΣ έχει μικρή ικανότητα επούλωσης και η ρήξη του μπορεί να προκαλέσει αστάθεια.

Άλλες συνήθεις αθλητικές κακώσεις του γόνατος είναι οι χόνδρινες βλάβες και η ρήξη των μηνίσκων. Οι αθλητικές κακώσεις του γόνατος ενδέχεται να χρειασθούν χειρουργική αντιμετώπιση η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε ανοικτά είτε αρθροσκοπικά.

Ο ορθοπαιδικός θα σας συστήσει φυσικοθεραπεία για την ενδυνάμωση των μυών σας, τη βελτίωση της ελαστικότητας τους και τη βελτίωση της κινητικότητας των οστών και των αρθρώσεων.

  • Κακώσεις της ποδοκνημικής και του άκρου ποδός

Οι κακώσεις της ποδοκνημικής και του άκρου ποδός συμβαίνουν συχνά κατά την διάρκεια αθλημάτων, όπως το ποδόσφαιρο, το χόκεϊ, το πατινάζ και ο στίβος. Η θεραπεία των τραυματισμών αυτών μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση ναρθήκων και κηδεμόνων, φυσικοθεραπείες, ενέσεις ή χειρουργικές επεμβάσεις.

Στις πιο συνηθισμένες αθλητικές κακώσεις της ποδοκνημικής και του άκρου ποδός περιλαμβάνονται τα διαστρέμματα, οι θλάσεις, τα κατάγματα της ποδοκνημικής και η τενοντίτιδα του Αχίλλειου τένοντα.

Το άρθρο υπογράφει ο Φραγκίσκος Ξυπνητός – Ορθοπαιδικός/Χειρουργός Μεγάλων Αρθρώσεων. Αρθροσκοπική – Ελάχιστα Επεμβατική Ρομποτική Χειρουργική. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Ιατρείο
Αριστοτέλους 1 & Λεωφόρου Μεσογείων 298
Χολαργός, Αττικής

Τηλ. επικοιν.: 210 65.64.588
(Πλησίον σταθμού Μετρό Νομισματοκοπείου)

Κιν: 698 4557744

 

(https://www.arthrocenter.gr/)

(645)