Ποια η σχέση της κατάθλιψης με τον υποθυρεοειδισμό;

Μερικές φορές, η κατάθλιψη αποτελεί μια πρώτη ένδειξη ότι ο θυρεοειδής υπολειτουργεί. Παρόλο που ο υποθυρεοειδισμός και η κατάθλιψη είναι ξεχωριστές παθήσεις, φαίνεται να έχουν μεγάλη αλληλεπίδραση. Υποθυρεοειδισμός σημαίνει ότι ο θυρεοειδής δεν εκκρίνει επαρκείς ποσότητες θυρορμόνης, γεγονός που επηρεάζει κάθε όργανο του σώματός μας. 

Είναι γεγονός ότι πολύ συχνά, τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του υποθυρεοειδισμού επικαλύπτονται με αποτέλεσμα οι ασθενείς και οι γιατροί να παραβλέπουν τα ενδεχόμενο κάποιος πέρα από κατάθλιψη να έχει και πρόβλημα με το θυρεοειδή. 

Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν: την κούραση, την εξάντληση, το λήθαργό, τη δυσκολία στη συγκέντρωση και την υπερβολική υπνηλία που μπορεί να οδηγεί σε συναίσθημα πολύ έντονης θλίψης ακόμα και απόγνωσης. 

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με έναν υπολειτουργικό θυρεοειδή είναι:

• Υπερευαισθησία στο κρύο

• Μυϊκός πόνος/πόνος στις αρθρώσεις/κράμπες

• Απώλεια μαλλιών

• Μειωμένος καρδιακός ρυθμός

• Κατακράτηση υγρών και μικρή απόκτηση επιπλέον βάρους

• «Τσιμπήματα» στα χέρια και τα δάχτυλα

• Δυσκοιλιότητα

• Πρήξιμο στο λαιμό

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκληθεί από:

Θυρεοειδίτιδα – μια λοίμωξη του θυρεοειδούς αδένα που μπορεί να επηρεάζει τα επίπεδα της έκκρισης ορμονών.

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο – που είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα.

Επιλόχειος θυρεοειδισμός – που συμβαίνει περίπου στο 5% των λεχώνων και είναι συνήθως μια προσωρινή κατάσταση.

Η κατάθλιψη είναι πιο έντονη σε άτομα με υποθυρεοειδισμό. Χρειάζονται ειδικά αιματολογικές εξετάσεις για να εντοπίσει ένας γιατρός εάν πάσχετε από προβλήματα του θυρεοειδή. Οι έρευνες δείχνουν ότι η επαρκής αντιμετώπιση του προβλήματος του θυρεοειδή μπορεί να βελτιώσουν σημαντικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Έχει βρεθεί επίσης ότι η αγωγή για το θυρεοειδή μπορεί να ενισχύσει σημαντικά και την αποτελεσματικότητα των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Σε περίπτωση λοιπόν που βιώνετε συμπτώματα κατάθλιψης είναι καλό να γίνει έλεγχος του θυρεοειδή, προκειμένου είτε να αποκλειστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είτε να προχωρήσετε σε μια πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος.

(1884)