Ποια επαγγέλματα προκαλούν κατάθλιψη;

Γράφει η Κατερίνα Ζαγοραίου

Οι εργασιακές συνθήκες, το ωράριο, η αμοιβή αλλά και οι άνθρωποι με τους οποίους θέλοντας και μη πρέπει να συνεργαστούμε είναι σίγουρο ότι επηρεάζουν την ψυχολογία μας, μας αγχώνουν και προκαλούν πολλά δυσάρεστα συναισθήματα.

Αναλογιστείτε πόσες φόρες ξυπνήσατε το πρωί και δεν θέλατε με τίποτα να πάτε στη δουλειά σας, πόσες φορές επιστρέφοντας νιώθατε εξαντλημένοι από την αναγκαστική επαφή σας με τοξικούς ανθρώπους, πόσες φορές δηλώσατε ότι θα παραιτηθείτε αλλά δεν βρήκατε είτε το κουράγιο είτε άλλη εργασία;

Όλα τα παραπάνω δεν είναι καθόλου περίεργα και δεν  σημαίνουν σε καμία περίπτωση ότι εσείς είστε παράξενοι και ότι δεν μπορείτε να προσαρμοστείτε εύκολα (μπορεί βέβαια και αυτό να ισχύει σε κάποιες περιπτώσεις) διότι σύμφωνα με νέες έρευνες κάποια επαγγέλματα έχουν αρνητική επίδραση στη ψυχολογία των εργαζόμενων, άρα η αντίδραση σας είναι καθαρά δικαιολογημένη.

Η έρευνα που έγινε ανάμεσα σε 55 διαφορετικές βιομηχανίες εξέτασε παράγοντες όπως το ψυχολογικό άγχος, το εργασιακό άγχος και τη σωματική δραστηριότητα και κατέληξε ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης εντοπίζονται σε επαγγέλματα που απαιτούν δύσκολες ή συχνές επαφές με το κοινό και με τους πελάτες. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Εθνικό Κέντρο Βιοτεχνολογίας [NCBI] και σύμφωνα με αυτά το άγχος που προέρχεται από συναισθηματική εργασία μπορεί να συμβάλλει στην κατάθλιψη.

Τα επαγγέλματα που είναι περισσότερο συνδεδεμένα με το άγχος και μπορεί να προκαλέσουν κατάθλιψη είναι τα παρακάτω:

1) Οδηγός μέσων μεταφοράς

2) Μεσίτης

3) Κοινωνικός λειτουργός

4) Κατασκευαστής

5) Θυρωρός

6) Νομικός

7) Οικονόμος

8) Εργαζόμενος σε ιδιωτικές λέσχες

9) Υπεύθυνος ασφαλείας

10) Εκδόσεις

11) Αγροτικές εργασίες

12) Μόδα

13) Ηλεκτρισμός και καθαριότητα

14) Εργολάβος

15) Πετρέλαιο

16) Χονδρικό εμπόριο

17) Εργαζόμενος σε συνεργείο αυτοκινήτων

Στα παραπάνω 17 επαγγέλματα θα προσθέσω στις Εκδόσεις όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αφού και αυτός είναι ένας χώρος επιφορτισμένος με πολύ άγχος αλλά και καθημερινή τριβή με πολύ κόσμο, με αντίθετες απόψεις και συγκρουόμενα συμφέροντα. Όσοι από εσάς εργάζεστε σε έναν από τους παραπάνω εργασιακούς τομείς ή θα πρέπει να αλλάξετε δουλειά ή να οπλιστείτε με δύναμη, κουράγιο και υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη ώστε να διαχειριστείτε το άγχος, την πίεση και τα δυσάρεστα συναισθήματα που σας απειλούν καθημερινά.

(2937)