Ποια ορμόνη επηρεάζει την γονιμότητα;

Όταν μια γυναίκα θέλει να αποκτήσει παιδί, συχνά αρχίζει μια σύνθετη διαδρομή που είναι επιφορτισμένη με την ανησυχία αν ο στόχος θα επιτευχθεί γρήγορα. Θα ήταν καλό, ωστόσο, να γνωρίζετε κάποιους απλούς κανόνες που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε τις ιδανικές συνθήκες για τη σύλληψη.

Σε έρευνα που έγινε σε γυναίκες από 18 έως 51 ετών, μόνο το 10 % των ερωτηθέντων γνώριζε πως η ορμόνη LH είναι χρήσιμη στη διάγνωση της περιόδου της ωορρηξίας, ενώ το 38,7 % δήλωσε ότι βασίζονται στις αλλαγές στο σώμα τους για να γνωρίζουν τη στιγμή της μέγιστης γονιμότητας.

Αυτή η έλλειψη γνώσης σχετικά με το θέμα μπορεί να είναι ένα πραγματικό πρόβλημα για τις γυναίκες που επιδιώκουν να μείνουν έγκυες. Αναποτελεσματικές μέθοδοι και η έλλειψη αξιόπιστων πληροφοριών μπορεί στη πραγματικότητα να καθυστερήσουν σημαντικά την αναγνώριση του προβλήματος της υπογονιμότητας, με κίνδυνο να είναι πολύ αργά λόγω της ηλικίας. 

Ας μάθουμε ποια είναι τα στοιχεία που πρέπει να ξέρετε:

  • Γυναίκες και γονιμότητα

Τι γνωρίζουν οι γυναίκες για τη γονιμότητα; Δυστυχώς, πολύ λίγα! Οι περισσότερες γυναίκες για παράδειγμα, δεν γνωρίζουν την ορμόνη που είναι σημαντική για την ανίχνευση της περιόδου μέγιστης γονιμότητας. Είναι η ορμόνη LH, η συγκέντρωση της οποίας στα ούρα ή στο αίμα σημαίνει ότι θα υπάρχει ωορρηξία τις επόμενες μέρες δηλαδή ότι αυτή την περίοδο μπορείτε να μείνετε έγκυος. Κανονικά ένα ζευγάρι που θέλει ένα παιδί, μετά από 6 μήνες στοχευμένων προσπαθειών, επικεντρώνεται κυρίως σε περιόδους γονιμότητας. Ωστόσο πρέπει να αρχίσει να λαμβάνει υπόψιν το ενδεχόμενο της υπογονιμότητας και να το ερευνήσει.

  • Παράγοντες που επηρεάζουν την ωορρηξία

Η γόνιμη περίοδος είναι αυτή της ωορρηξίας, μεταξύ 12ης και 16ης ημέρας. Υπάρχουν όμως διαφοροποιήσεις από γυναίκα σε γυναίκα, που σχετίζονται με διάφορους παράγοντες. Σε ένα κανονικό και σταθερό κύκλο η υποτιθέμενη – γόνιμη περίοδος – είναι το χρονικό διάστημα μεταξύ ένατης και δεκάτης έκτης μέρας. Αλλά μπορεί να είναι πολλοί οι παράγοντες που επηρεάζουν και μεταβάλλουν το χρονικό της ωορρηξίας.

Η ηλικία είναι σίγουρα το υπ΄ αριθμόν ένα αίτιο. Ακόμα και οι ψυχολογικές και φυσικές καταστάσεις μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα. Το άγχος για παράδειγμα, θέτει σε κίνηση την ορμόνη προλακτίνη η οποία θεωρείται «δολοφόνος» των ωοθηκών και των δραστηριοτήτων τους. Επιπλέον, η απότομη κλιματική αλλαγή και η θερμοκρασία έχουν επίδραση που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη.

Για τις γυναίκες που συνήθως έχουν ακανόνιστη έμμηνο ρύση, όμως, είναι πολύ δύσκολο, άν όχι αδύνατο, να προσδιορίσουν ποιες είναι οι γόνιμες ημέρες τους. Μόνο τα φυσικά ευρήματα είναι αξιόπιστα σε αυτή τη περίπτωση.

  • Για τις γυναίκες που έκαναν άμβλωση, είναι μειωμένη η ευαισθησία στη γονιμότητα;

Εάν η επέμβαση έγινε σωστά και δεν έχουν προκύψει επιπλοκές, δεν υπάρχει δυσλειτουργία.

  • Μετά την πρώτη εγκυμοσύνη υπάρχουν αλλαγές στον κύκλο της γυναίκας και την ευαισθησία στη γονιμότητα;

Μετά την πρώτη εγκυμοσύνη αυξάνεται σημαντικά η γονιμότητα μιας γυναίκας. Η περίοδος αμέσως μετά τον τοκετό είναι στην πραγματικότητα η πιο καλή για μια νέα σύλληψη.

  • Ποιοι είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να μάθει μια γυναίκα για τη γόνιμη της περίοδο;

Είναι ο προσδιορισμός του επιπέδου της LH στο αίμα και τα ούρα, καθώς και το υπερηχογράφημα παρακολούθησης των ωοθηλακίων.

(Πηγή: https://gkaravelas.gr/)

Το άρθρο υπογράφει ο Δρ. Αθανάσιος Β. Γκαραβέλας (MD, MSc) Μαιευτήρας/Χειρουργός Γυναικολόγος. Είναι διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ρώμης & εξειδικευθείς στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση.

Στοιχεία επικοινωνίας:
διευθ.: Μ. Μπότσαρη 66 Δραπετσώνα Πειραιάς & Υψηλάντου 43 & Μαρασλή Κολωνάκι Αθήνα 
τηλ. επικοινωνίας: 210 46 19 735 – 210 89 81624-7 & 6986989220 

(1480)