Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη;

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο καρκίνος που εμφανίζεται στον ανδρικό προστάτη, έναν μικρό αδένα σε σχήμα φουντουκιού που παράγει το σπερματικό υγρό, το οποίο θρέφει και μεταφέρει τα σπερματοζωάρια. Πρόκειται για έναν από τους πιο συχνούς καρκίνους που εμφανίζονται στους άνδρες.

Συνήθως αναπτύσσεται αργά και σε μια πρώτη φάση παραμένει στον προστάτη αδένα, χωρίς μάλιστα να προκαλεί σημαντική βλάβη. Κάποιοι τύποι καρκίνου του προστάτη αναπτύσσονται αργά και μπορεί να χρειάζονται μια πολύ μικρή ή και καθόλου θεραπεία, ενώ κάποιοι άλλοι τύποι είναι πιο επιθετικοί και εξαπλώνονται γρήγορα.

Όταν ο καρκίνος του προστάτη διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο, το οποίο σημαίνει ότι βρίσκεται εντοπισμένος μόνο στον αδένα, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα επιτυχούς θεραπείας.

Στα πρώιμα στάδια της, η νόσος μπορεί να μην προκαλέσει σημεία ή συμπτώματα. Όταν όμως, ο προστατικός καρκίνος βρίσκεται σε εξέλιξη μπορεί να προκαλέσει σημεία και συμπτώματα, όπως είναι τα προβλήματα στην ούρηση, η μειωμένη δύναμη της ροής των ούρων, το αίμα στα ούρα, το αίμα στο σπέρμα, ο γενικός πόνος στην περιοχή της μέσης, των γοφών και των μηρών, η δυσφορία στην πυελική περιοχή, ο πόνος στα οστά  και η στυτική δυσλειτουργία.

Είναι σημαντικό λοιπόν εάν κάποιο, ή κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα ανησυχούν έναν άνδρα να απευθυνθεί στον ιατρό του.

Υπάρχει μια διαμάχη αναφορικά με τους κινδύνους και τα οφέλη του συστηματικού προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του προστάτη και οι συστάσεις των ιατρικών οργανισμών διαφέρουν. Ο άνδρας μπορεί να συζητήσει το θέμα του προληπτικού ελέγχου με τον ιατρό του και να αποφασίσει τι είναι καλύτερο για την περίπτωση του.

Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα το τι προκαλεί τον καρκίνο του προστάτη. Οι ιατροί γνωρίζον ότι ο προστατικός καρκίνος ξεκινά όταν κάποια κύτταρα στον προστάτη μεταλλαχτούν σε καρκινικά. Η μετάλλαξη στο DNA των κυττάρων αυτών προκαλεί την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό τους με γρηγορότερους ρυθμούς, σε σύγκριση με τα φυσιολογικά κύτταρα.

Τα καρκινικά κύτταρα μπορεί να εξακολουθούν να είναι ζωντανά όταν τα φυσιολογικά κύτταρα θα έχουν πεθάνει. Η συνάθροιση των καρκινικών κυττάρων σχηματίζει έναν όγκο, ο οποίος μπορεί να αναπτυχθεί και να εισχωρήσει σε διπλανούς ιστούς. Κάποια από τα κύτταρα αυτά μπορεί να εξαπλωθούν και σε άλλα μέρη του σώματος.

Οι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον προστάτη περιλαμβάνουν:

  • Την ηλικία – Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του προστάτη αυξάνει με την αύξηση της ηλικίας. Ο καρκίνος  εμφανίζεται πιο συχνά σε άνδρες άνω των 65 ετών.
  • Τη φυλή – Οι άνδρες της μαύρης φυλής φαίνεται να έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους. Παράλληλα, ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου στους άνδρες της μαύρης φυλής είναι πιο πιθανό να είναι επιθετικός, χωρίς ακόμα να είναι ξεκάθαροι οι λόγοι.
  • Το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου στον προστάτη, ή το μαστό. Εάν στο οικογενειακό ιστορικό υπάρχουν άνδρες που είχαν καρκίνο στον προστάτη, γυναίκες που είχαν καρκίνο του μαστού, ή μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1,ή BRCA2
  • Παχυσαρκία. Οι παχύσαρκοι άνδρες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του προστάτη είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν την επιθετική μορφή της νόσου, η οποία είναι και πιο δύσκολο να θεραπευτεί.

Οι επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν τόσο από τον ίδιο τον καρκίνο του προστάτη, όσο και από τις θεραπείες του περιλαμβάνουν:

  • Την εμφάνιση μεταστάσεων – Ο καρκίνος μπορεί να εξαπλωθεί στα γειτονικά όργανα, όπως είναι για παράδειγμα η ουροδόχος κύστη ή ακόμα και να μεταφερθεί μέσω του κυκλοφορικού, ή λεμφικού συστήματος στα οστά, ή σε άλλα όργανα. Εάν ο καρκίνος εξαπλωθεί, μπορεί ακόμα να ανταποκριθεί σε θεραπείες και να τεθεί υπό έλεγχο, δεν μπορεί όμως να θεραπευτεί.
  • Την εμφάνιση ακράτειας ούρων – Τόσο ο καρκίνος του προστάτη, όσο και οι θεραπείες του μπορεί  να προκαλέσουν ακράτεια ούρων. Ο τρόπος αντιμετώπισης της ακράτειας εξαρτάται από τον τύπο τη σοβαρότητα , καθώς και την πιθανότητα να βελτιωθεί με το πέρασμα του χρόνου. Οι διαθέσιμες εναλλακτικές περιλαμβάνουν τη φαρμακοθεραπεία, τον καθετηριασμό και το χειρουργείο.
  • Την εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας – Μπορεί να είναι αποτέλεσμα του καρκίνου, αλλά και των θεραπειών για την αντιμετώπιση του που περιλαμβάνουν χειρουργείο, ακτινοβολία και ορμονοθεραπεία. Σήμερα υπάρχουν πολλές διαθέσιμες εναλλακτικές για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας

Όπως προαναφέρθηκε υπάρχει διαφωνία ανάμεσα στους ειδικούς σχετικά με το ζήτημα του προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του προστάτη. Κάποιοι ιατρικοί οργανισμοί συστήνουν τη διεξαγωγή του προληπτικού ελέγχου για τους άνδρες που είναι 50 ετών και άνω, ή και νωρίτερα για τους άνδρες που έχουν παράγοντες κινδύνου. Άλλοι ιατρικοί οργανισμοί είναι κατά του προληπτικού ελέγχου.

Είναι απαραίτητο κάθε άνδρας να συζητήσει τα οφέλη και τους κινδύνους του προληπτικού ελέγχου στη ιδιαίτερη περίπτωση του με τον ιατρό του και να αποφασίσει εάν τελικά είναι σωστό να προβεί σε αυτό.

Οι εξετάσεις του προληπτικού ελέγχου του καρκίνου του προστάτη περιλαμβάνουν:

  • Τη δαχτυλική εξέταση ορθού, κατά την οποία ο ιατρός  εξετάζει το μέγεθος, την υφή και το σχήμα του προστάτη κι εάν βρει κάποια ανωμαλία μπορεί να συστήσει επιπλέον εξετάσεις.
  • Εξέταση ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA), κατά την οποία λαμβάνεται ένα δείγμα αίματος, το οποίο αναλύεται  και ανιχνεύεται το αντιγόνο αυτό, το οποίο παράγεται φυσικά από τον προστάτη αδένα. Είναι φυσιολογικό να ανιχνεύεται στο αίμα μια μικρή ποσότητα του αντιγόνου, όταν όμως βρίσκονται πιο υψηλά επίπεδα μπορεί να είναι ένδειξη λοίμωξης, φλεγμονής, μεγέθυνσης, ή ακόμη και καρκίνου.

Η δαχτυλική εξέταση σε συνδυασμό με το PSA τεστ βοηθά στην αναγνώριση του προστατικού καρκίνου σε πρώιμο στάδιο, αλλά οι μελέτες δεν έχουν αποδείξει ότι σώζουν ζωές.

Εάν κάποια ανωμαλία εντοπιστεί με τα παραπάνω τεστ ο ιατρός μπορεί να συστήσει περαιτέρω εξετάσεις για να καθοριστεί εάν υπάρχει καρκίνος. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Το διορθικό υπερηχογράφημα, το οποίο δίνει μια καλύτερη εικόνα του προστάτη αδένα.
  • Τη συλλογή δείγματος του προστατικού ιστού για τη διεξαγωγή βιοψίας. Η εξέταση διεξάγεται με τη βοήθεια μιας λεπτής βελόνας που εισάγεται μέσα στον προστάτη για τη συλλογή ιστού. Το δείγμα αναλύεται σε εργαστήριο για να εντοπιστούν τα καρκινικά κύτταρα, εάν είναι παρόντα.

Εάν μια βιοψία επιβεβαιώσει την παρουσία καρκίνου, το επόμενο βήμα είναι ο καθορισμός του πόσο επιθετικός είναι. Όσο πιο πολύ διαφέρουν τα καρκινικά κύτταρα από τα υγιή, τόσο πιο επιθετικός θεωρείται ο καρκίνος και τόσο πιο πιθανό είναι να εξαπλωθεί γρήγορα.

Η κλίμακα που χρησιμοποιείται πιο συχνά για τη διαβάθμιση των καρκινικών κυττάρων ονομάζεται βαθμολογία Gleason, η οποία συνδυάζει δύο αριθμούς που κυμαίνονται από το 2 (μη επιθετικός καρκίνος) μέχρι το 10 (πολύ επιθετικός καρκίνος).

Από τη στιγμή που ο προστατικός καρκίνος έχει διαγνωσθεί, ο ιατρός πρέπει να διερευνήσει το στάδιο του, πόσο δηλαδή, έχει εξαπλωθεί. Εάν υπάρχει η υποψία μετάστασης, ο ιατρός μπορεί να συστήσει επιπλέον εξετάσεις, όπως είναι η ακτινογραφία οστών, ο υπέρηχος, η αξονική τομογραφία, η μαγνητική τομογραφία και η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET).

Δεν είναι απαραίτητο κάθε ασθενής να κάνει όλα τα τεστ. Ο ιατρός είναι αυτός που καθορίζει ποια τεστ είναι κατάλληλα για κάθε περίπτωση. Μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων ο ιατρός καθορίζει το στάδιο του καρκίνου, το οποίο βοηθά στον καθορισμό των θεραπευτικών εναλλακτικών.

Τα στάδια του καρκίνου του προστάτη είναι:

  • Στάδιο Ι. Ο καρκίνος είναι εντοπισμένος σε μια μικρή περιοχή μέσα στον προστάτη αδένα. Όταν τα καρκινικά  κύτταρα εξετάζονται με το μικροσκόπιο δε θεωρούνται επιθετικά.
  • Στάδιο ΙΙ. Η καρκινική βλάβη μπορεί να είναι επίσης μικρή κι εντοπισμένη, αλλά η μικροσκοπική εξέταση των καρκινικών κυττάρων δείχνει ότι είναι επιθετικά. Σε κάποιες περιπτώσεις, στο στάδιο αυτό η βλάβη μπορεί να είναι μεγαλύτερη και να έχει επεκταθεί και στις δύο πλευρές του αδένα.
  • Στάδιο ΙΙΙ. Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί πέραν του προστάτη αδένα στους σπερματικούς πόρους, ή σε άλλους γειτονικούς ιστούς
  • Στάδιο ΙV. Ο καρκίνος έχει αναπτυχθεί κι έχει εισχωρήσει σε γειτονικά όργανα όπως είναι η ουροδόχος κύστη, ή έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες, τα οστά, τους πνεύμονες, ή άλλα όργανα.

– Θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη

Οι θεραπευτικές εναλλακτικές εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι η ταχύτητα ανάπτυξης κι εξάπλωσης του καρκίνου, η κατάσταση της γενικής υγείας του ασθενούς, καθώς και τα δυνητικά οφέλη και οι πιθανές παρενέργειες των θεραπειών.

Για πολλούς άνδρες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο σε πρώιμο στάδιο, η θεραπεία μπορεί να μη χρειαστεί να ξεκινήσει άμεσα. Κάποιοι άνδρες μάλιστα μπορεί να μη χρειαστούν ποτέ θεραπεία για αυτό κάποιες φορές, οι ιατροί συστήνουν τη συστηματική παρακολούθηση του καρκίνου με εξετάσεις  αίματος, δαχτυλική εξέταση ορθού και πιθανόν με τη διεξαγωγή βιοψιών, ώστε να καταγράφεται με προσοχή η ενδεχόμενη εξέλιξη του καρκίνου.

Στην περίπτωση που υπάρχει εξέλιξη του νοσήματος, ο ασθενής μπορεί να είναι υποψήφιος για κάποια θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη, όπως είναι το χειρουργείο, ή η ακτινοβολία.

Η συστηματική παρακολούθηση μπορεί να αποτελέσει επιλογή  στις περιπτώσεις που ο καρκίνος του προστάτη δεν προκαλεί συμπτώματα, εντοπίζεται σε μια μικρή περιοχή του αδένα και η ανάπτυξή του αναμένεται να είναι πολύ αργή. Μπορεί επίσης να προτιμηθεί σε περιπτώσεις ασθενών που έχουν κάποιο άλλο σοβαρό πρόβλημα υγείας, ή είναι μεγάλοι σε ηλικία με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου.

Ο κίνδυνος που ενέχει η μέθοδος της συστηματικής παρακολούθησης είναι το ενδεχόμενο ανάπτυξης κι εξέλιξης του καρκίνου στο χρονικό διάστημα μεταξύ των ελέγχων.

  • Η ακτινοθεραπεία:

χρησιμοποιεί ενέργεια υψηλής ισχύος για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Στην περίπτωση του καρκίνου του προστάτη η ακτινοθεραπεία μπορεί να χορηγηθεί με δύο τρόπους, την εξωτερική ακτινοθεραπεία και τη βραχυθεραπεία.

Στην εξωτερική ακτινοθεραπεία ο ασθενής ξαπλώνει σε ένα κρεβάτι, ενώ το μηχάνημα κινείται γύρω από το σώμα του και κατευθύνει τις ακτίνες στον καρκίνο του προστάτη. Ο ασθενής υποβάλλεται σε αυτή τη μορφή θεραπείας 5 ημέρες την εβδομάδα για αρκετές εβδομάδες. Στο συγκεκριμένο τύπο ακτινοθεραπείας χρησιμοποιούνται είτε πρωτόνια είτε ακτίνες χ.

Στη βραχυθεραπεία τοποθετούνται μέσα στον προστάτη αδένα πολλοί ραδιενεργοί σπόροι σε μέγεθος ρυζιού, οι οποίοι απελευθερώνουν μικρές δόσεις ακτινοβολίας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η εμφύτευση των σπόρων στον αδένα γίνεται από τον ιατρό με τη βοήθεια μιας βελόνας και την καθοδήγηση από υπερηχογραφικές εικόνες. Οι σπόροι σε κάποια φάση σταματούν να απελευθερώνουν ακτινοβολία και δε χρειάζεται να αφαιρεθούν.

Οι παρενέργειες της ακτινοθεραπείας περιλαμβάνουν την επώδυνη ούρηση, τη συχνοουρία, την επείγουσα ούρηση, συμπτώματα από το έντερο, καθώς και στυτική δυσλειτουργία.

  • Η ορμονοθεραπεία:

έχει ως σκοπό να σταματήσει την παραγωγή τεστοστερόνης, η οποία βοηθά στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του προστάτη.

Εάν λοιπόν σταματήσει η παραγωγή τεστοστερόνης, τα καρκινικά κύτταρα μπορεί να πεθάνουν, ή να αναπτύσσονται με πιο αργό ρυθμό.

Οι εναλλακτικές της ορμονοθεραπείας περιλαμβάνουν τη χορήγηση ορμονών που εμποδίζουν  τα μηνύματα για την παραγωγή της τεστοστερόνης να φτάσουν στους όρχεις, τη χορήγηση ορμονών, γνωστών ως αντί- ανδρογόνα που εμποδίζουν την τεστοστερόνη να φτάσει στα καρκινικά κύτταρα, καθώς και τη διεξαγωγή χειρουργείου ορχεκτομής, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της τεστοστερόνης στα ίδια επίπεδα με αυτά που επιτυγχάνονται μέσω της χορήγησης ορμονών, αλλά πιο γρήγορα.

Η ορμονοθεραπεία χρησιμοποιείται σε άνδρες με αναπτυγμένο καρκίνο του προστάτη με σκοπό τη συρρίκνωση του καρκίνου και την επιβράδυνση της ανάπτυξης των όγκων.

Σε περίπτωση που ο καρκίνος βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο η ορμονοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συρρικνώσει τους όγκους πριν την ακτινοθεραπεία, έτσι ώστε να αυξήσει την πιθανότητα επιτυχίας της. Παράλληλα, κάποιες φορές η ορμονοθεραπεία χρησιμοποιείται μετά από το χειρουργείο, ή την ακτινοθεραπεία για να επιβραδύνει την εξέλιξη των βλαβών που ενδεχομένως παρέμειναν.

Οι παρενέργειες της ορμονοθεραπείας περιλαμβάνουν τη στυτική δυσλειτουργία, τις εξάψεις, την απώλεια οστικής μάζας, τη μειωμένη σεξουαλική ορμή και την πρόσληψη βάρους.

  • Η χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη ονομάζεται ριζική προστατεκτομή:

περιλαμβάνει τη χειρουργική αφαίρεση του αδένα, κάποιων παρακείμενων ιστών και λεμφαδένων. Η ριζική προστατεκτομή μπορεί να διεξαχθεί με διάφορους τρόπους, όπως είναι η ρομποτική λαπαροσκοπική μέθοδος, κατά την οποία τα χειρουργικά εργαλεία προσάπτονται σε μια μηχανική συσκευή (ρομπότ) που τοποθετείται στο υπογάστριο μέσα από μικρές τομές.

Ο χειρουργός χειρίζεται το ρομπότ από μια κονσόλα και κατευθύνει τα εργαλεία με μεγαλύτερη ακρίβεια από αυτή που είναι δυνατή στο παραδοσιακό χειρουργείο.

Επίσης ο αδένας μπορεί να αφαιρεθεί με τη βοήθεια  μιας τομής που γίνεται οπισθοηβικά, στον κάτω μέρος του υπογαστρίου. Η μέθοδος αυτή όμως, ενέχει αυξημένο κίνδυνο καταστροφής των νεύρων που μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα με τον έλεγχο της κύστης και τη στυτική λειτουργία.

Ένας άλλος τρόπος διεξαγωγής του χειρουργείου είναι με μια τομή στην περιοχή του περινέου, μεταξύ του όσχεου και του πρωκτού. Αυτή η μέθοδος συνήθως σχετίζεται με πιο γρήγορη ανάρρωση, αλλά δυσκολεύει την αφαίρεση των λεμφαδένων και την αποφυγή καταστροφής των νεύρων.

Υπάρχει επίσης και η λαπαροσκοπική προστατεκτομή, κατά την οποία ο ιατρός εισάγει από μικρές τομές στο υπογάστριο ένα μακρύ εύκαμπτο σωλήνα με κάμερα στην άκρη. Στις ΗΠΑ η μέθοδος αυτή δε χρησιμοποιείται πλέον συχνά για την αφαίρεση του προστάτη.

Είναι σημαντικό ο ασθενής να συζητήσει με τον ιατρό του ποιος τύπος χειρουργείου είναι καλύτερος για την περίπτωση του. Η ριζική προστατεκτομή ενέχει τον κίνδυνο εμφάνισης ακράτειας ούρων και στυτικής δυσλειτουργίας. Ο ιατρός μπορεί να εξηγήσει τους πιθανούς κινδύνους σε κάθε περίπτωση με βάση την ιδιαιτερότητα του κάθε ασθενούς, τη μέθοδο επιλογής, την ηλικία, το σωματότυπο και τη γενική υγεία.

  • Μια άλλη θεραπευτική εναλλακτική είναι η κρυοχειρουργική:

κατά την οποία ψύχεται ο ιστός με σκοπό την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων. Η διεξαγωγή της γίνεται με τη βοήθεια μικρών βελόνων που τοποθετούνται στον προστάτη υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση. Μέσα στις βελόνες τοποθετείται ένα πολύ ψυχρό αέριο, το οποίο προκαλεί τη ψύξη των παρακείμενων ιστών. Ένα δεύτερο αέριο χρησιμοποιείται για την αναθέρμανση τους.

Οι κύκλοι ψύξης και αναθέρμανσης σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα μαζί με κάποιο υγιή ιστό.

Οι πρώτες απόπειρες να χρησιμοποιηθεί η κρυοχειρουργική για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη είχαν ως αποτέλεσμα συχνές επιπλοκές και σοβαρές παρενέργειες, αλλά οι νέες τεχνολογίες έχουν μειώσει τα ποσοστά των επιπλοκών, έχουν βελτιώσει τον έλεγχο του καρκίνου κι έχουν καταστήσει τη μέθοδο καλύτερα ανεκτή.

Μια άλλη μέθοδος καταστροφής των καρκινικών κυττάρων είναι η υπερθέρμανση του προστατικού ιστού με τη βοήθεια υπερήχων υψηλής συχνότητας. Η επικέντρωση των ισχυρών ηχητικών κυμάτων στα σημεία του προστάτη, όπου υπάρχουν οι καρκινικές αλλοιώσεις επιτυγχάνεται με τη βοήθεια ενός καθετήρα που εισέρχεται μέσα από το έντερο. Πρόκειται για μια μέθοδο που αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμη μόνο στις ΗΠΑ στα πλαίσια κλινικών δοκιμών.

  • Μια θεραπευτική εναλλακτική που χρησιμοποιείται ευρέως είναι η χημειοθεραπεία:

κατά την οποία χορηγούνται είτε ενδοφλέβια, είτε σε μορφή χαπιού φάρμακα που σκοτώνουν γρήγορα τα κύτταρα που αναπτύσσονται συμπεριλαμβανομένων και των καρκινικών. Αποτελεί εναλλακτική στις περιπτώσεις που ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί, ή όταν ο ασθενής δεν ανταποκρίνεται στην ορμονοθεραπεία. Πολλά νέα χημειοθεραπευτικά φάρμακα έχουν πρόσφατα εγκριθεί για την αντιμετώπιση του μεταστατικού καρκίνου του προστάτη.

Για την αντιμετώπιση του επιθετικού και υποτροπιάζοντος καρκίνου του προστάτη έχει επίσης αναπτυχθεί η ανοσοθεραπεία, κατά την οποία λαμβάνονται κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς και τροποποιούνται γενετικά με τέτοιο τρόπο, ώστε να καταπολεμούν τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη και στη συνεχεία επανατοποθετούνται στο σώμα.

Κάποιοι άνδρες ανταποκρίνονται στη θεραπεία αυτή κι εμφανίζουν κάποια βελτίωση στον καρκίνο τους. Πρόκειται όμως για μια ιδιαίτερα ακριβή θεραπεία που απαιτεί πολλές επισκέψεις.

(Πηγή: mayoclinic)

Ο Δρ. Χρήστος Φλιάτουρας  είναι Χειρουργός  Ουρολόγος – Ανδρολόγος. Η κύρια ενασχόληση του αφορά την ανδρολογία με ιδιαίτερο αντικείμενο την στυτική δυσλειτουργία, την υπογονιμότητα και την χειρουργική του ουρογεννητικού. Ο ιατρός  αποφοίτησε από την ιατρική σχολή του πανεπιστήμιου της L΄ Aquila στην Ιταλία και ολοκλήρωσε την ειδίκευση του στην ουρολογία στην ουρολογική κλινική του ογκολογικού νοσοκομείου των Αθηνών ο “Άγιος Σάββας”. 

(Αναλυτικά βιογραφικά στοιχεία του ιατρού μπορείτε να δείτε εδώ: www.andrologia.gr

Στοιχεία επικοινωνίας:

Ανδρολογικό Ινστιτούτο – Κηφισίας 180 – 182, Νέο Ψυχικό

210 6749349, 210 6743711

(236)